HSL:n/VR:n virkaintoiset tarkastajat

symbiatch - 19.09.2012 13.47 - yhteiskunta 

Aiemmin minulla ei ole ollut mitään pahaa sanottavaa lipuntarkastajista pääkaupunkiseudulla. Itselläni lippu aina on niin tarkastus käy kätevästi ja kohteliaasti. Viime viikon torstaina (13.9.2012) sen sijaan kävi vähän toisin. Olin kylläkin vain seuraamassa sivusta, en kohteena.

Ulkomaalainen henkilö tulee Pasilasta yhden yksikön pituiseen FLIRT-tyyppiseen M-junaan (jossa siis koko vaunu on yhtä osiota, ei mitään väliovia tai muuta) ja jää odottamaan konduktööriä. Tarkastajat tulevat myös Pasilasta, kuten aikamoinen joukko muitakin ihmisiä. Onhan kyseessä Pasila. Tällä matkustajalla ei tietenkään ollut lippua, joten heti aletaan vääntää sakkoa ja vaaditaan henkilöpaperit. Henkilö yrittää selittää tulleensa juuri kaukojunalla ja odottavansa lipunmyyntiä. Hänelle kun on sanottu, että lähijunasta voi ostaa lipun. Tarkastaja sanoo, että pakko kirjoittaa sakko kun ei tässä myydä lippuja. Tämä ilmaistaan junassa pienellä tarralla, jota itsekään en edes huomaisi. Ja muistutan vielä, että juna on yksiosainen ja Ilmalan paikkeilla konduktööri juuri kiersi koko junan myyden lipun juuri siinä kohdassa, jossa tämä henkilö nyt oli.

Vääntö jatkui, kun matkustaja yritti kovasti selittää tilannetta ja pyysi ymmärtämään. Tarkastajat kasaantuivat kolmen joukolla ympärille ja tämä virkaintoinen neiti jatkoi selitystään, miten ymmärtää kyllä matkustajan tehneen virheen, mutta kyllä hänen olisi pitänyt huolehtia, että on sellaisessa kohdassa junaa, jossa lippuja myydään.

Juna saapui Helsinkiin, toinen tarkastaja käski meitä muita poistumaan toisen oven kautta ja tämä huono-onninen matkustaja jäi vielä heidän kanssaan vääntämään.

Näinkö halutaan antaa hyvä kuva Suomesta ja Helsingistä ja oletetaan, että pienet kuviot ovat universaaleja ja kaikki ne tajuavat? Mielestäni hyvin törkeää toimintaa ja sitten selitellään "kun on pakko sakottaa kun teit virheen."

Mielestäni HSL/VR on velkaa julkisen ja henkilökohtaisen anteeksipyynnön tälle henkilölle, tai sitten heidän on parempi antaa nuhteita konduktöörille, joka myi lippuja alueella, jossa ei lippuja myydä. Tällainen törkeä asiakkaat huomioonottava ja ystävällinen palveluhan voisi saada ihmiset kuvittelemaan, että lippuja saa vähän kaikkialta kätevästi. Tai että konduktöörit ovat ystävällisiä ja kohteliaita ammattilaisia. Eihän tällainen käy. Moinen käytös heti pois!

Itseäni nolottaa, etten tunkenut Helsingissä väliin ja selittänyt omaa näkemystäni asiasta heti tarkastajille. Tuskin tämä kylläkään olisi auttanut, olisivat vain käskeneet poistua paikalta. Jos joku kyseisen henkilön tunnistaa, pahoittelen itse VR:n ja HSL:n puolesta. Ei tuo kuvasta oikeasti Suomea, Helsinkiä tai yleisesti edes VR:n tai HSL:n toimintaakaan. Eiköhän kyseessä ollut taas liiallinen virkaintoilu tai huono työnohjaus.

Päivitys: HSL vastasi tämän julkaisun jälkeen nopeasti:

Tutkin tapahtumat kertomanne mukaisesta M-junasta kyseiseltä päivältä. Tuossa junassa on ollut useita liputtomia matkustajia ja tuohon joukkoon mahtuu varmasti myös se asiakas, jota palautteenne koski.
Tämän kyseisen asiakkaan kanssa ei tarkastajillamme ole ollut mitään ongelmia ja tarkastustilanne on sujunut ihan asianmukaisesti. Kyseisessä junassa on ollut myös kiinniottotilanne Helsingissä, mutta tämä tilanne on koskenut ihan eri asiakasta, kuin mistä palautteessanne mainitsette.
Tässä yhteydessä en voi henkilön tietosuojan vuoksi käsitellä ko.tarkastustilannetta kanssanne tarkemmin. Mikäli henkilö on meihin itse yhteydessä asia käsitellään hänen kanssaan.

Hienoa, että vastaus tuli ja en toki haluakaan, että minulle kerrottaisi henkilöstä mitään lisätietoja. Se ei minulle kuulu. Ja varmastikaan ei hän alkanut riehua, ei sellaiselta vaikuttanutkaan. Mutta epäilen, että ei myöskään ota yhteyttä, jos kerran sakon sai. Mutta ei varmasti ajattele kovin myönteisestikään asioista sen jälkeen. Joustoa pitäisi olla.

Kommentoi

Ficora palvelee taas

symbiatch - 18.09.2012 14.00 - IT-ala yhteiskunta 

Sain ilmoituksen operaattorilta, että Viestintävirasto on kertonut heille yhdeltä ylläpitämistäni palvelimista tulleen roskapostia. Kyselin toki, olisiko lisätietoja, kyseessä kun on ihan normaali postipalvelin, joka ei hyväksy postia välitettäväkseen kuin tietyistä IP-osoitteista jne. Ei kuulemma ollut muuta tietoa tullut Viestintävirastolta kuin seuraavanmuotoinen ilmoitus:

12345|IP.IP.IP.IP|2012-09-10 05:00:00|posti.palvelin.tld|FI|Bot|123456|Datasource: B, Malware type: spam

Kyselin toki suoraan Viestintävirastolta, josko olisi jotain lisätietoja. Otsaketiedot jne olisivat hyödyllisiä, varsinkin kun postia ohjataan aika paljon tuolta palvelimelta eteenpäin ja nämä edelleenohjaukset saattavat mennä muiden suodattimien läpi. Tällöinhän suodatin voisi virheellisesti luulla tämän palvelimen olevan syyllinen roskapostitukseen, vaikka viesti on vain ohjattu ihan oikeaan paikkaan.

Vastaus oli yllättävä: ei ole mitään lisätietoja ja ilmoituksen jättäjä ei halua tietojaan annettavan eteenpäin. Totesin, että aikaleima on merkityksetön, koska aikaleima on tasatunnilla ja missään ei kerrota minkä tapahtuman aikaleima tämä on. Viestintäviraston edustajan mielestä tärkeää on, että saa tiedon, että "jotain poikkeavaa tapahtuu" ja aikaleima auttaisi selvittämään asiaa.

Olenko siis minä vain tyhmä, kun en ymmärrä paria asiaa:

  • miksei roskaposti-ilmoituksen tekijä halua antaam mitään lisätietoja
  • miksei roskaposti-ilmoitusjärjestelmässä vaadita mitään lisätietoja
  • miten on poikkeavaa tietää, että postipalvelimelta on lähtenyt postia tiettynä aikana ilman tietoa mistä tai mihin
  • mitä hyötyä on aikaleimasta, joka selvästikään ei ole viestin aikaleima ja vaikka olisi, onko se lähetyksen, vastaanoton, palvelimen eteenpäin siirron vai minkä aikaleima?

Itselleni tulee mieleen tällaisesta "ilmoitetaanpa roskapostista, muttei kerrota yhtään mitään enempää siitä" kiusanteko. Toki jos roskapostia tulisi koneelta, jolla ei ole mitään tekemistä postinvälityksen kanssa tuo tieto voisi jotain auttaakin. Mutta jos kyseessä on postipalvelin, joka käsittelee päivittäin suuret määrät viestejä, luulisi jotain lisätietoakin saavan. Mutta ei. "Tietolähteemme eivät halua, että luovutamme heihin liittyviä tietoja eteenpäin."

Pyysin Viestintävirastoa kertomaan ilmoituksen tekijälle, että oletan heidän vain kiusaavan, jos eivät halua mitään lisätietoja antaa. Enemmänkin kuitenkin oletan kyseessä olevan Viestintäviraston toimintatavat. Heitä ei kiinnosta oikeasti tällaisten asioiden selvittely, kunhan vain voivat esittää tekevänsä jotain ja rahoitusta piisaa.

Kyllä, on selvää, etten pidä Viestintävirastosta yhtään. Mutta pitääkö joku? Verkkotunnusjärjestelmä tehtiin rikkinäisenä ylihintaan yllättäen saman firman toimesta kuin alunperin selvityksetkin. TV-maksusta pidettiin kiinni vuosikausia kynsin ja hampain kun sillä saatiin miljoonia vuodessa virastolle. Ja yritettiin jopa saada FI-verkkotunnuksiin kytkettyä "tietoturvamaksua" vastineena ei-mistään.

Toki voi olla, että Viestintävirasto/CERT-FI on joskus tehnyt jotain hyödyllistä, mutta omiin korviini sellaista ei vielä ole kantautunut. Ja tämäkin episodi näyttää hyvin vahvasti siltä, että kuka tahansa voi tehdä "roskaposti-ilmoituksen" kenestä tahansa ilman mitään perusteluja tai lisätietoja.

Jos siis jostain kumman syystä alkuperäinen ilmoittaja pystyisi arpomaan kenestä on kyse ja haluaisi jopa auttaa asian selvittämisessä (oletan vieläkin ongelman olevan siinä, että roskapostia on vain välitetty ihan oikeisiin osoitteisiin asiakkaan pyynnön perusteella, ei siitä että roskapostia olisi lähtenyt tuolta palvelimelta), saa mieluusti ottaa yhteyttä. Mutta tuskinpa tämäkään viesti heitä tavoittaa. Mutta kun ei Viestintävirastokaan halua asiassa välikätenä näköjään toimia.

Lue kommentit (1) | Kommentoi

VR ja HSL tiedottavat loistavasti.

symbiatch - 26.06.2012 08.53 - yhteiskunta 

VR tekee ratatöitä, se ei ole uutinen minulle. Mutta tänään vasta huomasin, miten huonosti tiedotus on hoidettu.

Tänään: työaika alkoi 7.30, lähdin kotoa seitsemän aikaan (tarkoitus oli lähteä vähän aiemmin varmuuden vuoksi, mutta ei onnistunut ja näköjään ei olisi auttanutkaan), olisin ehtinyt 7.14-junalla mukavasti perille. Lopulta olin perillä juuri ennen puoli yhdeksää, kun 7.34-juna lähti 7.42 ja pysähtyi kahdesti matkalla odottamaan radan vapautumista. Tunnin viivästys siis, eikä mikään näistä kolmesta instanssista rekisteröi sitä sivuillaan. 7.14- ja 7.24-junat oli peruttu, tästä tiedotettiin ohimennen asemalla.

HSL: Voimassa olevat poikkeusliikennetiedotteet: kaksi A-junaa peruttu. Ei siis pitäisi koskea minua kun kuljen M-junalla. Aiemmat tiedotteet: M-juna Helsingistä 6.54 peruttu. Ei muita junia mainittu. Toki sanotaan, että arvioitu kesto on 7.45 asti näköjään, olisi kai pitänyt osata arpoa. Reittiopas: "Ei tuloksen linjoja koskevia poikkeusliikennetiedotteita." Eli heidän mielestään kaikki on normaalia M-junissa.

Liikennevirasto: En löydä tietoa junien ongelmista. En tiedä pitäisikö edes lähijunien osalta.

VR: En löydä heti linkkiä mihinkään tiedotteisiin ongelmista tai muista. VR mainostaa kuulutuksissaan, että perutuista junista jne löytyy tietoa vr.fi. Lopulta löydän sivukartan kautta sivun, jossa kerrotaan 8.36 että M-junissa voi olla 10-20 minuutin myöhästymisiä ja joitain junia voidaan perua. Mitä niistä? Jos kerran kuulutetaan, että tieto perutuista löytyy sivuilta, miksei löydy? Ja miksei ole sanaakaan yli tunnin myöhästymisestä aiemmin?

Vieläkään siis ei osata kertoa mitään tietoja kun niitä tarvittaisi. Vasta puolivälissä matkaa muuten kuulutuksessa kerrottiin, että kyseessä on "julkisuudessakin ollut turvalaitevika." Tätäkään ei siis voitu kertoa aiemmin vaan annettiin kuvitella, että on ratatöistä johtuvaa? Onko tiedotus ulkoistettu YLElle, Helsingin Sanomille tms? Kaveri kertoi, että eilen jo oli uutisissa asiasta, mutta en sattunut niitä katsomaan. Pitäisi kai, kun VR ja HSL eivät viitsi itse tiedottaa.

Pitänee alkaa käyttää omaa autoa siis että pääsee ajoissa perille. Tai kokeilla kiertää busseilla. Ne sentään yleensä toimivat...

Asiasta laitettu palautetta sekä HSL:lle että VR:lle, VR:n palautelomake kylläkin antoi tyhjän sivun vastaukseksi, että en tiedä menikö perille...

Kommentoi

Apps4Finland - en ihan tajua

symbiatch - 04.08.2010 14.55 - mobiili yhteiskunta 

Näköjään on menossa Apps4Finland-kisa, jossa "hyödynnetään julkisia datavarantoja" ja "tarkoituksena on tuottaa sellaisia työkaluja, jotka helpottavat yhteistyötä kansalaisten ja julkisten organisaatioiden välillä." Hieno homma sinänsä, mutta itse toteutus on nyt se, mitä en oikein ymmärrä.

Sivuilla on datakatalogi, jossa linkataan kahteen osoitteeseen: viralliseen kansalliseen datakatalogiin (data.suomi.fi) ja "uuteen kehittäjäystävälliseen katalogisivustoon" (opengov.fi). Katsotaanpa sitten mitä dataa löytyy. Huomionarvoista on myös se, että jälkimmäisestä sanotaan "opengov.fi on laajempi ja sieltä on löydettävissä kaikenlaisia hyödyllisiä sovelluksia ja datasettejä."

Data.suomi.fi-sivulta löytyy kyllä linkkejä muutamaan kymmeneen "datavarantoon" mutta en kyllä heti keksi mitä hyötyä näistä loppujen lopuksi olisi, varsinkin kun on kyse innovaatiokisasta. Sisältönä on esimerkiksi oikeusasteiden ratkaisuja, Viestintäviraston uutisia, poliisien avoimia työpaikkoja jne. Nämähän ovatkin hurjan kiinnostavia kansalaisille ja varsinkin sovelluskehittäjille. Vai mitä?

Osa datasta (esimerkiksi Geologian tutkimuskeskuksen maaperätiedot ja säätiedot) ei edes ole käytettävissä, koska ne on saatavilla vain sopimuksen mukaan tai vain yksityiseen käyttöön. Miksi ne sitten mainitaan edes kilpailun katalogissa? Ja ei, sivuilla ei ole mitään erillistä mainintaa, että kisassa saisi näitä käyttää.

Entäs sitten tämä "laajempi" ja "kehittäjäystävällinen" opengov.fi? Siellä on 16 tietolähdettä. 16. Näistä 10 on vapaasti käytettävissä. Ja nämäkin taas ovat oikeusasteiden päätöksiä ja kaupunkien uutisia. Hurjan hyödyllistä. Ja itse sivusto on täysin raakile (se sentään mainitaan kisan sivuillakin) eikä ainakaan minulle tuo mieleen mitään avointa hallintoa.

Kisan järjestäjät myös miettivät saadaanko Suomessa enemmän ehdotuksia ja sovelluksia kuin Norjassa, jossa saatiin 135 kappaletta. Epäilen että ei todellakaan saada, jos dataa ei ole saatavilla, tai ainakin esimerkit ovat näin huonoja.

Kisassa on kyllä yksi hyvä osio, eli ideaosio. Tässä saa ideoida ihan mitä haluaa, minkälaisilla tietojoukoilla haluaa. Niiden ei siis tarvitse olla avoimia tällä hetkellä, tai mitenkään muutenkaan saatavilla. Ehkä sinne tuleekin jotain fiksua.

Jotenkin tästä tulee myös mieleen VTT:n ideakeräystouhu. Kerättiin tuhansia ideoita kansalaisilta (tyyliin "haluun kännykkään pullonavaajan"), hehkutettiin miten saatiin tuhansia ideoita ja sen jälkeen dumpattiin vaan ideat skannattuina papereina nettiin ja unohdettiin koko homma. Tämä on juurikin sitä mitä olen tottunut näkemään VTT:n ollessa kyseessä. Tehdään jotain ja sitten kun rahat on käytetty tai kyllästytään, jätetään homma siihen. Ei kiva.

Mutta katsotaan miten käy. Itse mieluusti moiseen kisaan osallistuisin, mutta kun on pakko käyttää jotain näistä tietojoukoista, ei oikein kauheasti kiinnosta loppujen lopuksi.

Ai niin, tämä on jo toinen vuosi kun kisa on olemassa, mutta en onnistunut löytämään tietoja viime vuoden kisasta. Luulisi sivustolla olevan tietoja edes voittajasta ja mieluiten muistakin. Mutta ei kai sitten ole tarpeellista?

Lue kommentit (3) | Kommentoi

Pride-hyökkäys uhrien syytä?

symbiatch - 05.07.2010 09.57 - yhteiskunta 

Katkaisen hiljaisuuteni puuttumalla normaaliaiheistani eroavaan aiheeseen koska tapahtunut oli jotain aivan järjetöntä, puhumattakaan siitä seuranneesta keskustelusta.


Rauhanomaista kulkuetta kohtaan hyökätään väkivaltaisesti. Uskomatonta. Vielä uskomattomampaa on joidenkin ihmisten suhtautuminen tapahtuneeseen. Suurin osa on järkyttynyt tapahtuneesta ja kauhistelee pienten lasten joutumista hyökkäyksen kohteeksi, jotkut syyttävät vanhempia, kulkueen järjestäjiä ja osallistujia hyökkäyksestä. Mitäs eivät varustautuneet moiseen tai toivat lapsensa katsomaan moista paheksuttavaa tapahtumaa. Pitäisi tajuta. Pitäisikö oikeasti?

Tämä on ensimmäinen kerta kun Suomessa Pride-kulkuetta kohtaan hyökätään väkivaltaisesti. Kaikki kulkuetta seuraavat eivät varsinaisesti tulleet katsomaan sitä vaan olivat kaupungilla muissa asioissa. Pitäisikö siis Pride-viikon aikana jättää lapset aina kotiin ja itse kulkea varustautuneena kaikkeen? Onko muita tapahtumia, jotka tämän vaativat?

Myös sitä kauhisteltiin, että vanhemmat vievät lapsensa katsomaan "viiksekkäitä nahkaan pukeutuneita miehiä hieromassa vatsojaan vastakkain." Toiset pitivät pahoinpitelynä lasten altistamista Pride-kulkueelle. "Jos jonnekin muualle veisi lapsensa aivopestäväksi, olisi poliisi jo paikalla." Olisiko? Moniko vie lapsensa kirkkoon, herätysjuhlille, poliittisiin kokouksiin, vappuparaateihin jne? Näissä kaikissa lapset "altistuvat" erilaisille asioille, jotka vaikuttavat heidän ajatuksiinsa. Miksei näitä kauhistella, vaikka kyseessä ovat - toisin kuin Pride-kulkue - ideologiset tapahtumat?

Kaksinaismoralismi on vieläkin voimissaan ja jos Pride-paraatin osallistujia halutaan kuvailla stereotypian mukaan, pitäisi varmaan näitä kommentoijia kuvailla lapsiaan pahoinpiteleviksi ajattelemattomiksi pelkureiksi. Sellaisiahan väestöstä kuitenkin on pieni murto-osa, joten sopiihan se? Minusta ei sovi ensimmäisen termin osalta, mutta ajattelemattomia ja pelkureita he mielestäni ovat. Heidän maailmankuvaansa ei sovi mikään erilainen ja sen sijaan, että kirjoittaisivat omalla nimellään, piiloutuvat he nimimerkkien taakse.

Olisiko tällä syyllistävällä ja harhakuvitelmissa elävällä joukolla tarvetta osallistua itse Pride-tapahtumiin, jotta oppisivat ylpeästi hyväksymään itsensä ja seisomaan sanojensa takana? Sinne kun ovat kaikki eri mieltäkin olevat tervetulleita. Ja sen jälkeen ainakin tietää mitä siellä oikeasti tapahtuu eikä tarvitse elätellä harhakuvia. Mutta ei taida riittää uskallus. Ja kyllä, tämä on haaste. Otatko sen vastaan?

Lue kommentit (2) | Kommentoi

Ei hyvä heilahda!

stix - 28.10.2009 09.38 - politiikka 

Tuli jollain tavalla ahdistus, kun katsoin televisiosta ajankohtaisohjelmaa aiheesta brankkarit eli palomiehet. Kyseisen ammattikunnan eläkeiän nostaminen muiden kaupungin työntekijöiden tasalle on vähintäänkin idioottimaista. Miten joku voi laittaa konttoristin ammattin vaatimat fyysiset valmiudet samalle viivalle ihmishenkiä tulimerestä pelastavan kolmivuorotyöläisen kanssa.

Suunnistin jo ohjelman aikana adressit.com:iin, vain huomatakseni, että adressiin ilmestynyt viimeinen nimi oli päivätty vuodelle 2007, joten olin tämän pienen ääneni kanssa jo auttamattomasti myöhässä. Toivon, että asian, ja meidän kaikkien hengen, puolesta taistelevat saavat tukea ja voimia saattaa asia paremmalle tolalle.

Vai onkohan meillä kohta yksityisiä palolaitoksia, jotka auttavat vain maksavia asiakkaita?

Kommentoi

Ficora got fed up with Accenture?

symbiatch - 15.07.2009 16.46 - IT-ala yhteiskunta 

It seems that Ficora (Finnish Communications Regulatory Agency) isn't that happy with their (allegedly inside) deal with Accenture. The deal they made some years bag about the FI TLD domain system was a bit dodgy since they had previously ordered investigations from Accenture and they were part of the bidding process. And naturally the winner was Accenture, even though they were almost the priciest.

But now Ficora has sent another request for bids. And it states that they are going to rewrite the whole system. Did they forget to put some "oh, we need the sources and rights for the system, y'know?" clause in the contract or is the current system so crap that it's better to start all over again?

They estimate that it'll take 2-6 million euros to get the system done and it'll be up and running 1.1.2011. We'll see what happens.

I just can't get my head around this. What happened? Who messed things up? Since no-one is accountable for errors in contracts etc, no-one cares. And the taxpayers will be the ones paying for this.

It would be nice to get some info from Ficora, but I bet this information is not publicly available. At least not the truth.

Oh, and you who are thinking about bidding: you have to have a reference about a "similar system" and your 3-year turnover has to be at least 10M€. So there goes the competition...

Lue kommentit (1) | Kommentoi

Pride, oi ei...

tatipensio - 27.06.2009 12.02 - yhteiskunta 

alkuprovokaatio

Taas on se aika kun homokansa (ja muutkin, mutta [Helsingin] homokansa haluaa tehdä asiasta vain heitä koskevan) ryntää kaduille juhlimaan ja huutamaan ylpeyttään itsestään. Vai hetkinen, mitenkäs se olikaan... Näyttääkö tämä Helsinki Pride 2007:ssä kuvattu video siltä, että väki olisi jotenkin ylpeänä mukana? Tai että jollakulla olisi hauskaa? Tai että ketään edes oikeastaan kiinnostaisi? Entäs vuonna 2008?

Entäs sitten ne reaktiot joita kyseiset tapahtumat saavat aikaan? Yksi hyvä esimerkki jeesustelijoista. Ja silti pitää väkisin mennä esittelemään miten "erilaisia" ovat.

itse asia

Ja siinä tulikin se tärkein asia, jonka haluaisin tuoda julki: homoissa on sellaisia henkilöitä, jotka haluavat olla syrjittyjä. Monet heistä varmasti kieltävät tämän, mikä ei olekaan yllättävää. Enkä ole ainoa havainnoissani, useat muutkin ovat ärsyyntyneet tästä toiminnasta. Miksikö se kuuluu minulle tai heille? Koska mekin olemme homoja. Heidän näkyvä toimintansa aiheuttaa haittoja myös muille sen sijaan että vähentäisi niitä. Mutta he eivät itse sitä tajua.

Voi kun en nyt löydä ranneliikepistenet-sivustolta erään nallen kirjoitusta siitä, miten heitä syrjittiin esimerkiksi kahvilassa. Kun viereisen pöydän äiti oikein siirsi lapsensa kauemmas heistä, ihan kuin homous voisi tarttua! Itselleni taas tuli ensimmäisenä mieleen, että kyseisen porukan puheet tietäen kuka tahansa olisi siirtänyt lapsensa kauemmas kuulemasta moista keskustelua. Ja samoin (hetero)ystäväni sanoi siirtävänsä lapset kauemmas on viereisessä pöydässä puhumassa törkeitä tyttöporukka, homoja, lesboja, rekkakuskeja tai ketä tahansa. Mutta tämä homoporukka haluaa kokea kaiken olevan juuri heitä kohtaan olevaa syrjintää.

Tuosta tuleekin mieleeni Marcus Brigstocken mainio puhe uskonnoista. Hän kritisoi kolmea pääuskontoa (juutalaisuus, kristinusko, islam) ja mainitsi muunmuassa, että varmasti hän saa palautetta, jossa henkilöt väittävät hänen yksilöineen juuri heidän uskontokuntansa edustajat. Sama pätee näihin homoihin: kaikki kritiikki, joka voidaan kääntää heitä vastaan, käännetään. Ja taas huudetaan syrjintää.

Kyseiset henkilöt voisivat myöskin lukea sadun pojasta, joka huusi sutta. Tilanne on aika sama. Kun huudetaan turhaan syrjintää, ei ketään kiinnosta sitten kun sitä syrjintää joskus oikeasti onkin. Ja taas sivulliset kärsivät!

Voisin myös vetää tuosta Marcus Brigstocken videosta syytöksen itseänikin kohtaan. Tämä tietty vauhkoava ihmisryhmä jatkaa toimintaansa osittain myös siksi, että kukaan homoväestöstä ei vastusta heitä. Eli se, että olemme hiljaa ja katselemme pahalla (huom: jopa homot voivat paheksua toisia homoja! syrjintää!) mahdollistaa sen, että jatkavat tätä toimintaansa. Meidän pitäisi perustaa oma tapahtuma tai kampanja, jossa ilmaisemme ettemme ole kyseisen väestönosan toiminnan puolella ja olemme aivan erilaisia. Nyt tavallinen kansa näkee vain pride-väen ja olettaa kaikkien homojen olevan sellaisia. Ja mehän emme ole!

Homojen syrjintä Suomessa on muutenkin aikansa elänyt aihe. En väitä etteikö syrjintää olisi ollut. Olen itsekin sitä kokenut, mutta viimeksi pian 20 vuotta sitten. Ei minulla ole ollut tarvetta selvitellä putkimiesten tai muuttofirmojen "homoystävällisyyttä" kuten eräiden, saati häpeillä vakuutusyhtiössä tai pankissa asioidessani. Ja samaa sanovat ystävänikin! Nyky-yhteiskunnassa jos sinua syrjitään moisissa palveluissa, firmalla ei kauaa hyvin mene. Ja miksi heitä pitäisi kiinnostaa moiset asiat? Pitäisikö yksinhuoltajienkin selvittää "yksinhuoltajaystävälliset" putkimiehet, ettei vain tule syrjintää ja pahoja katseita kun vaimo lähti ja mies on yksin lapsen kanssa? Pitäisikö vasenkätisten varmistua, ettei ravintolassa katsota pahasti kun syökin haarukka oikeassa kädessä? Ei, eikä pitäisi homojenkaan. Sillä kun ei ole merkitystä ellei siitä tee itse numeroa.

Koko ajatus syrjinnästä on niin syvällä tietyissä homokansan edustajissa, että he eivät pääse siitä yli. Jos he viitsisivät edes hieman tutustua historiaan ja siihen, mitä syrjintä oli joitain kymmeniä vuosia sitten, he ymmärtäisivät, että heitä ei todellakaan syrjitä. Tai ainakaan ei syrjittäisi, jos he eivät sitä itse aiheuttaisi käytöksellään.

Eräs henkilö kirjoitti pari päivää sitten pari erittäin hyvää lausetta: "minullakin on joskus ongelmia, mutta ei siksi että olen homo vaan siitä huolimatta" ja "kyllä mä koen olevani erityinen, mutta en suinkaan sen takia että olen homo!" Nämä yksinkertaiset sanonnat kuvastavat hyvin nykypäivää: monet homot kokevat olevansa ihan samanlaisia ihmisiä kuin muutkin, heitä ei syrjitä tai katsota pahalla, koska ovat kuten muutkin. Heillä ei ole tarvetta juosta kaupungilla huutamassa erilaisuuttaan tai vaatia "hyväksyntää."

Myöskin huomattava on, että Ranneliikepistenetin kyselyssä yli neljännes vastaajista on ilmoittanut, ettei heitä kiinnosta pride. Viidennes on muualla, eli joko pride ei kiinnosta tai sitten tapahtuma ei ole niin tärkeä, että pitäisi tulla kauempaa osallistumaan. Eli melkein puolet kyseisen sivuston käyttäjistä ei ole kiinnostunut pridestä! Ja melkein puolet aikoo osallistua vain harvoihin ja valittuihin tapahtumiin. Miksiköhän, jos kerran pride on niin tärkeä tapahtuma kaikille GLBT-ihmisille?

En todellakaan ehdota, että homojen pitäisi pysytellä piilossa ja hävetä itseämme. Ei suinkaan. Mutta jos laitetaan asioita mittasuhteisiin: moniko prideen osallistuvista käy itsenäisyyspäivän kulkueissa? Jos eivät kaikki, niin miksi heistä homous on suurempi ylpeydenaihe kuin itsenäinen Suomi? Itse en käy kummassakaan, mutta jos johonkin menisin, se olisi kyllä ihan Suomea juhlistava kulkue koska olen ylpeä siitä työstä, jonka isovanhempamme tekivät.

Olen myös ylpeästi oma itseni. Mutta en ole ylpeä siitä, että olen homo, sen enempää kuin olen ylpeä oikeakätisyydestäni, kaksikorvaisuudestani, kävelykyvystäni tai muustakaan asiasta johon itse en ole voinut vaikuttaa. Sen sijaan olen ylpeä siitä, että olen sivistänyt itseäni, olen saavuttanut työelämässä asioita, olen auttanut muita, olen ystävä monille ja niin edelleen.

Nämä ovat asioita joihin minä olen voinut vaikuttaa ja voin olla niistä hyvällä syyllä ylpeä. Voin myös vaikuttaa siihen, millaisena ympäristöni minut käsittää. He näkevät minut ihmisenä, ei homona, ei minään muunakaan vähemmistöryhmän edustajana. Vain ihmisenä. Mikseivät he näe samoin tätä tiettyä homojoukkoa, joka huutaa ja itkee syrjintää? Se on aika itsestäänselvää hyvin monen osalta.


epilogi

Jos joku pride-aktiivi tai muu vetää palkokasvin hengityselimiinsä siitä, että tässä yhdistän kyseisenlaiset homot ja priden, sopii miettiä ihan hetki ensin että miksi. Miksi pride on sellainen, että se on jopa monille homoille vastenmielinen tapahtuma? Miksi pitää julistaa erilaisuuttaan saadakseen hyväksyntää? Miksi kulkueessakaan ei näytä kenelläkään olevan oikeasti hauskaa, kuten ulkomaisissa kulkueissa? Ja minulle saa kirjoittaa vastineita aivan vapaasti ja selittää asioita. En pure enkä sulje silmiäni ja korviani. Haluan keskustelua tästä aiheesta.

Lopuksi haluan linkittää Helsinki Pride 2009 -mainoksen. Kuinka moni homo kokee tuon erittäin eriarvoistavana, stereotypioivana ja suoraansanoen loukkaavana? Ainakin hyvin moni lähipiirissäni, minä mukaanlukien. Ja jopa ne pahat syrjivät heterot ovat sanoneet minulle samaa! Ehkä kyseessä on sisäpiirivitsi, mutta siinä se ongelma onkin: sisäpiiri sulkee kaikki muut ulkopuolelleen!

Että kiitos vaan, prideväki, että lisäätte toiminnallanne eriarvoisuutta ja syrjintää yhteiskunnassamme. Kiitos, että teette kaikkien elämästä vaikeampaa, niin homojen kuin heteroidenkin. Tämä ei varmaankaan ole tarkoituksenne, mutta ehkä kannattaisi katsoa peiliin ja pohtia tässä esille nostamiani asioita. Ja olen varma, että monet homot minun lisäkseni olisivat valmiita keskustelemaan enemmänkin asiasta ja katsomaan mitä asioille voisi oikeasti tehdä. Jos teillä vain on ns. munaa harkita toimintanne virheellisyyttä.


Odotan innolla kaikkien lukijoiden vastauksia ja en sensuroi mitään viestejä tällä sivulla elleivät ne sisällä jotain erittäin törkeää, mautonta tai laitonta. Vastakkainen mielipide perusteltuna ei moinen ole ja saa varmasti jäädä tänne.

Lue kommentit (1) | Kommentoi

Nuuskasta eroon vaikka väkisin

maksy - 07.01.2009 10.32 - yhteiskunta 

On se vaan hienoa kun hyvinvointivaltio paapoo kansalaisia ja haluaa kriminalisoida nuuskan hallussapidonkin. Eikös tuo nyt ole nautintoaine muiden joukossa jonka haittavaikutuksista kärsii vain käyttäjä, mikäli edes kärsii mitään. Tupakkaa sen sijaan saa hyvän lobbauskoneiston vuoksi poltella vaikka se vaikuttaa muihinkin. Samoin on alkoholin laite, myrkky joka oikeasti vaikuttaa ihmiseen ja aiheuttaa yhteiskunnalle huomattavat kulut.

Lienee Suomen Valtion suurin virhe olla tuossa nuuskan tapauksessa tehty jo aikaa sitten, kun myönnettiin sen myyntikielto EU-peikon pelossa. Meni siinä hyvät verorahat sivusuun, kun käyttäjät hakevat nuuskansa laivalta tai Ruotsista. Verorahoilla olisi voinut vaikka ylläpitää jotain terveydellisiä elintapoja edistäviä hankkeita, mutta eihän tuollaista näissä hommissa ajatella.

Seuraavaksi suosittelen, että eduskunta kriminalisoi kansanedustajat, koska he ovat todellinen syöpä yhteiskunnalle tyhmine päätöksineen. Narussavietäviä pässejä joita tupakka- sekä muut teollisuudet vievät satanolla. Ja kuluja kertyy vaan lisää kokoajan koko yhteiskunnalle. Vaikea on vain ymmärtää, keneltä nuuskan myynti olisi pois. Itse en siihen ainakaan keksi ainuttakaan syytä, paitsi positiivisia siinä tapauksessa jos se olisi sallittua.

Lue kommentit (1) | Kommentoi

Kaikenmaailman Yritysvalmentajat

maksy - 30.12.2008 07.03 - yhteiskunta 

Tuntuu olevan trendikästä olla julkkis Yritysvalmentaja. Kaikenmaailman jääkiekkovalmentajat, näyttelijät ja muut julkisuuden hahmot vetävät yritysvalmennuksia oman toimensa ohessa. Meneekö se tässä sitten niin, että et voi olla vakavasti otettava omassa ammatissasi jos et samalla vedä yritysvalmennuksissa oman alasi teesejä vai onko kyse vaan rahanahneudesta. Ainakin tuntuu hullunkuriselta, kun kyseiset henkilöt ovat yleensä hyväpalkkaisissa hommissa ja aivan täystyöllistettyinä. Sitten ammutaan kalenterin pienimmätkin aukot täyteen yritysvalmennuksia.

Toisaalta ei se ole hullu joka pyytää, vaan se joka maksaa. Samat teesit tulevat ilmi kun aivan eri aloilta olevat ihmiset ovat valmennuksia pitämässä. Kaikki ovat lukeneet samat opukset ja käyneet samat preppauskurssit. Ja yritysjohto sitten ostaa näitä palveluja hirveeseen ylihintaan järkyttävällä innolla. Ehkä nämä nykyiset talousnäkymät vähän jarruttavat noita yrittäjiä ja mahdollisesti karsii pois rahankerääjät. Mutta on tässä kyllä aikansa trendi-ilmiö taas kyseessä.

Ja jos haluaa loppuvuodelle hyvät naurut niin kannattaa mennä katsomaan vaikka Speakers Forumin listoja. Siellä on näyttelijöitä, valmentajia ja muita turhia julkkiksia listat pullollaan, mutta missä on ne oikeat yritysjohtajat? Sitä sopii miettiä onko 20 vuotta teatteria näytellyt parempi kertomaan miten yrityksissä saadaan hommat toimimaan vai kenties 20 vuotta yritystä johtaneet henkilöt.

Kommentoi

Joulukiukuttelu ja orastava lama

maksy - 22.12.2008 22.56 - yhteiskunta 

Niin mun piti kirjoittaa autoilusta, mutta otetaan ensiksi käsittelyyn ajankohtaisempi aihe. Nimittäin joulukaupassa tapahtuva päätön kiukkuisuus ja riitely. Muistan hyvin ajan vuosi sitten, kun joululahjaostoksilla sai pelätä henkensä edestä jonkun kilahtamista. Eli siis joulustressin laukeamista kaupassa muihin ihmisiin. Päätöntä kiukkua jota purettiin törmäilemällä kanssa-shoppailijoihin ja riitelemällä oman puolison kanssa. Hermot kireänä jokaisella kaupassa asioivalla ja parkkipaikalla toinen näytelmä samaan aikaan meneillään - "kuka saa sen viimeisen paikan".

Oi kuinka ihanaa on ollut tänä jouluna käydä kaupoilla. Vastaavaan aggressioon en ole törmännyt kertaakaan, edes parkkipaikoilla. Tämä on orastavan laman aivan hienoimpia puolia. Ostohuuma on pienempi ja sen näkee jo 15min jälkeen kaupoilla käydessään. Jos nyt myynti jää pienemmäksi, niin ainakin ne omat ostokset on saanut tehdä "rauhassa".

Samalla toisaalta kapitalistina toivon, että ihmiset kuluttaisivat minkä kerkeisivät. Ilmeisesti sitä rahaa ei ollut viime joulunakaan nykyistä enempää, mutta nyt luotto-ostot ovat vain talouden tilanteen takia jääneet vähemmälle. Se rauhoittaa kummasti ostoshurmaa, kun kotona odottaa muutaman kuukauden nettopalkat vievä luottokorttilasku. Tervettä siis, että tammikuussa todennäköisesti koteihin menevät luottokorttilaskut ovat vuositakaisia huomattavasti pienemmät. Ja samoin lääkäriltä haettavat rauhoittavat joulukaupassa pärjäämistä varten,

Itse selvisin joulukaupasta ilman vammoja ja luottokorttilaskukin tulee olemaan pienempi monina hiljaisina kuukausina aiemmin. Vielä kun jaksetaan nämä pari vajaata kauppapäivää ennen lahjojen jakoa niin voi hyvin olla, että tästä joulusta selvitään pääosin vain masentavia talousuutisia lukien.

Tälläkertaa en enää lupaa kirjoittaa autoilusta, koska todennäköisesti jokin ajankohtaisempi aihe ajaa sen yli. Mutta se juttu on kyllä aivan varmasti tulossa, kun vain aika on kypsä siihen.

Kommentoi

Kiire, tekokiire ja oikea kiire

maksy - 19.12.2008 14.19 - yhteiskunta 

Kyllä se vaan kummastuttaa kuinka kaikilla on nykyisin kiire ja aikaa on liian vähän. Jos jokin laite tahi muu hyödyke hajoaa tulisin se heti vaihtaa uuteen tai viimeistään seuraavaksi päiväksi korjata. Kyseistä hyödykettä ilman on eletty 20 vuotta ja sitten kun sellainen on hankittu niin se on muuttunut välttämättömäksi asiaksi. Maailma kaatuu ilman sitä ja sen vuoksi rähinä hyödykkeen valmistajalle on valmis.

Itselläni oli juuri autossa vikaa vikaa ja maahantuojalla meni kaksi kuukautta selvittää mitä osia pitää vaihtaa. Ei se oikeastaan minua haitannut vaikka vika turvallisuuteenkin vaikutti. Samalla vaan mietin kuinka joku toinen olisi jo ollut useaampaan otteeseen tiskillä huutamassa hoosiannaa. Nyt auto on saatu korjattua ja kaikki toimii. Ei siitä minun tarvinnut erillistä stressiä ottaa.

Uskoisin, että ongelman pohjana on ihmisten oma kiire. Tai oikeammin nykyään tekokiire. Kaikilta vaaditaan tiukkoja aikatauluja ja jos jokin siinä systeemissä ei natsaa niin eikös se itku pureta kolmanteen osapuoleen. Ja kun suurinosa kiireestä on itse luotua kuvitelmaa jonka vuoksi sitten saadaan ihan oikeasti oikea kiire aikaiseksi.

Blogi on avattu ja itku voi jatkua. Seuraavaksi kirjoitan hieman autokäyttäytymisestä kun vaan jaksan avautua tarpeeksi.

Kommentoi

Millä teoilla ja puheilla taantuma nujerretaan?

jouni - 25.10.2008 16.26 - kuluttaja 

Finanssikriisiä seurannut talouden taantuma voi kääntyä myös lamaksi.

Onko kotitalouksien alettava talkoisiin kansantalouden turvaamiseksi?

Entä onko finanssikriisiä seuranneessa taloussuhdanteessa myönteisiäkin vivahteita?

Pörssiromahduksella olisi vakava psykologinen vaikutus. Se saisi aikaan syvän kierteen, joka lamauttaisi kotitaloudet ja yritykset. Siksi talouden heikentymisestä puhutaan näkyvillä paikoilla korostuneen varovaisesti.

Mikäli lamasta puhutaan, laman todennäköisyys voi kasvaa. Taantuma on pienempi paha. Silti monelle voi olla vaikeaa myöntää taantuman olevan totta - erityisesti, jos puhuja kokee leimautuvansa helposti.

Esimerkiksi oululaisen Forum24-ilmaisjakelun päätoimittaja Martti Turunen antoi perjantaina 24.10.2008 lehdessään talouden nykytilasta melko luottavaisen kansanmiehen arvion.

"Yleisesti tilanne on hyvä. Elokuussa suomalaisia oli töissä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Talouden pyörät pyörivät. Kun jatkamme normaalia elämää ja uskallamme ostaa vähän turhiakin asioita, palvelualalle tulee jopa uusia työpaikkoja", Turunen julistaa.

Turunen toteaa toisaalta, että "vyötä on kiristettävä jos lainakorot nielevät suunniteltua enemmän rahaa tai työpaikka vaarantuu." Pääasiassa päätoimittaja aikoo uskoa Suomen talouteen: "Se mikä menee alas, tulee myös ylös." Mutta onko se koko totuus Suomen taloudesta?

Elokuun tilastot ovat menneisyyttä

Myöhempinä vuosina talous voi lähteä taas kasvuun. Kuitenkaan se, mikä menee alas, ei tule heti ylös.

Suomen talouden pyörät ovat syksyllä 2008 jo hidastuneet emmekä voi kansallisilla päätöksillämme antaa pyörille riittävästi lisää vauhtia. Syy on, että Suomi ei ole oma erillinen talousalue.

Suomen talouden hidastumisen syynä on etenkin ulkomaankaupan hidastuminen. Siksi kotimaisen kysynnän lisääminen turhalla kuluttamisella ei tasoita notkahdusta.

Turusen mainitsema elokuun hyvä työllisyystilanne ei sekään enää valaise meitä, sillä elokuusta on aikaa jo kaksi kuukautta ja tilanne on nyt toinen.

Kuukausittaiset työllisyystilastot ovat katsauksia menneeseen. Ne kertovat lähtötilanteen seuraavalle kuukaudelle, mutta eivät käy tulevaisuuden ennusteiksi.

Ihannetta ja todellisuutta ei voi aina yhdistää

Kuluttamisessa ihannetilanne olisi, että nousukaudella jokainen laittaisi rahaa säästöön, jotta laihempinakin vuosina riittäisi kulutettavaa.

"Meillä Suomalaisilla on taipumus kuluttaa hyvinä aikoina ja säästää huonoina, vaikka pitäisi toimia juuri päinvastoin", toteaa osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja professori Timo Rothovius lauantaina 25.10. sanomalehti Kalevassa.

Tämä vähentäisi myös valtiontalouden riskejä. Todellisuus on kuitenkin toisenlainen. Käytännössä moni elää nousukaudella huumassa.Talo-, auto- ja muita hankintoja on talouskasvun vuosina tehty hanakasti. Muutenkin Suomessa on kulutettu melko reippaasti.

Mainonnassa ja kaupoissa on nousukauden aikana näkynyt uusia kiinnostavia tuotteita, jotka ovat myös käyneet kaupaksi. Sijoittamisen ja kuluttamisen yleiset mallit - elintason symbolit - myös tarttuvat yksilöltä toiselle.

Eikä lehdistökään kovin usein muistuta nousukauden aikana säästämisen tärkeydestä - pikemminkin se esittelee kuluttamisen mahdollisuuksia. Säästäväisyyttä siis koetellaan. Siksi on hankala vedota kuluttamaan talouden kääntyessä laskuun.

Nousukauden aikana käytetyt luotot heikentävät taantuman ajan luotonnostomahdollisuuksia. Siksi Rothoviuksen toteamus ei näin jälkikäteen sanottuna lohduta kuluttajaa. Pikemminkin: jos nousukaudella on tullut kulutettua reippaasti, täytyy viimeistään huonompina aikoina säästää.

Talouden pyörät pyörivät maassamme tietysti hitaammin säästämisenkin takia, mutta omasta taloudesta jokaisen tulee kuitenkin ensisijaisesti huolehtia.

Terveellistä taloutta pitävistä kansalaisista muodostuu terve kansantalous, joka kuluttaa järkevästi. Mihinkään kuluttamistalkoisiin kenenkään ei tarvitse alkaa.

Jos sukanvarteen taas on tullut säästettyä runsaasti menneinä vuosina, kulutustottumuksia ei tarvitse hillitä nyt lainkaan. Ei vaikka mikä lama tulisi. Kun sijoituskohteiden myyntihinnat laskevat myyjien tappioksi, sijoitettajalle voi nyt aueta uusia järkeviä kohteita.

Jos rahaa löytyy, järkeviä käyttökohteita on nyt mielin määrin. Turha kuluttaminen on varakkaan kannaltakin huono vaihtoehto.

Kommentoi

Suuruudenhulluutta Pelkosenniemen tapaan

jouni - 10.09.2008 21.32 - yhteiskunta 

Ideaparkit kalpenevat kun Pyhätunturilta tuulee

Ideaparkit ja muu kauppakeskushulluttelu ovat vain alkusoittoa. Pelkosenniemellä hullutellaan aivan eri mittakaavassa. Kunnan luottamushenkilöiden enemmistö väittää uskovansa järjettömän kokoiseen Pyhätunturin matkailukaupunkiin, Noitatunturiin. Toisin sanoen he uskovat näin:

-Uuteen lomakeskukseen tulee vuodepaikat 30 000 - 50 000 yöpyjälle
-hankkeesta tulee 5000-7000 uutta työpaikkaa
-toteutusaika kokonaisuudesaan 10 vuotta
-rahoitus saadaan kansainvälisiltä sijoittajilta
-lentokenttää ei tarvita, vaan bussilla pääsee uuteen lomakeskukseen

Keskiviikkoillalla 10. syyskuuta Yle tv2:n Suomi Express -lähetys tuli Pelkosenniemeltä. Ohjelmassa esiteltiin noitatunturi-suunnitelmaa. Hankkeen puuhamies Olli Santala täsmensi hanketta vielä näin: "Matkailumarkkina on kehittynyt niin, että tällainen on mahdollista. Emme ole käyneet kunnan kukkarolla emmekä tule käymään. Kunta ei vastaa kunnallistekniikan eikä muun infrastruktuurin rakentamisesta."

Pelkosenniemen luottamushenkilöt olivat Noitatunturi -hankkeen toteutumismahdollisuudessta lähes yksimielisiä ja näennäisen optimistisia lähetyksessä. Kaksi Keskustapuoluelaista olivat ainoita ohjelmassa haastatelluista luottamusmiehistä, jotka sanoivat, etteivät usko hankkeen toteutumiseen.

Mitä järkeä tässä hankkeen havittelussa oikein on? Suomen väestöä keskitetään asutuskeskuksiin. Myös vapaa-ajan vietto ja kauppa keskittyy. Pelimerkkejä uusjaetaan. Pelkosenniemen unelmaan uskominen on pitkälle varautumista siihen, että jos Pelkosenniemi ei tartu toimeen, toteuttaa joku toinen Lapin kunta saman heitä ennen.
Sama asia Olli Santalan sanoin: "Jos emme täällä pohjoisessa saa jotain aikaiseksi, se juna menee jo."
--- ...

Matkailun kehittämisideana esiteltiin Suomi-expressissä myös Kemihaaran kansallispuisto aktiiviseen matkailukäyttöön. "Tutkimuksen mukaan kansalispuisto vetää magneetin lailla väkeä puoleensa", hankkeen puuhamies totesi. Työministeri Tarja Cronberg oli paikalla Pelkosenniemellä ja iloitsi ideasta.

Aiemmin päivällä Ylen Pelkosenniemi-erikoislähetyksissä oli kerrottu - toisin sanoen kerrattu - että mitään taloussyillä perusteltavaa kuntaliitosta pelkosenniemeläiset eivät halua.

Suomessa tuskaillaan muissakin kunnissa sitä, että rahaa ei ole peruspalveluihin. Silti suuruudenhulluutta riittää silläkin ehdolla, että kunta joutuisi maksajaksi - toisin kuin Pelkosenniemellä luvataan.

Kommentoi

Elisa suodattaa rikollisesti

symbiatch - 18.02.2008 11.56 - yhteiskunta 

Elisa/Saunalahti filtteröi ADSL-liittymissä "lapsipornoa." Filtteröinti on tehty täysin idioottimaisesti väärentämällä DNS-tietoja. Tähän syy on helppo keksiä: HTTP-filtteröinti vaatisi raskaita toimenpiteitä ja rautaa, nimipalvelujen väärentäminen on helppo säätötoimenpide. Mutta, katsotaanpa mitä siitä seuraa esimerkiksi:

  • kukaan ei voi ottaa yhteyttä samassa hostissa toimivaan POP/IMAP-palvelimeen hakeakseen sähköposteja
  • kukaan ei voi ottaa yhteyttä pikaviestipalveluun kyseisessä hostissa

Miksi nämä esimerkit? Siksi, että meillä on sellainen pieni laki kuin Rikoslaki ja siinä 38. luvun 5. ja 6. pykälä:

5 § Tietoliikenteen häirintä. Joka puuttumalla postiliikenteessä taikka tele- tai radioviestinnässä käytettävän laitteen toimintaan, lähettämällä ilkivaltaisessa tarkoituksessa radiolaitteella tai televerkossa häiritseviä viestejä tai muulla vastaavalla tavalla oikeudettomasti estää tai häiritsee postiliikennettä taikka tele- tai radioviestintää, on tuomittava tietoliikenteen häirinnästä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

6 § Törkeä tietoliikenteen häirintä. Jos tietoliikenteen häirinnässä

  1. rikoksentekijä käyttää rikoksen tekemisessä hyväksi asemaansa teletoimintalaissa tarkoitetun yleistä teletoimintaa, kaapelilähetystoiminnasta annetun lain (307/87) mukaista kaapelilähetystoimintaa tai yleisradiotoimintaa harjoittavan laitoksen palveluksessa tai muuta erityistä luottamusasemaansa taikka
  2. rikoksella estetään tai häiritään hätäkutsujen radioviestintää tai muuta sellaista tele- tai radioviestintää, jota harjoitetaan ihmishengen turvaamiseksi,
  3. ja tietoliikenteen häirintä on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä tietoliikenteen häirinnästä vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

Eli hupsista. Estetään viestiliikennettä ja vieläpä siten että hyödynnetään omaa asemaansa (vaikkakin näissä yleisemmin tarkoitetaan luonnollisia henkilöitä, mutta eivät yritykset ole mitenkään erityisasemassa). Mitenköhän tällainen on päässyt lakimiehiltä ohi? Ai niin, ei sitä varmaan ole tarkistettukaan.

Lähetin selvityspyynnön Saunalahdelle, mutta epäilen ettei sieltä mitään selkeää selitystä tule. Arvelisin että suurin selitys on "no miksi kukaan lapsipornosivustoille lähettäisi/vastaanottaisi postia" tai muuta vastaavaa. Mutta sehän ei ole selitys eikä mikään.

Katsotaan miten käy. Jos asia ei selkene, pitää siirtää asia poliisin tutkittavaksi. Ehkä jotkut muut ovat jo asian siirtäneetkin, kertokaa toki jos tiedätte.

Niin, mielenkiintoista on myös se, että GPRS-yhteyksissä tätä suodatusta ei ole. Eikä tuntuisi olevan yritysliittymissäkään.

Lue kommentit (1) | Kommentoi

Järkyttävää ja surullista

suoppi22 - 07.11.2007 21.03 - yhteiskunta 

Jokelan koulun ammuskelutapahtumat ovat järkyttävät. Huomenna on koko maassa suruliputuspäivä. Opetushallitus neuvoi kaikkia koulua käsittelemään asiaa kouluissa huomenna. Tosi asia on kuitenkin se, että 7 oppilasta ja yksi opettaja eivät palaa koulumaailmaan enään koskaan. Se on järkyttävää. Tämä päivä oli  musta ja pysyy mustana suomalaisessa historiassa.

Kommentoi

2-vuotiaan elämää..

suoppi22 - 31.10.2007 20.08 - yhteiskunta 

Kävin koirien kans lenkillä ja ajattelin hakea urheilukeskuksessa mun uuden kiipeilykortin. Kassalla ei kuitenkaan (taaskaan) ollu ketään töissä, joten pyörin ja kiertelin hetken "hallissa". Kahviossa mun suu loksahti auki: Noin pari vuotias lapsi istui kärryissään, äiti luki lehteä ja joi kahvia (odottivat ilmeisesti isää harrastuksesta tms.) Lapselle oli laitettu tuolille iPod jossa pyöri piirretty!!!!Snoopy piirretty!! MÄ EN KESTÄ! Mihin tää maailma menee!!?? Siihen mä jäin töllöttämään sitä piirrettyä vähän kauempaa, en vaan voinu uskoo, et se ei ollu unta!Onx toi normaalia? Onx toi nykyaikaa? Oikeesti? Aikuisten vai lasten oikeesti?

Lue kommentit (4) | Kommentoi

Gigantin palvelutyyli

symbiatch - 27.09.2007 13.50 - kuluttaja 

Taas törmäsin Gigantin tyyliin palvella asiakkaita tilanteissa joissa tuotteita ei heti olekaan. Eikä ole ensimmäinen kerta, eikä sama paikka, joten taitaa olla ihan normaalia toimintaa.

Katsoinpa netistä että Halo 3:a pitäisi vielä olla hyllyssä (sivujen mukaan tilanne puoli tuntia ennen käyntiäni) Suomenojan Gigantissa. Menenpä paikalle ja eipä ole. Myyjä sanoo "juuei, kaikki meni jo eilen, eikä varmaan kyllä mistään saa kun niin haluttua kamaa." Selvä, ei sitten. Mutta käynpä piruuttani Lommilan Gigantissa kun on matkan varrella. Ja hupsista, heti ovella on muutama kymmentä kappaletta kasassa ostettavana. Eli "kun ei meillä ole, et kyllä hae muualtakaan"-tyyli.

Aiemmin kävi Tammiston Gigantissa vastaava. Maxtorin ulkoinen 500 GB levy oli tarjouksessa 99 euroa. Kysyinpä notta onko. "Ei tässä hyllyssä ole, odotas... kone sanoo että varastossa olis, käynpä katsomassa... joo ei niitä enää ollutkaan, niitä kyllä tulee parin viikon päästä lisää että voit sitten hakea kun ne on loppu kaikkialta jo." Ajelinpa silloin Suomenojan Giganttiin ja hupsista, taas oli hyllyssä iso kasa moisia.

Että olisi ihan kiva jos webissä oikeasti olisi tieto saako tuotetta ja myyjät eivät olisi niin kotiin päin vetäviä etteivät voi missään nimessä kertoa että muissa liikkeissä olisikin tuotteita saatavilla.

Lue kommentit (3) | Kommentoi

Kellariravintola ilman jatkoaikaa

kebax - 15.07.2007 21.24 - kuluttaja politiikka ravintolat 

Tupakitta koko tuoppi. Viimeinen huikka tuulensuojaan ja sitten ulos röökille. Kaikkea ne keksii ihmisen kiusaksi.

Kommentoi

Eestin tuhoja

symbiatch - 02.05.2007 17.05 - matkustus yhteiskunta 

Aika monessa paikassa näyttää olevan vanerit ikkunoissa, tietysti avatud-laput päällä ettei ihan luulla kiinni olevan. Muuten on rauhallista vielä tähän aikaan.

Kommentoi

 
Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |   kirjaudu