Anteeksi, Nokia, mutta itsepähän touhuillanne pakotitte "haukkumaan"...
Taas vaihteeksi ECIS (eli Nokia, IBM, Sun, RealNetworks jne) on nostanut meteliä Microsoftin tekemisistä. Kyseessä on jo vuosi sitten EUlle lähetetystä valituksesta jonka mukaan Microsoft taas tekee jotain tuhmaa. Tällä kertaa valituksen aiheena on XAML.
ECIS väittää, että XAML tulee syrjäyttämään HTML:n netissä kun Microsoft on sen kehittänyt. Aivan, älkää aivan tippuko tuoleiltanne. Ihan kuin joku voisi tuon tehdä. Varsinkin kun ymmärretään mikä XAML on.
XAML, eli Extensible Application Modeling Language on muunmuassa WPF:n (Windows Presentation Framework, osa .NET 3.0:aa) käytössä käyttöliittymien kuvaamisessa. XAML on samantyyppinen kuin Mozillan käyttämä XUL, eli sillä määritellään käyttöliittymän osat. Lätkitään nappulat ja tekstilootat ja muut paikoilleen. Miten tämä sitten syrjäyttää HTML:n, kuulen kaikkien kysyvän? Kysykää ihmeessä ECISiltä, minä kun en myöskään tajua.
XAMLin yhteys webbiin on taas WPF/E:n kautta. Kyseinen tekniikka mahdollistaa WPF-sovelluksien tekemisen webbiin, vähän kuten appletit, ActiveX-kontrollit ja Flash. Hassusti näistä ei ole itketty että HTML syrjäytyy ja ei-Windows-käyttäjille tulee vaikeat ajat. Edes ActiveX:stä. Ja ei sekään HTML:ää syrjäyttänyt.
Myös Miguel de Icaza (esimerkiksi Monon taustahahmo) on ollut kovasti peloissaan siitä, että XAML syrjäyttää webissä HTML:n. Tiedä sitten onko oikeasti vai onko vain hyväksikäyttänyt meteliä julkisuusarvon takia.
Itse en ole yhtään peloissani. XAMLin speksit voi ladata kuka haluaa ja vääntää sen mukaan toiminnot. Mono-projektissa tätä tehdäänkin samalla kun .NET 3.0:aa implementoivat (tällä hetkellä pääpaino tietysti 2.0:ssa). WPF/E-sovellukset tullevat johonkin asemaan, varsinkin kun Microsoft julkaisee pluginit esimerkiksi Safarille ja Firefoxille, mutta en usko sen nyt ihan HTML:ää syrjäyttävän. Vai haluaisitteko te tehdä nettiin sivuja sovelluksen käyttöliittymän kuvauskielellä? En minäkään. Mutta lomakkeita ja muita voisin sillä tehdäkin.
Joten paljon porua tyhjästä, vaatisivat nyt ensin ECISin taholta Flashin speksit auki koska Adobella on täysi markkinajohtajuus tuolla alueella. Mutta Adobe ei ole Microsoft ja Adobe on ECISin jäsen, joten ECIS (jossa I tarkoittaa interoperabilitya) ei välitä sen epäyhteensopivuudesta ja poropietariluonteesta. Luonnollisestikaan.
Kaksoisstandardit ovat aina kivoja.