Nokia julkaisee niche-lelun ja PR-temppuilee Linuxilla

symbiatch - 27.05.2005 13.58 - mobiili 

Nokia julkaisi uuden "Internet Tablet"-laitteen, Nokia 770:n. Kyseessä on nettisurffailuun tarkoitettu laite, joka pyörii Linuxilla. Laitetta ei voi käyttää puhelimena (näin jotkut ovat sanoneet jo Nokian joistain kännykkämalleistakin tosin), myöhemmin VoIPpiin kylläkin.

Laite tuntuu aika kalliilta (jenkkihinta arviolta $350), varsinkin kun on saatavilla 7710, jossa on kyllä huonompi näyttö, mutta joka on samalla puhelinkin. Ja softaakin löytyy jonkin verran. Mutta kai tuolle sitten on käyttäjiä jossain päin maailmaa.

Nokia myös julkaisi ilmoituksen, jonka mukaan se ei tule nostamaan meteliä, jos Linuxin kernelissä käytetään Nokian pantentoimia asioita. Tämä ei tarkoita sitä, että Nokia antaisi luvan käyttää näitä (joka tarkoittaisi samalla sitä, että mikä tahansa GPL-lisensoitu softa voisi patenttien alaisia tekniikoita käyttää), vaan ainoastaan ettei puutu siihen. Luonnollisesti lausumassa mainitaan myös klausuuli, jossa annetaan Nokialle mahdollisuus kieltää minkä tahansa asian käyttö kunhan Nokia ilmoittaa 120 päivää kernelin julkaisun jälkeen asiasta. Siinähän sitten ihmetellään ja poistellaan tavaraa kun Nokia ei haluakaan asiaa X käytettävän. Eli PR-temppu täysin.

Kommentoi

HKL "helpottaa" aikatauluhakua

tatipensio - 27.05.2005 09.50 - web 

HKL on nyt avannut Omat Lähdöt -palvelun, joka "helpottaa" aikatauluhakuja. Ensimmäisenä helpotuksena voisi olla se, että poistetaan typerä uuden ikkunan avaus. Miksi en saa sitä sivua selaimeeni suoraan?

Suurempi ongelma on sitten käytettävyyssuunnittelussa, tai sen puutteessa. Jos vaikkapa haluaisin lähimmän raitiovaunu 3:n pysäkin tiedot, menee se näin helposti:

 • kliksutellaan Omat lähdöt aikataulut (puuttuuko kenties välimerkki?)
 • valitaan linjaksi 3 (3T tai 3B ei toimi)
 • valitaan linja Töölö - Eläintarha
 • valitaan reitti tai suunta Eira-Kallio-Töölö-Kauppatori-Eira Kallio
 • valitaan pysäkki 1040437
 • valitaan linja 3 poistamalla valinta linjasta 6 (hetkinen, enkös jo alussa sanonut että linja 3...)
 • valitaan reitti tai suunta Eira-Kallio-Töölö-Kauppatori-Eira Kallio poistamalla valinta toisesta suunnasta (tämäkin tuntuu tutulta...)

Ja hupsista, nyt meillä on kyseisen pysäkin aikataulu kolmosratikalle ja oikeaan suuntaan. Eikö olekin helppoa? Sen sijaan vanhalla HKL:n sivustolla tämä olisi näin uskomattoman hankalaa:

 • valitaan raitiovaunut, linja 3B
 • valitaan Linjan kartta ja pysäkkiluettelo
 • valitaan pysäkki Erottaja

Ja hupsista, meillä on aikataulu. Jos halutaan vain 3B, joudutaan tekemään vielä yksi valinta että saa linjan 6 pois.

Niin ja tuo "helpompi" haku antaa vain muutaman numeron, kun taas "hankala" vanha haku antaa kaikkien päivien kaikki tiedot. Tietyissä tilanteissa kivempaa että saa vain nyt meneviä, mutta ei se vaikeaa ole katsoa koko listastakaan mikä on lähin.

Joten HKL, jospa suunnittelisitte asian uusiksi ja tajuaisitte, että jos käyttäjä on jo valinnut linjan 3, hän tuskin haluaa yhtäkkiä linjaa 6.

Lue kommentit (1) | Kommentoi

HTV huijaa asiakkaitaan

tatipensio - 18.05.2005 07.27 - IT-ala televisio 

Tuskin kenellekään moinen otsikko on yllätys, mutta kerrotaanpa taas tuttavaperheen tarinaa.

Menivät hankkimaan HTV:ltä Handan CV-3300 -digiboksin jo muutama kuukausi sitten. HTV itse kehuu laitetta näin:

Handan CV-3300 on erinomainen perusdigisovitin kaapeliverkkoon. Welho on osallistunut aktiivisesti sovitinmallin kehittämiseen varmistaakseen huippulaadun asiakkailleen.

HTV:n huippulaatu tarkoittaa siis tätä:

 • salatut kanavat jäävät pimeiksi vähän väliä, laite pitää käynnistää uudelleen
 • laite sekoilee ohjelmaoppaassa jatkuvasti, laite pitää käynnistää uudelleen
 • jos tulee pienikin häiriö signaalissa, koko kuva on sotkua
 • tekstitys jää näkymättä tai pätkii

Näistä kun on kerrottu HTV:lle, he haluavat vaihtaa laitteen uuteen kappaleeseen. Ihan ok, jos se korjaisi viat, mutta HTV itsekin sanoo näin:

Digitekniikka on suhteellisen uutta ja siitä syystä jokaisessa Suomessa myytävässä digiboxissa on varmasti erilaisia tyyppivikoja, jotka tulevat esiin vasta käytössä. Tällaisia "vikoja" kutsutaan bugeiksi ts laitevaihto ei auta ennen kuin nämä viat korjataan laitteen ohjelmistoon.

Eli myöntävät, ettei laitevaihto auta mitään. Silti vaativat saada vaihtaa laitteen, vaikkei se korjaa mitään. Fiksua toimintaa? He eivät myöskään suostu laittamaan tätä sähköpostitse sanomaansa verkkosivuilleen:

Handan 3300 mallin tyyppiviaksi voidaan lukea satunnaiset kuvan pimenemiset (kuva menee mustaksi) sekä tekstityksen satunnainen katoaminen. Virtojen katkaisu palauttaa tekstityksen sekä kuvan. Nämä ongelmat tullaan korjaamaan seuraavissa päivityksissä.

Eli HTV myy siis tuotteita, joiden tietää olevan viallisia, eikä kerro siitä asiakkaalle. Täten jokaisella kyseisen tuotteen omistavalla on oikeus palauttaa tuote ja vaatia rahat takaisin. Miksi et siis sinäkin palauttaisi, jos olet kyseisen tuotteen hankkinut? Varsinkin kun markkinoilla on esimerkiksi Topfieldin bokseja, joissa tällaisia vikoja ei ole ja kuvanlaatu on huomattavasti parempi.

Viimeisin päivitys laitteelle on tullut syyskuussa 2004, joten aikaa korjata nämä viat on ollut vaikka kuinka kauan, varsinkin kun HTV ja valmistaja tietävät vikoja olevan. Mutta eivätpä välitä.

Lue kommentit (1) | Kommentoi

PC Suite roks

symbiatch - 17.05.2005 09.11 - mobiili 

Yritin asentaa vanhemmille PC Suitea kun pitäisi kamerapuhelimesta saada kuvat pihalle. Eipä onnistu sitten millään. Asennus menee kiltisti läpi niin pitkälle, että kaikki ohjelmat asennetaan, rekisteröidään ja jos tässä vaiheessa käynnistää, toimii. Mutta sitten asennusohjelma vain purkaa asennuksen ja ilmoittaa että tapahtui virhe, voivoi.

Miksei ymmärretä, että voisi antaa jonkin virheilmoituksenkin asiasta? Miten tällaista lähtee selvittämään kun ei voida kertoa mitään asiasta. Näkee mitä Club Nokia sanoo, tuskinpa osaavat mitään apuja antaa, kun ei oma ohjelma voi kertoa mikä on vialla.

Vinkkinä kaikille asennusohjelmien tekijöille: liiallisetkin virheilmoitukset ovat parempi kuin "asennus keskeytyi ennenkuin pääsi loppuun." Doh, enpäs huomannutkaan että se keskeytyi. Ja kun softa olisi toiminut, jos ei olisi purettu asennusta.

Lue kommentit (1) | Kommentoi

Windows Mobile 5 on täällä

symbiatch - 11.05.2005 14.32 - mobiili 

Microsoft julkisti Windows Mobile 5:n vihdoinkin. Surku vain ettei .NET 2.0 ole ehtinyt tarpeeksi pitkälle, joten sitä ei tuossa vielä nähdä.

Uudessa versiossa on kuitenkin tehty runsaasti parannuksia, olisi vielä mukava jos MS itse kääntäisi tuon suomeksi, eikä joutuisi luottamaan känny/PDAvalmistajien käännöksiin, jotka monesti ovat aika kauheita.

Lisää tietoa julkistuksesta löytyy Microsoftin pressisivuilta.

Kommentoi

 
Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |   kirjaudu