ECIS vs. Microsoft

symbiatch - 30.01.2007 11.41 - IT-ala web 

Anteeksi, Nokia, mutta itsepähän touhuillanne pakotitte "haukkumaan"...

Taas vaihteeksi ECIS (eli Nokia, IBM, Sun, RealNetworks jne) on nostanut meteliä Microsoftin tekemisistä. Kyseessä on jo vuosi sitten EUlle lähetetystä valituksesta jonka mukaan Microsoft taas tekee jotain tuhmaa. Tällä kertaa valituksen aiheena on XAML.

ECIS väittää, että XAML tulee syrjäyttämään HTML:n netissä kun Microsoft on sen kehittänyt. Aivan, älkää aivan tippuko tuoleiltanne. Ihan kuin joku voisi tuon tehdä. Varsinkin kun ymmärretään mikä XAML on.

XAML, eli Extensible Application Modeling Language on muunmuassa WPF:n (Windows Presentation Framework, osa .NET 3.0:aa) käytössä käyttöliittymien kuvaamisessa. XAML on samantyyppinen kuin Mozillan käyttämä XUL, eli sillä määritellään käyttöliittymän osat. Lätkitään nappulat ja tekstilootat ja muut paikoilleen. Miten tämä sitten syrjäyttää HTML:n, kuulen kaikkien kysyvän? Kysykää ihmeessä ECISiltä, minä kun en myöskään tajua.

XAMLin yhteys webbiin on taas WPF/E:n kautta. Kyseinen tekniikka mahdollistaa WPF-sovelluksien tekemisen webbiin, vähän kuten appletit, ActiveX-kontrollit ja Flash. Hassusti näistä ei ole itketty että HTML syrjäytyy ja ei-Windows-käyttäjille tulee vaikeat ajat. Edes ActiveX:stä. Ja ei sekään HTML:ää syrjäyttänyt.

Myös Miguel de Icaza (esimerkiksi Monon taustahahmo) on ollut kovasti peloissaan siitä, että XAML syrjäyttää webissä HTML:n. Tiedä sitten onko oikeasti vai onko vain hyväksikäyttänyt meteliä julkisuusarvon takia.

Itse en ole yhtään peloissani. XAMLin speksit voi ladata kuka haluaa ja vääntää sen mukaan toiminnot. Mono-projektissa tätä tehdäänkin samalla kun .NET 3.0:aa implementoivat (tällä hetkellä pääpaino tietysti 2.0:ssa). WPF/E-sovellukset tullevat johonkin asemaan, varsinkin kun Microsoft julkaisee pluginit esimerkiksi Safarille ja Firefoxille, mutta en usko sen nyt ihan HTML:ää syrjäyttävän. Vai haluaisitteko te tehdä nettiin sivuja sovelluksen käyttöliittymän kuvauskielellä? En minäkään. Mutta lomakkeita ja muita voisin sillä tehdäkin.

Joten paljon porua tyhjästä, vaatisivat nyt ensin ECISin taholta Flashin speksit auki koska Adobella on täysi markkinajohtajuus tuolla alueella. Mutta Adobe ei ole Microsoft ja Adobe on ECISin jäsen, joten ECIS (jossa I tarkoittaa interoperabilitya) ei välitä sen epäyhteensopivuudesta ja poropietariluonteesta. Luonnollisestikaan.

Kaksoisstandardit ovat aina kivoja.

Lue kommentit (2) | Kommentoi

Suomen liikuntapaikat verkossa

symbiatch - 18.01.2007 09.54 - urheilu web 

Jyväskylän yliopistossa on LIPAS-hanke, jossa on kasattu Suomen liikuntapaikat verkkoon. Hieno idea ja hyvä että on saatu toteutettua, mutta itseäni häiritsee SITOn käyttäminen yhteistyökumppanina. Tämähän tarkoittaa sitä, että käyttöön otetaan heidän Spatialweb-tuotteensa, jonka toiminta on vähän niin ja näin. Pääasiassa ongelmat johtuvat Javan käytöstä, mutta myös itse sovelman toiminta on hieman vaihtelevaa.

Lähetin jo kyselyä josko kyseisiä tietoja saisi käyttöön Hain-projektissa koska itse pidän (täysin objektiivisesti ajatellen ;) tuon karttapalvelun toimintaa parempana. Pelkästään siksikin että heidän palvelussaan ei pysty kohdistamaan tiettyyn kuntaan mitenkään. Pitää tietää missä päin Suomea kunta on ja liikutella sekä zoomailla kunnes sopiva paikka on ruudussa. Ei toimivaa.

Epäilen että dataa ei käyttöön saa ja palvelu jää tuollaiseksi. Palveleehan se käyttäjiä tietyllä tasolla, mutta epäilen että useat saattavat kyllästyä äkkiä.

Spatialweb on myös monien kuntien käytössä ja esimerkiksi Helsingin kaupungin ulkoilutietoja voi sen kautta hakea. Näissä sitten Helsinki itsekin on sotkenut asioita ja kartoista ei saa mitään hajua mitä on missäkin. Mutta voipahan kaupunki sanoa että moinen "palvelu" on olemassa.

Kommentoi

Eniro lähentyy nykyaikaa

symbiatch - 09.01.2007 11.39 - web 

Eniro oikein Kämpin lehdistötilaisuudella päätti julkistaa betaversion uudesta hakupalvelustaan. Hehkuttivat oikein lähipalveluja ja selittivät kuinka ihmiset kaipaavat tällaista. No oho, tervetuloa viime vuoteen, Eniro! Onhan sitä jo odoteltukin mutta suuri pyörä pyörii hitaasti.

Kyseinen hakupalvelu on syystäkin betassa, se on sen verran epäkäyttäjäystävällinen (ah mikä sana) ettei moista vielä voisikaan mukavasti käyttää. Ja palvelun tiedoissakin on puutteita tavan käyttäjälle mutta sellaista se on kun pohjaudutaan vain siihen tietoon mitä saadaan maksavilta asiakkailta.

Sinänsä haku on hieman parempi silti kuin Eniron nykyinen jossa pitää kliksutella kolme kertaa itsestäänselvyyksiä, nyt niitä pitää kliksutella vain kahdesti. Ehkä tuosta vielä teetetään käytettävyystutkimus kalliilla jossain ja tajutaan viat, tai sitten ei. Itse en niitä vielä tässä ala ilmaiseksi Enirolle kertomaan, katsoo nyt saavatko homman kasaan vai ei.

Toisaalta nuo ovat niin itsestäänselvyyksiä että ne huomaa hetkessä kun palvelua yrittää käyttää. Selvästikään Enirolla itse ei olla käytetty, jostain syystä.

Niin ja nätisti vieläpä rikkovat standardeja ja sanovat kuvien MIME-tyypiksi text/illegal. Ja dokumentti väittää olevansa XHTML:ää vaikka se ei ole XML:ää nähnytkään. Näin paljon sitä välitetään toimintatavoista. Surku etteivät selaimet jätä näyttämättä kuvia vaikka muuten MIME-tyyppiä seuraavatkin.

(Luonnollisesti Hain-palvelussa näitä samoja vikoja ei ole, luonnollisesti ;)

Lue kommentit (2) | Kommentoi

 
Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |   kirjaudu