Tähtioptikot on helppo löytää

tatipensio - 30.04.2006 15.01 - mainonta web 

Yritin tuossa katsella Tähtioptikkojen yhteystietoja mutta turha luulo. Vilkaiskaapa Tähtioptikkojen yhteystietosivua. Kauniisti kaikki yhdessä pötkössä paria osoitetta lukuunottamatta. XSLT:tä yritetty käyttää, mutta vähän epäonnistuttu.

No tietysti kilttinä tätinä yritin lähettää palautetta heille, mutta hupsista: "fs_handler error". Ei sitten, antaa olla. Menen jonnekin muualle sitten.

Lue kommentit (3) | Kommentoi

IIS7, tule jo

symbiatch - 28.04.2006 13.17 - web 

Eilen näin myös esityksen jostain IIS7:n uusista ominaisuuksista ja täytyy sanoa, että olen taas entistä tyytyväisempi että siirryin ASP.NET/IIS-alustalle. Seiska saa esimerkiksi Apachen näyttämään entistä vanhanaikaisemmalta.

IIS7 tulee olemaan täysin komponenttipohjainen. Jopa niin pitkälle, että voit poistaa koneesta ne modulit joita et tarvitse. Tässä siis tullaan samalle tasolle Apachen kanssa sinänsä. IIS7 kylläkin vaikutti jopa Apacheakin modulaarisemmalta pikakatselulla. Ja jokaisen modulin rajapinta on dokumentoitu, voit halutessasi tehdä omat versiot tilalle.

Jokainen sivusto voi latailla moduleja itse miten haluaa. Voin siis määrittää halutessani itselleni tiettyyn hakemistoon autentikointimodulin X, toiseen hakemistoon käytetään IISin vakiota. Voin vaihtaa vaikka hakemistolistausmodulin tietyllä sivustolla vaikkapa kuvagalleriaksi (tätä esiteltiin demossa). Tähänhän Apache ei kykene.

Voin myös asettaa halutessani säätää mitä tahansa asetuksia (jos ylläpitäjä antaa luvan) suoraan konffitiedostosta. Kyllä, tekstieditori käteen ja menoksi. Samasta tiedostosta tietysti sitten säädetään myös ASP.NETin asetukset, eli kaikki hoituvat kerralla.

Asetuksia voi myös tehdä hallintasoftalla. Softaan voi tehdä itse laajennoksia. Ja asetukset menevät sinne tekstitiedostoon(kin), joten voi niitä sieltä käpistellä. Hallintasofta toimii HTTP:n läpi, joten etähallintakin toimii. Ja ylläpitäjä voi tietysti sanoa millä tunnuksella saa säädettyä mitäkin sivustoa, tai vaikka yksittäistä applikaatiota. Mennään reippaasti Apachen ohi.

Sitten itse asiassa PHP vs. ASP.NET -taisteluun kiva bonus: ASP.NET 2.0:ssa on VirtualFileProvider-rajapinta. Tämän avulla voit sanoa että tietyn urlin alla olevat tavarat haetaan modulin kautta. Voit siis laittaa sivut vaikka kantaan ja näyttää sieltä. Ei mitään ihmeellistä tässä, mutta tehdäänpäs tämä PHP/Apachella: jos URL osoittaa ASP.NET-sivuun, se käännetään koodiksi ja ajetaan, ihan kuin se olisi levyllä. Jos se osoittaa PHP-sivuun, se ajetaan PHP-tulkin läpi. Ja niin edelleen. Pop.

Paljon muutakin on tietysti, yhtenä isona asiana tietysti Apache-porukan haluttomuus tehdä perchild-modulia toimivaksi. On se kivaa kun ei saa suoraan ajettua PHP:tä joka saitilla eri tunnuksella (paitsi CGI:n läpi tai usealla Apachella). Näitä ongelmia ei oikeissa webbiservereissä ole.

Niin ja niille jotka aikovat itkeä kuinka IIS on niin turvaton: IIS6 ei ole tarvinnut yhtään turvapäivitystä. Montako Apache sinä aikana? ];)

Lue kommentit (2) | Kommentoi

ASP.NET-ärsytystä

symbiatch - 28.04.2006 06.36 - web 

Olen taas ärsyyntynyt ASP.NETin tapaan tehdä javascriptiä sivuille. Vaikka muuten pidänkin tekniikasta erittäin paljon, muutamat asiat on selkeästi tehty välittämättä kaistankäytöstä.

Jos teen sivun ilman mitään ihmeempiä, ei mitään javascriptejä normaalin postback-funktion lisäksi tule. Kaikki on siis kaunista. Sanonpa formissa että tämä tekstikenttä pitää olla valittuna ensin. Ei siis vaikeaa, bodylle onload ja siellä focus-kutsu, eikös? Ei. ASP.NET lisää sivulle linkin kahteen javascript-tiedostoon jotka haetaan web-resursseista. Ja kun ne kerran ovat dynaamisia, niille ei anneta etagia eikä expire-aikaa. Ja kun näitä ei anneta, ne ladataan joka sivunlatauksella. No eihän se paljoa haittaa, tuollainen pari riviä, vai mitä? Ei. Dokumenttien yhteiskoko on yli 40 kilotavua. Ja ne ladataan joka sivulatauksella. Ei näin!

Vielä pahempi on Atlas. Siinä tulee staattista javascriptiä mukana, mutta kun kerran se olisi niin rasittavaa kopioida niitä scriptejä (jotka muuten ovat ouppensorsaa [kyllä, voit muokata ja jakaa jne]) sinne veppihakemistoon aina, laitetaan nekin web-resursseina. Ja ladataan siis joka sivupyynnöllä. Näiden koko? Yli 400 kilotavua!

Mutta eihän kukaan Atlasta käyttävänä enää lataa sivua kuin kerran, loppu hoituu AJAXilla. Tai sitten ei. Microsoft on antanut epävirallisen ohjeen miten voi muuttaa nämä skriptit ladattavaksi ihan suoraan levyltä, jolloin selain voi ne pitää välimuistissaan. Kyselen josko tämä ominaisuus tulisi viralliseksi, muuten alkaa vähän liikaa tavaraa heilua verkossa. Itsekin ajattelin laittaa skriptit yhteen osoitteeseen ja viitata sinne kaikilta sivuilta. Tällöin ei tule kuin yksi kappale selaimen muistiin vaikka sivuja olisi paljon.

On se ikävää kun kaikilla ei ole gigan kuitua kotiin, silloinhan tällaiset eivät olisi ongelmallisia.

Toinen ärsytys on Visual Studion sisäänrakennetun webbiserverin kanssa. Cassinille voi sanoa käsin käynnistettäessä minkä se laittaa webrootiksi. Visual Studio pakottaa tämän väkisin projektin nimeksi. Suurin osa sivustoista joita käytän alkavat aina juuresta, mutta nytpäs en voikaan testailla moisia Cassinilla, ellen laita jokaista linkkiä serverikontrolliksi ja linkkaa ~/jossain/joku.gif. Ja tämähän on tehotonta.

Visual Studioon tuli laajennoksena vanhanmallinen webbiprojekti, joka ei käännä samalla tavalla koodeja kuin nykyinen. Tässä on myös asetuksena webrootin asetus Cassinille ja se on vakiona "/". Mikseitätäsaadamyösnormaaliinprojektiin?!? En oikein haluaisi hankkia lisenssiä Windows Serveriin vain että saisin omalla koneella pyöriteltyä useita saitteja nätisti. Nyt sitten vaihtelen sen yhden ainoan webbisivuinstanssin kotihakemistoa ja ajelen IISin läpi kaiken. Ja sen tietää että keksit on sekaisin kun localhostiin viittaavat kaikki (en jaksa kirjoitella DNSiin eri osoitteita osoittamaan lokaalikoneeseen, se korjaisi tietysti tuon).

Lähetin näistä viestiä Microsoftille kivalle esitelmöitsijälle, jonka eilen tapasin. Katsotaan miten käy. Tuosta webrootista olen jo ennen VS 2005:n julkistusta puhunut heille mutta silloin ei mitään tehty. Tämä esitelmöitsijä kuitenkin sanoi nähneensä tämän raportin ja että se olisi vielä aktiivisena. Toivoa siis on.

Kommentoi

 
Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |   kirjaudu