Saunalahti yrittää petosta

symbiatch - 11.07.2013 13.38 - mobiili 

Pakko avautua nyt näköjään vielä asiasta. Olin Saunalahden asiakas todella pitkään (ainakin vuodesta 2004, ellen jo aiemminkin). Olin tyytyväinen palveluihin ja käytössä oli sellaisia palveluja, joita muilta ei saanut. Esimerkiksi multi-SIM ja rajaton Dataetu (kyllä, se alkuperäinen). Mutta sitten homma alkoi kusta.

Saunalahti ilmoitti, että kaikkiin liittymiin tulee pakollinen lisämaksu 1,90 €. Tällä saisi perusnettikäytön ja puhelut olisivat korkeintaan euron päivässä. Ja vaikka käytössä olisi jo kympin kuussa maksava datapalvelu, ei väliä. Lisämaksu tulee silti.

Laitoin kyselyä asiakaspalveluun, että mikäs tämän idea on, muuta kuin rahastus, ja tuleeko minulle nyt todellakin nämä lisämaksut kahteen liittymään. Vastaus oli "kyllä tulee ja sinulla näyttää olevan tollanen huono ja kallis Dataetu, kannattaa vaihtaa halvempaan 512k yhteyteen, mäpäs vaihdan sulle." Ennen kuin tätä viestiä olin lukenut, yhtäkkiä tulee tekstiviesti, jossa sanotaan uuden palvelun tulevan käyttöön myöhemmin ja kiitos tilauksesta. Kävin lukemassa aspan viestin ja laitoin välittömästä vastauksen, että en todellakaan halua hitaampaa yhteyttä, mitähittoa?!?

Aspahenkilö selitti, että Dataetu on hitaampi ja ei se voi olla mitenkään rajaton jne jne jne. Vaikka sanoin, että juuri sillä hetkellä siirsin 3G-verkossa paljon yli 512k, ei väliä.

Tämän lisäksi toki kun tämä "parempi" datapaketti tuli käyttöön, loppui kännystä kokonaan datankäyttö. Ei toiminut ollenkaan, ennen kuin valitin taas aspaan. Ja kielsin tekemästä mitään muutoksia enää, liittymät siirtyisivät pois heti kun vain voi.

Sain tietää vielä tuttavaltani, joka on Elisalla töissä, että liittymätiedoissani lukee ihan selvästi Dataedun nopeus ja rajattomuus, ettei aspahenkilön olisi pitänyt mitenkään kuvitella väärin. Pitkän väännön jälkeen sain anteeksipyynnön toiselta henkilöltä ja 20 euroa rahaa Saunalahden laskuihin. Paljon auttaa, kun laskuja ei enää tulisi kuitenkaan...

No, liittymät siirtyivät ja oletin homman olevan siinä. Huomasin kuitenkin, että rahalla ostetut Nettiviestit olivat myös kadonneet. Tämä kuulemma on ihan normaalia, ne ovat liittymään liittyviä ja kun liittymä katoaa, katoavat myös viestit. Ei hyvitetä. Kiittimoi.

Onneksi ei paljoa rahaa siinä hukkunut, mutta tästäkin olisi voinut tiedottaa paremmin. En tiennyt niiden liittyvän mitenkään liittymään, varsinkin kun olivat käytettävissä vielä ainakin jonkin aikaa sen jälkeen kun liittymät olivat siirtyneet...

Mutta se paras veto sitten: kolme kuukautta liittymien siirron jälkeen Saunalahti lähestyy laskulla. Yhdestä liittymästä pitäisi maksaa kuukausimaksuja huhtikuusta heinäkuun loppuun. Ja paperilaskusta ylimääräistä, kiitoksia. Jännä juttu, että ilmaisella kuukausimaksulla aina ollut liittymä on huhtikuussa toiselle operaattorille siirtyessään maksullinen ja Saunalahdelle pitäisi maksaa siitä, että käytän toisen operaattorin liittymää?

Kävin vielä tarkistamassa Oma Saunalahti -palvelusta tilanteen ja minulla ei ole yhtäkään kännykkäliittymää sopimuksissa. Silti yrittävät laskuttaa niistä.

Laskun mukana tuli myös kolmesivuinen erittely vuodesta 2004 alkaen. Joka kuukausi 0,00 euroa, paitsi nuo neljä kuukautta, jolloin liittymä ei edes ole Saunalahdella.

Eli kävikö Elisat Saunalahdelle, vai mitä? Aiemminhan olen jo kertonut, miten Elisa yritti kiristää jatkamaan heidän palvelinsalissaan nostamalla hinnat moninkertaisiksi, pakottamalla vähintään vuoden sopimuksiin ja tästä tiedotettiin noin kuukausi ennen kuin uusi sopimus olisi tullut voimaan. Ja kun siirsin palvelut muualle, tuli yllättäen sieltäkin laskua vielä perässä.

Oli kiva tuntea, Saunalahti, nyt en voi enää edes kenellekään kertoa siitä melkein vuosikymmenestä kun palvelut toimivat loistavasti. Se aika ei selvästikään enää palaa.


Päivitys 12.7.

Saunalahden asiakaspalvelusta vastattiin. Lukematta näköjään viestiäni. Nimittäin sanovat mm näin:

Uudistuksesta on lähetetty tiedote sinulle kirjeitse 6.2.2013, sekä uudistuksesta on myös tiedotettu internet sivuillamme. Mikäli liittymälläsi ei ole käyttöä niin voit aina irtisanoa liittymäsi pois. Irtisanominen onnistuu vastaamalla tähän viestiin ja tällöin irtisanominen tapahtuisi 31.7.2013.

Eli siis he sanovat, että voin irtisanoa liittymän, jota ei ole olemassakaan, sitten lopettavat laskuttamisen. Henkilö ei viitsinyt siis katsoa sopimuksista, että yhtään liittymää ei ole, ei viitsinyt lukea viestiäni, jossa sanoin mm "Sain juuri laskun puhelinliittymästä, joka on siirretty toiselle operaattorille jo aikaa sitten". Lienee vaikeaa nyt ymmärtää mistä on kyse.

Sitten odotetaan seuraavaa yhteydenottoa. En suosittele kyllä missään nimessä tosiaan Saunalahtea tai Elisaa kenellekään näiden kokemusten myötä.

Lue kommentit (1) | Kommentoi

eReseptin korjaus - puolitoista vuotta?

symbiatch - 05.04.2013 10.39 - IT-ala 

YLE: E-reseptin suunnitteluvirheen korjaaminen on hidasta ja kallista

Toivon todella, että tässä on tullut joku lipsahdus. En meinaan voi ymmärtää tätä:

Vaiheittain käyttöön otetussa sähköisessä reseptissä on ilmennyt tekninen ongelma. E-reseptin tekstikenttien merkkimääriä on rajoitettu, eikä kaikki tarpeellinen tieto aina mahdu mukaan.

Ongelman korjaaminen tulee kalliiksi ja vie aikaa, kertoo projektipäällikkö Riitta Konttinen THL:stä.

- Siinä menee noin puolitoista vuotta. Kärsivällisyyttä tarvitaan ennen kun uudistus saadaan käyttäjälle. Muutosten tekeminen ei ole myöskään halpaa.

Siis ihan oikeasti joku sanoo, että puolitoista vuotta menee siihen, että suurennetaan tekstikenttien kokoa? Kyllä siinä on taas konsultit saaneet seliteltyä hyvin ja tilaaja nielee kaiken miettimättä. Vain onko uutisoitu huonosti?

Tulee mieleen eräs terveydenhuoltolaitos, joka kertoi heillä tietojen siirtyvän eräajona järjestelmästä toiseen yöllä, koska "näissä tietojärjestelmissä on niin paljon tietoa, ettei niistä nyt voi reaaliaikaisesti mitenkään siirtää tietoja toisaalle." Niin. Ehkä sen toimittajan järjestelmä on, mutta todennäköisemmin kyse on siitä, ettei toimittaja halunnut tehdä reaaliaikaista järjestelmää. (Toisaalta tuossa tilanteessa ei ollut kauheasti haittaakaan siitä, että tiedot synkataan myöhemmin, mutta silti.

Milloin ihan oikeasti päästään tilanteeseen, jossa tilaajat ottavat asiantuntijoita myös omalle puolelleen, jotta tällaiset ylilyönnit eivät pääse läpi? Ihan vapaasti voi ottaa yhteyttä minuun, jos ei kerran oma osaaminen riitä. Voin sanoa vaikka yhdellä puhelinsoitolla, että tällainen aikataulu on ihan järjetön ja toimittaja iskettävä vastuuseen, jos kerran ei tällaista muutosta voida tehdä nopeammin ja halvalla. Kyse ei enää ole tilaajan osaamattomuudesta, kyse on toimittajan osaamattomuudesta.

Laitanpa viestiä THL:lle projektipäällikölle, että tarjoan ilmaiseksi konsultointia tällaisissa asioissa, koska kuka tahansa voi sanoa suoraan, että puolitoista vuotta on järjetön aika. Jos kerran ei ole varaa ostaa ammattitaitoa, ehkä ottavat edes ilmaiseksi. Säästäisi meinaan niin paljon veroeuroja kun vähän käytettäisi järkeä.

Oletan kuitenkin, että tämä puolitoista vuotta tarkoittaa sitä aikaa, joka kuluu kun tehdään speksimuutos, muutetaan palvelinpäätä, toimitetaan speksit apteekkien ohjelmistojen toimittajille, ne toimittavat päivitykset apteekkeihin jne. Ei siis vain valtion järjestelmien muutokset. Silti puolitoista vuotta...

Jos järjestelmä olisi tehty skeeman päälle, voitaisi vain muuttaa skeemaa ja homma olisi selvä. Jos homma olisi tehty alunperinkin siten, että annettaisi vain varoitus, jos kirjoittaa liikaa kenttään, homma olisi selvä. Kyllä apteekissa on mahdollisuus tulostaa vaikka kymmenen sivua lisätekstiä, ei kaiken tarvitse mahtua yhteen kenttään nykypäivänä. Joten jos oikeasti on tarvetta lisätekstille, kyllä se sieltä saataisi ulos. Mutta ei.

Speksissä on muitakin rajoitettuja kenttiä (käytännössä kaikki on rajoitettu), joten ongelmia voi tulla jatkossakin. Tulee mieleen Effica, jossa ainakin aiemmin tehtiin potilaskirjaukset "paperille", eli lomakkeelle, joka oli yksi A4. Kun se täyttyi, kirjoitettiin uudelle. Miksi? Joku kai ajatteli, että se on kivaa. Itse olisin tehnyt kylläkin ikuisen lomakkeen ja softa päättää miten se tulostetaan, jos tulostetaan. Tässä tuntuu olevan sama ajatus.

Odotan nyt innolla mitä THL sanoo tarjoukseeni. Odotukset eivät ole korkealla, mutta ehkä jotain edes...

Päivitys: Lisätiedot antavat ymmärtää, että aikataulu tosiaan on laskettu siten, ettei yksittäisiä muutoksia tehdä, vaan isompia könttiä ja kun nämä sitten toteutetaan jne jne niin aikaa kuluu. Eli koko homma on vedetty nyt väkisin läpi sellaisena, ettei se välttämättä toimikaan ja sitten aloitetaan uusi kierros. Iteratiivinen kehitys on hienoa, mutta 1-2 vuoden iteraatiot? Järjetöntä.

Kommentoi

Apple Still Can't Handle Addresses and Coordinates

symbiatch - 12.12.2012 22.04 - IT-ala 

Apple is so smart. First they make Maps so that it can't find even the addresses on the main streets in Helsinki (like Hämeentie, Unioninkatu etc). Then they realize that if someone wants to share their location, surely they don't want to send their accurate GPS coordinates. No, they surely want to send their address. Which is guessed by Apple. And shown on the map "approximately" when they can't decide where the address is.

How do they manage that? They guess that I'm currently at address X (which is fine, it's in the opposite side of the road, so it's correct), so they do know that X is at coordinates Y. But when asking where is X, they report it several miles from this location! So they have two databases for addresses for some reason?

But still. Let me share my coordinates. You can send both address and coordinates if you must. That way people will find me whatever happens. With their address crap, clearly not a chance.

So, if someone can explain to me why it's reasonable to have one way in doing (x, y) -> address and a totally different way in doing address -> (x, y) I'll give you a box of chocolates. Because I've been clearly doing it wrong all these years.

And here's an example. Shared my location, clicked on it, selected get route. It should be at max 10 meters since GPS fluctuates. Apple thinks I'm 3.5km from my location based on location sharing. Works well, right?

Kommentoi

Hey, stupid! It's NOT ok to guess my language preferences!

symbiatch - 26.11.2012 11.10 - IT-ala 

I've had this problem for a long time: I install an application or play a game and it guesses what language I want it to show me. I live in Finland and Finnish is my native language. But I like using English in many places. I know it very well. And I like consistency. Think about this whole thing from someone else's point of view. Someone, who just happens to live in Finland but doesn't understand a word of it. It's not an easy language to pick up just like that.

And yes, I have a Finnish keyboard and Finnish language as the written language and that explains some of these, but not all and it's still about consistency above all.

When my Windows is installed with English language, I'd like the applications to realize that it's not a mistake. It's actually how I like it. You know, there is a Finnish version available. I could install that if I wanted. I don't want to. So why do applications think I actually want them to be in Finnish when every other thing is in English?

This has mostly been a problem with Open Source Software. There also is the additional problem that the translations are many times quite horrible. I once got so annoyed that I translated one again myself since the person who did it before didn't bother to use the correct translations for database vocabulary but decided to invent their own. Agh.

7-Zip is one of the applications that forces Finnish upon me. And its translations are not-so-great. Context menu gets options like "To unarchive here..." etc. No. Change of language.

Another one is Filezilla. It's quite bad in other ways too, but I've gotten used to it so can't be bothered to replace it. But it needs to not be in Finnish when I install it!

Apple's iTunes etc also want to be in Finnish. The installer especially is idiotic: it knows that I want English when I update it. It even shows it to me. But the installer is still in Finnish, every time.

The solution to these is most of the time just to change the language. But some don't have a language selection! Previously I had to delete all translation files from Inkscape to force it to be in English. Many people don't know how!

The latest idiocy is from Ubisoft. Assassin's Creed 3. Start it up. It's in Finnish. Ok, settings. There is option for spoken language and subtitles. Not for UI. What the heck? I have to lie in my Xbox settings that I'm in United Kingdom to get the UI to English? And yes, this was the "fix" given by Ubisoft support too. So the 6% of people living in Finland that have Swedish as their native language, you're now living in Sweden. And the quarter of a million other language speaking people, you don't live here either. That's Ubisoft's take on this matter.

Switching Xbox location settings (mind you: not language settings, once again, they're English on my console but that is not considered by Ubisoft) might make it to use illegal radio frequencies for Wifi and is just totally stupid. Why should I change my settings so that Ubisoft doesn't have to make a language selection? What about the USA? Do they force English to all the millions Spanish speakers or do they get to select? I must check this out...

One Windows 8 application worked nicely for some time until the developers decided to add a French version. What could go wrong... Naturally I wasn't ever given the chance to use the English version again, probably because all people in Finland or with some Finnish settings can magically understand French. FI is much nearer to FR than EN, right? Needless to say I stopped using the application that instant.

Gigantti/Elkjøp also have an application for Windows 8 which has some deals you can't get anywhere else. Once again, there is a location setting in Windows. Do they use it? No. They use the language of the UI. So, once again, the 6% of Finnish people now live in Sweden and that's it. And I don't live in any country that has their deals, according to them. And their support response? "Change your language." And they didn't care about the fact that many people just don't want to change their UI language just because Gigantti is so lazy that they can't make a setting or detect the actual location of the user. Not to mention, once again, the over half a million people in Finland that are not Finnish speakers.

I'm sure I'm not the only one with this problem/annoyance. Or am I? I know that there are hundreds of millions of people that use their machines in their native language and live in a country where the native language is the official language. But there are many of us that either don't use the native language or don't live in a country where it's official. And some of us have even several official languages. Some have none!

So what I'd like to know is: how come would anyone be so stupid as to determine the display language based on the user's physical location or the user's physical location based on the display language? It should be counterintuitive for anyone with half a brain. Yet, it still is happening all the time.

So, please, whatever you do don't ever design a system that forces some language upon the user unless you can be damn sure they know it. If the OS is set to language X, I'd say that's a good way of guessing the user knows language X. But preferrably give them a selection upfront. It's not ok to make people guess which menu option means settings or language selection in a foreign language.

Lue kommentit (2) | Kommentoi

Nokia's Premium Developer

symbiatch - 25.11.2012 09.56 - mobiili 

Problems, Problems...

On October 31st I got an email from Nokia about this new and shiny Premium Developer program. I also received an email stating that "You will receive an email soon with a code that entitles you to a free year’s membership in the Nokia Premium Developer Program." Well, it's almost a month later and I've yet to receive it. And what I've heard, others have received theirs.

So I emailed them two weeks after this asking when I'd get the token. No reply still. Nothing.

I tweeted to @nokiadeveloper about this, they said they'll send the word that someone will contact me. Nothing after a week.

So is this how things are handled or is it just me that's receiving the silent treatment? It's not the first cockup from Nokia with me. Last time I was in the developer program and was supposed to get a Lumia 800. When I couldn't order it and asked what's going on, they said "oops, for some reason your membership had expired and naturally you couldn't do anything, we fixed it, sorry." That was not nice, but they fixed it when I contacted them at least.

The Actual Program

The actual Premium Developer program boasts that with $99 per year you'll get up to €1,500 in value! Sounds great, right? But hey, what will you get? Sorry to say that most of that "value" is one service and if you don't need Buddy's notification service (I kinda don't see the point since you can send notifications yourself, but hey, to each their own), the maximum value is $300. Still not bad, right? The rest is two Nokia support cases, Telerik controls and a year of Microsoft membership.

So I think the point here is that they're trying to make people think about just the money. $1,500 is a lot, but who will actually receive that? Who will send million requests per month through Buddy? Not that many.

But I'm not saying it's a bad thing to buy: $99 is the Microsoft membership fee. With $99 Nokia fee you get that and more. So in any case you're not losing money. And I'm sure that's how they thought about it.

So, go on, get the membership. At least you're getting $99 worth of stuff with the $99, so it's not bad. But for the $1,500... Well, I'd like to hear from someone that thinks they'll actually use those notification API calls.

(Sorry, Nokia, I just can't do positive publishings about your stuff when you don't give me anything positive to say. But I'm positive about Lumia 920, haven't had a chance to test it out though, so can't write about it.)

Kommentoi

Finvoice, miksei kukaan korjaa?

symbiatch - 15.11.2012 17.53 - IT-ala ohjelmointi 

Huom: kirjoituksessa ei puhuta Finvoicen validiudesta itse XML-spesifikaation kanssa, vaan laajemmin XML-määritysten ja hyvien tapojen mukaisesti. Kun jo tuolla eräs ehti viilata pilkkua :) Toki Finvoicen tuotokset menevät XML-parserista läpi, mutta ne eivät ole "hengen mukaisia."

Vilkaisin taas Finvoicen speksejä, kun pitäisi toteuttaa laskun tulostus sitä kautta. Jo vuosia sitten kritisoin tuota ja kyselin tekijöiltä miksi ihmeessä asiat on tehty aivan päin mäntyä. Vastaus oli "tuli vähän kiire." En tajua miten kiire selittää sen, ettei otettu edes perusasioita osaavia ihmisiä tekemään määrittelyä.

Ne, jotka eivät ole Finvoiceen tutustuneet, se on XML-muotoisten laskutietojen välitykseen tarkoitettu standardi. XML taas on rakenteellisten tietojen välitykseen tarkoitettu kieli. Huomatkaa sana "rakenteellisten." Tätä meinaan Finvoicen speksaajat eivät ymmärtäneet.

Normaalisti, jos määriteltäisi vaikkapa katuosoite, sille voidaan antaa täginimi StreetName. Tämä voidaan sitten laittaa vaikkapa Sender-tägin alle, tai Recipient, tai minkä vain. Tiedetään aina, että tuossa on osoite. Miten tekivät Finvoicen speksaajat? Unohtivat kokonaan, että kyse on rakenteellisesta ja tekivät useita eri tägejä osoitteelle. Löytyy SellerStreetName ja tietysti erikseen BuyerStreetName, puhumattakaan DeliveryStreetName:sta. Eli rikottiin XML:n perusidea. Nämä tägit laitetaan tietysti esimerkiksi DeliveryPostalAddressDetails-tägin alle, joka on DeliveryPartyDetails-tägin alla.

Eli siis oikea tapa olisi tämä:

<Seller>
 <Address>
  <StreetName>Koulukatu 1</StreetName>
 </Address>
</Seller>

Onko tuota vaikea lukea ja ymmärtää, että tuo on myyjän katuosoite? Ei. Mutta Finvoicessa asia tehdään näin:

<SellerPartyDetails>
<SellerPostalAddressDetails>
<SellerStreetName>Koulukatu 1</SellerStreetName>
</SellerPostalAddressDetails>
</SellerPartyDetails>

Tässä siis käytetään turhan pitkiä tägejä, ei hyväksikäytetä XML:n sisäänrakennettua rakenteellisuuta eikä anneta mahdollisuutta määrittää suoraan, että StreetName:lla pitää olla tietty esitysmuoto. Tehdään sitten kolme esitysmuotomääritystä ja yritetään muistaa päivittää kaikki kolme, kun muutoksia tulee.

Mitä tämä sitten tarkoittaa? Sitä, että jos haluat jotenkin käyttää osoitetietoja, sinun pitää määritellä asioita moneen kertaan. Sen sijaan, että tietäisit StreetNamen olevan aina katuosoite, pitää nyt määrittää kolme tägiä, jotka ovat katuosoite.

Samoin jatkuva Seller/Buyer/Delivery-alkuosien toitotus on turhaa. Se vain aiheuttaa ylimääräistä tietoliikennettä ja sotkee tiedonkäsittelyä. Oletan, että nämä on haluttu siksi, että ihminen voisi tietoja lukea. Mutta se ei ole tarpeen, sillä ihminen osaa lukea rakenteellista tietoa, kunhan se esitetään vaikkapa sisennettynä. Josta pääsemmekin seuraavaan ongelmaan.

Sisennyksiä ei saa tehdä! Speksi sanoo selvästi: "Jokaisen rivin pitää alkaa "<"-merkillä ja päättyä ">"-merkkiin." Miksi ihmeessä? XML-parserit osaavat kyllä lukea oikeamuotoista XML:ää. Taasko halutaan, että ihminen voi lukea tiedostoa suoraan? Sitten voi käyttää työkalua, joka muotoilee sen näin, jos halutaan.

Myöskin merkistö on pakotettu: "Finvoice-sanomilla käytetään ISO-8859-15-merkistöä." Eli en voi määritellä kyrillisillä merkeillä tietoja, en kanjeilla, en mitenkään. Miksen? Ei sillä että itse heti tarvitsisin, mutta koko maailma ei pyöri tuon merkistön ympärillä. XML-parserit osaavat kyllä lukea eri merkistöjä ongelmitta. Eivätkö tekijät osaa?

Lukuarvot pitää myös esittää XML-määritysten vastaisina. XML-serialisoinnissa käytetään yleisesti lukuarvoissa pistettä desimaalierottimena. Finvoice vaatii pilkun. Myöskin desimaalimäärät on pakotettu, ihan vain "jotta verkkopankissa e-laskusta voidaan muodostaa maksuehdotus." Pankin järjestelmätkö eivät osaa lukea standardimukaista numerotietoa, ainoastaan tietyllä tavalla määritettyä? Toteutettiin kokonainen Finvoice-palikka, muttei osattaisi tehdä asioita oikein?

Laskurivejä voi myös olla monenlaisia. Laskurivillä ei välttämättä tarvitse olla edes mitään laskurivitietoja! Kaikki ovat silti InvoiceRow. Miksei näitä voitu tehdä omilla tägeillään? "Laskurivi" voi olla vaikkapa vapaamuotoista tekstiä tai välisumma. Ei näin.

Myöskin 2.0-esimerkkitiedostossa on paljon kohtia, joista ei soveltamisohjeessa puhuta mitään. Pitää siis lukea skeematiedostoa ja muita dokumentteja ja arpoa, sen sijaan, että olisi tehty kunnon dokumentaatio.

Miksi meillä on mm EpiBfiPartyDetails sekä EpiBeneficiaryPartyDetails, jotka molemmat kertovat samoista tiedoista?

Miksi esimerkissä on 0 % ALVilla 622,68 euron summa 1500 eurosta? Kopypaste toiminut...

Viitenumeron pitää olla tämän speksin mukaan joko eurooppalainen vaihtelevanpituuksinen tai SPYn mukainen, mutta väkisin 20 numeroa. Harva käyttää 20-numeroisia viitteitä, mutta nyt niihin on sitten pakko laittaa etunollat?

EpiCharge-tägin sisällön pituus pitää olla nolla. Esimerkissä sillä on sisältöä, eli esimerkkilasku ei ole validi. Myöskin esimerkkilasku on kotimaan lasku, silti maksuehto on SEPAn mukainen SLEV eikä kotimainen SHA. Tietenkään en dokumentaatiosta löytänyt tarkemmin tietoa mitä nämä SHA/OUR/SLEV/BEN tarkoittavat, mutta sellaisia arvoja sinne voi laittaa. Ja kuka ihme keksi tägin EpiDateOptionDate?

Pikku huvituksena oli myös yksikköesimerkkinä oleva kwh/h...

Huvittavaa on myös esimerkkilaskussa oleva teksti: "Tavoitteena on, että Finvoice-laskumallia käyttävät yritykset voivat hyödyntää laskun konekielisesti käsiteltäviä tietoja suoraan omissa taloushallinnon järjestelmissä ilman ylimääräisiä muunnoksia. Yhteisestä mallista hyötyy kaikki osapuolet." Niin, miten tästä nyt sitten ilman ylimääräisiä muunnoksia käytetään tietoja hyväksi, kun tiedot on ripoteltu huonosti tägitettyinä, speksinvastaisilla lukuarvoilla ja käytetään yhtä tägiä osoittamaan laskurivejä, seliterivejä ja välisummia? Tämä vain vaikeuttaa tietojen käsittelyä suoraan, ilman muunnoksia. Mutta onko porukassa ketään, joka tämän ymmärtäisi? Ei.

Toki voisi kuvitella, että kun kerran alunperin tehtiin väärin, pakko jatkaa niin. Ei ole. Nyt kun kerran tuli versio 2.0, miksei tähän korjattu asioita? Kuitenkin joudutaan muuttamaan laskun muodostamista ja lukemista, joten samalla vaivalla olisi korjattu nämä asiat ja oikeasti tehty yleismaailmallinen standardi. Nyt tyydyttiin laajentamaan olemassaolevaa ja tekemään asiat vieläkin päin mäntyä. Ja näin varmasti jatkossakin.

Tässä vain taas muutama asia, joihin törmäsin heti määritystä selatessani. Enemmänkin löytyisi, jos kaivaisi. Ja pakko kai on, kun muuten ei saa toteutettua määritystä. Nyt vain pitää muistaa pakottaa XML-tulostus juuri oikeanlaiseksi, kun Pankkiyhdistyksen väki ei osaa muuten lukea tietoja. XML-parserit kyllä osaisivat ilman mitään ongelmia.

Hei Pankkiyhdistys! Ensi kerralla kun teette jotain tällaista, ottakaa vaikka minut konsultoimaan asiassa. Voin vaikka tulla ilmaiseksi niin ei tarvitse sitten tuhlata aikaa puolivillaisten sähellysten kanssa touhuamiseen. Säästän joka tapauksessa aikaa ja rahaa sillä. Kiitos!

Lue kommentit (3) | Kommentoi

Windows Phone 8 Emulator, VMware, SLAT...

symbiatch - 07.11.2012 20.24 - IT-ala mobiili ohjelmointi 

Since Microsoft released the Windows Phone 8 SDK, I've had some problems. First, the emulator requires Hyper-V and SLAT support, which is not available on my trusty old Latitude D830. And I'm sure there are lots of people that don't have the newest generation CPUs in their machines. That means they can't test their apps on the emulator. Naturally on device works, but that's not always the best way.

Another problem was pointed out by a friend: there are lots of developers that have done apps for iOS and might want to port those to WP8. They can't just start Windows on Parallels and use the emulator there. VMware supports SLAT virtualization (at least on Windows, not sure about OS X), so it should be possible to run Windows 8 under VMware and the emulator would work.

Personally I run VMware virtual machines on my desktop and if I install the Hyper-V role, I can't run VMware. This is a problem. So I either have to reboot every time I want to run the emulator or install another Windows 8 in a virtual machine and run the emulator there. Both are cumbersome.

I kinda understand why Microsoft made it this way. They have a strong virtualization platform and as we've seen with iOS and Symbian emulators, it's not the same running the app compiled to x86 and on top of another OS. There are problems that are not on the device or that don't appear on the emulator. It's much better to run the actual ROM image that is on the device. But to require SLAT and disallow other virtualization at the same time is not nice.

Hoping MS could fix this problem, but I think it might not happen. I've been thinking about getting a new laptop for some time and this is one more reason for it. But since my old machine works so well and the only thing I'm needing is basically more memory, I haven't done it yet. Maybe it's time.

It'd help if Nokia would send a Lumia 920 and Microsoft would send a Surface... ;)

Kommentoi

Itqpotqraivareita ympäriinsä Windows 8:sta

symbiatch - 15.10.2012 14.18 - IT-ala 

Ärsyttää suunnattomasti, kun ihmiset vinkuvat taas turhasta. Nimittäin Windows 8:sta ja Metrosta. Anteeksi siis Modernista. Viimeisin oli erään kotimaisen "lehden" artikkeli toisen "lehden" jutusta, jossa "toimittaja" oli antanut vaimonsa käyttöön Windows 8:n ja "pelkäsi tämän ottavan avioeron." Mitään perusteluja "toimittaja" ei jutun perusteella antanut sille, miksi Windows 8 on niin kauhea, mutta kovasti selitteli miten se on tietoturvaongelma ja sitä ei oteta yrityksiin käyttöön ja tulee olemaan isompi valitusvyöry kuin Vistasta ja ties mitä. Epäilenpä, että kyseinen "toimittaja" on aika ammattitaidoton. Muutenhan olisi saattanut perustella asioita.

Tästä ärsyyntyneenä kirjoitin Windows 8 -vinkkisivun, jossa myös vanhemmille käyttiksille joitain vinkkejä. Ei pitäisi olla enää Metro-näkymän hirveä, saati että siellä edes tarvitsisi käydä.

Jos joku on eri mieltä, saa toki kertoa miksi käynnistää sovelluksia hitaasti käynnistysvalikon kautta, ellei kyse ole satunnaisesta käytöstä. Mitään syytähän siihen ei ole, muuta kuin osaamattomuus. Ja siinä ei ole mitään vikaa, kunhan käsittää, että vika ei silloin ole järjestelmässä. Ja ottaa vaariksi näistä vinkeistä.

Ja Modernilla on paikkansa. Se on todella kätevä kunhan siihen tottuu. Itselläni meni ehkä vartti, vaikka olin varustautunut tuhahtelemaan Windows 8:lle muutaman päivän. Toisin kävi.

Kommentoi

SQL Server Not Starting on Windows 8?

symbiatch - 11.10.2012 19.18 - IT-ala 

If you happen to have a problem with SQL Server not starting on Windows 8 (probably only happens when upgrading from Windows 7, but could be on fresh install too), check the event log. If it says something like "Cannot use file X because it was originally formatted with sector size 4096 and is now on a volume with sector size 3072", you might have a problem with your drivers. Your drive probably didn't change sector size, it's just being reported that way.

I have a Latitude D830 and had this problem. The error was fixed by removing and reinstalling Intel Matrix Storage drivers (version 9.6 for me). The newer Rapid Storage thingy didn't install and I had to search for the 9.6 since the Intel download page only had 8.8 as a previous version. But after this everything worked fine.

On a related note, also if upgrading to a 500GB+ drive makes Messenger crash, the Intel drivers help with that too. Strange things...

Kommentoi

Philips, Please Enhance Achieva a Bit!

symbiatch - 05.10.2012 12.26 - IT-ala 

Dear Philips,

I've been using your Achieva system for some time now and I have a couple of important enhancements for it. I'm sure if you ask others they'll agree that these features would be very useful in everyday use.

First, make a button that copies the offset/angle parameters from the imaging box to the volume box. It's really not hard to do and it's so annoying that we have to align it ourselves.

Next is Undo feature. This would also be easy to do but would help a lot. Many times I've accidentally changed the slice width or rotated the box when I actually just wanted to move it. Now without undo I have to manually fix this or use cancel and do it all over again.

Oh, and it would be nice to have the possibility to scroll through the images with mouse wheel in the imaging mode. Would cause less strain than going to the scroll bar all the time.

And the whole UI would look nicer with ClearType and a better font :)

Not much to ask, is it? Thanks!

PS. I'd be interested in working for or with you. Get in touch!

Kommentoi

EF Code First, LINQ-to-XML and Other Niceties for Telkussa.fi

symbiatch - 04.10.2012 18.29 - ohjelmointi web 

I wanted to update my skills since I haven't done much web due to my studies. So I decided I'd update Telkussa to the newest technologies. It was made with ASP.NET MVC 2, used Microsoft's AJAX libraries for data handling and client side templating etc. It works very well and is very lightweight, compared to other popular TV sites.

So, the point was to update it to ASP.NET MVC 4. Since Microsoft has been going towards jQuery for a while, they don't really support their client side templating engine anymore. They recommended jQuery templating. Which is obsolete nowadays, it seems. The next big thing is JsRender.

JsRender looked nice, so I converted the templates for it. Went smoothly, the syntax is simple and there are some examples that tell you how to use it. No problem here!

I also wanted to try out the new WebApiController, which helps in creating REST services. Before I used Microsoft's AJAX thingies that created JS code to use web services. No more, now it's nice and RESTful. So I learned that one. Must do some more work with it still, though. One thing I miss is the simplicity: before I just had to include a server-generated script and I could just call Telkussa.SetFavorite(id) and not do all this $.ajax(...) stuff. Yes, I can make a function that does it for me, but it'd be nice to get it ready-made. Maybe I'll make a patch for ASP.NET MVC someday...

I used Entity Framework for the previous version too but now I wanted to try code first. It's a lot nicer to just create the classes for the database tables and let the system determine the links between them. So simple and clean! So now I don't need any designer stuff for this either.

In the RSS part I got to test LINQ-to-XML, which are these X-classes (XDocument, XElement etc). They're so cool in creating documents, compared to XmlDocument etc. Or what do you say about this:

var res = (from x in ctx.Programs where x.channel == chan && x.stop >= now && x.start > DateTime.Today
	orderby x.start select x).Take(8).ToArray();

doc = new XDocument(
	new XElement("rss", new XAttribute("version", "2.0"),
		new XElement("channel",
			new XElement("title", "Telkussa: " + channame),
			new XElement("description", "TV-ohjelmat nyt"),
			new XElement("link", "http://telkussa.fi/"),
			new XElement("ttl", "60"),
			new XElement("copyright", "Tokavuh Technologies oy"),
			new XElement("webMaster", "info@telkussa.fi"),
			(from x in res select
				 new XElement("item",
					 new XElement("title", String.Format("{0:HH'.'mm} {1}", x.start, x.name)),
					 new XElement("description", x.description),
					 new XElement("pubDate", x.start.ToUniversalTime().ToString("r")),
					 new XElement("link", String.Format("http://telkussa.fi/p/{0:x}", x.id))
					 )).Take(8)
			)
		)
	);

(Yes, I know there are some nasty string concatenations, I'll get to them later :)

The main point here is: the resulting XML structure can be shown in the code and you only need one statement for the whole RSS! First I get the programs from the database. Yes, I could've put it inline too, but it's a bit messy. And if you're wondering why I used ToArray(), it's because you can't create anything but classes with default constructors from LINQ in this case. So I had to take the data as an array and then I could create the XElements from the data.

I like this a lot. It's self-documenting and simple. No more adding children to this and that and keeping track of elements in variables.

All this took me a couple of hours and now I'm back on track with the newest things in ASP.NET field. Kinda. I'm sure there are many things still to (re)learn, but it's a good start. Nice to have a project that can be upgraded and used for learning purposes.

(Note: the public site is still the old one, so no point in checking out the JsRender things from there. I'll put the new one up when I'm sure everything works and I won't mess up the mobile clients etc. It probably already works, and even better than before, but still checking...)

Kommentoi

Roskapostittajia, koska idiootteja

symbiatch - 23.09.2012 21.12 - IT-ala 

Olen nyt hetken seurannut, miten hienosti Suomessa firmat ostavat massalistoja, joissa muka on yritysosoitteita ja näihin saa sitten toki vapaasti spämmätä. Hauskan tästä tekee se, että noilla listoilla on keksittyjä osoitteita, joista osa menee suoraan yksityishenkilöille. Itsekin kuulun näihin.

Ilmoitin jo kauan sitten eräälle listanluojalle, että hän toimii lainvastaisesti. Kovasti yritti venkoilla vastaan, mutta lopulta myönsi mokanneensa. Väitti poistavansa osoitteen, mutta joko ei poistanut tai muut ovat tehneet saman asian.

Yritykset, jotka spämmäävät näiden listojen kautta väittävät aina osoitelähteen olevan "Yrityksen X markkinointirekisteri" tai muuta epäselvää. Sillähän ei ole merkitystä, koska tuota osoitetta ei ole ikinä käytetty missään ja se, että posti edes tulee minnekään perille on vahinko. Mutta nyt voidaankin sitten tehdä sopivasti valituksia Tietosuojavaltuutetulle.

Tähän mennessä seuraavat yritykset ovat lähettäneet siis yksityishenkilölle roskapostia väittäen tämän osoitteen olevan joko itse ilmoittautunut listoille, kuuluvan johonkin markkinointirekisteriin tai jopa osallistuneen seminaareihin. Olen heille alkanut lähettää viestejä tästä asiasta ja odotan, että tekevät vastuullisen teon ja lopettavat tällaisten listojen käytön. En kylläkään pidätä hengitystäni.

 • Elisa
 • Wanha Satama
 • Eduhouse
 • Seminarium
 • Wulffinkulma
 • Novia Finland
 • Koulutusvinkki
 • Ratekoulutus

Ihan vapaasti voivat vaikka tännekin selittää tekemisiään, jos kehtaavat. Tuskin kehtaavat ja tuskinpa tekevät mitään asialle. Mutta minut saa toki yllättää positiivisesti.

Lue kommentit (1) | Kommentoi

Applen uusi hieno kartta

symbiatch - 19.09.2012 19.49 - mobiili 

Apple uudisti iOS6:ssa karttapalvelunsa. Sitä on hehkutettu kovasti, mutta eipä se Suomessa ainakaan vakuuta...

Alunperin hain Unioninkatu 48:aa, mutta kuvakaappaukseen vahingossa otin 45:n. Tilanne silti sama.

Luulin tietäväni missä tuo paikka on, mutta tarkistaessani (silloin betalla) jouduin miettimään olenko väärässä sittenkin. Apple sanoo tuon olevan "arviolta" siis tuolla Senaatintorin läheisyydessä. Oikeasti osoite on Pitkänsillan vieressä, sellaiset kymmenisen korttelia pielessä.

Tokihan tällaista voi sattua, jos katu on uusi tai siitä ei ole kauheasti tietoja. Mutta Unioninkatu on kuitenkin ollut ihan muutaman vuoden Helsingissä, ja kyse on kuitenkin Helsingistä. Miten tällainen moka on päässyt sattumaan? Kenellä ei ole tiedoissaan Unioninkadun osoitteita?

En heti löytänyt muita puutteellisia katuja, mutta toki niitä voi olla.

Muutenkin tuo Applen kartan ulkoasu on hyvin karu. Jotain satunnaisia puistoalueita vihreällä, muuten yksiväristä. Kai se siitä ehkä joskus muuttuu ja jossain päin maailmaa sisältää enemmän tietoa...

Päivitys: Unohtui ihan kertoa sekin, että vaikkapa Porissa haettaessa rautatieasemaa, löytyvät lähimmät Tampereelta ja Turusta. Ei ehkä ihan mitä halutaan. Joissain paikoissa on uutisoitu näitä "Helsingissä kun hakee Oulua löytyy vain firmoja, ei kaupunkia", mutta se on toisaalta ymmärrettävää: kyseessä on lähihaku. Sen sijaan jos haen reitin ja kirjoitan Oulu, tulee toisena Oulu, Finland ja reitti menee juuri minne pitääkin. Että valitus on vähän turhaa...

Lue kommentit (3) | Kommentoi

Ficora palvelee taas

symbiatch - 18.09.2012 14.00 - IT-ala yhteiskunta 

Sain ilmoituksen operaattorilta, että Viestintävirasto on kertonut heille yhdeltä ylläpitämistäni palvelimista tulleen roskapostia. Kyselin toki, olisiko lisätietoja, kyseessä kun on ihan normaali postipalvelin, joka ei hyväksy postia välitettäväkseen kuin tietyistä IP-osoitteista jne. Ei kuulemma ollut muuta tietoa tullut Viestintävirastolta kuin seuraavanmuotoinen ilmoitus:

12345|IP.IP.IP.IP|2012-09-10 05:00:00|posti.palvelin.tld|FI|Bot|123456|Datasource: B, Malware type: spam

Kyselin toki suoraan Viestintävirastolta, josko olisi jotain lisätietoja. Otsaketiedot jne olisivat hyödyllisiä, varsinkin kun postia ohjataan aika paljon tuolta palvelimelta eteenpäin ja nämä edelleenohjaukset saattavat mennä muiden suodattimien läpi. Tällöinhän suodatin voisi virheellisesti luulla tämän palvelimen olevan syyllinen roskapostitukseen, vaikka viesti on vain ohjattu ihan oikeaan paikkaan.

Vastaus oli yllättävä: ei ole mitään lisätietoja ja ilmoituksen jättäjä ei halua tietojaan annettavan eteenpäin. Totesin, että aikaleima on merkityksetön, koska aikaleima on tasatunnilla ja missään ei kerrota minkä tapahtuman aikaleima tämä on. Viestintäviraston edustajan mielestä tärkeää on, että saa tiedon, että "jotain poikkeavaa tapahtuu" ja aikaleima auttaisi selvittämään asiaa.

Olenko siis minä vain tyhmä, kun en ymmärrä paria asiaa:

 • miksei roskaposti-ilmoituksen tekijä halua antaam mitään lisätietoja
 • miksei roskaposti-ilmoitusjärjestelmässä vaadita mitään lisätietoja
 • miten on poikkeavaa tietää, että postipalvelimelta on lähtenyt postia tiettynä aikana ilman tietoa mistä tai mihin
 • mitä hyötyä on aikaleimasta, joka selvästikään ei ole viestin aikaleima ja vaikka olisi, onko se lähetyksen, vastaanoton, palvelimen eteenpäin siirron vai minkä aikaleima?

Itselleni tulee mieleen tällaisesta "ilmoitetaanpa roskapostista, muttei kerrota yhtään mitään enempää siitä" kiusanteko. Toki jos roskapostia tulisi koneelta, jolla ei ole mitään tekemistä postinvälityksen kanssa tuo tieto voisi jotain auttaakin. Mutta jos kyseessä on postipalvelin, joka käsittelee päivittäin suuret määrät viestejä, luulisi jotain lisätietoakin saavan. Mutta ei. "Tietolähteemme eivät halua, että luovutamme heihin liittyviä tietoja eteenpäin."

Pyysin Viestintävirastoa kertomaan ilmoituksen tekijälle, että oletan heidän vain kiusaavan, jos eivät halua mitään lisätietoja antaa. Enemmänkin kuitenkin oletan kyseessä olevan Viestintäviraston toimintatavat. Heitä ei kiinnosta oikeasti tällaisten asioiden selvittely, kunhan vain voivat esittää tekevänsä jotain ja rahoitusta piisaa.

Kyllä, on selvää, etten pidä Viestintävirastosta yhtään. Mutta pitääkö joku? Verkkotunnusjärjestelmä tehtiin rikkinäisenä ylihintaan yllättäen saman firman toimesta kuin alunperin selvityksetkin. TV-maksusta pidettiin kiinni vuosikausia kynsin ja hampain kun sillä saatiin miljoonia vuodessa virastolle. Ja yritettiin jopa saada FI-verkkotunnuksiin kytkettyä "tietoturvamaksua" vastineena ei-mistään.

Toki voi olla, että Viestintävirasto/CERT-FI on joskus tehnyt jotain hyödyllistä, mutta omiin korviini sellaista ei vielä ole kantautunut. Ja tämäkin episodi näyttää hyvin vahvasti siltä, että kuka tahansa voi tehdä "roskaposti-ilmoituksen" kenestä tahansa ilman mitään perusteluja tai lisätietoja.

Jos siis jostain kumman syystä alkuperäinen ilmoittaja pystyisi arpomaan kenestä on kyse ja haluaisi jopa auttaa asian selvittämisessä (oletan vieläkin ongelman olevan siinä, että roskapostia on vain välitetty ihan oikeisiin osoitteisiin asiakkaan pyynnön perusteella, ei siitä että roskapostia olisi lähtenyt tuolta palvelimelta), saa mieluusti ottaa yhteyttä. Mutta tuskinpa tämäkään viesti heitä tavoittaa. Mutta kun ei Viestintävirastokaan halua asiassa välikätenä näköjään toimia.

Lue kommentit (1) | Kommentoi

Kusettaako TBWA "rekryssään"?

symbiatch - 16.09.2012 12.24 - web 

Disclaimer: Minulla ei ole mitään TBWAta vastaan, en ole heidän kanssaan ikinä ollut missään tekemisissä enkä heidän toimintatapojaan tunne. Tämä ilmoitus vain pisti pahasti silmään ja on muotoiltu niin epäselvästi, ettei tuosta kukaan pysty sanomaan millaiseen freelance-suhteeseen oikeasti joutuu tai mitä jää käteen.

Yrittääkö suuri ja mahtava mainostoimisto TBWA kusettaa kenties tietämättömiä? Heillä on hieno "rekrytointi-ilmoitus", jossa hakevat "4-5 koodigurua" toimimaan freelancereina kanssaan. Eihän siinä mitään, freelancereita käytetään paljon. Mutta katsotaanpa mitä tarjoavat.

Me tarjoamme mahdollisuuden kehittyä ja rakentaa portfoliota Suomen parhaiden osaajien ja asiakkaiden kanssa. Etsimme 4-5 ennakkoluulotonta koodigurua, jotka tuntevat uusimmat web-tekniikat eivätkä kavahda ripeitä aikatauluja tai kryptisiä asiakasvaatimuksia.

Ensinnäkin, jos puhutaan "koodiguruista", itseään sellaisiksi kutsuvat harvemmin sitä ovat. Oikeasti osaavat pitävät itseään ammattilaisina, ei guruina. Joten tässä liehitellään selvästi melko aloittelevia.

Toisekseen, jos pitää tuntea "uusimmat web-tekniikat" ilman, että kerrotaan mitkä, ollaan vähän hukassa jo siinä. Ei ole olemassa mitään tiettyä joukkoa uusimpia tekniikoita.

Kolmanneksi, "ripeät aikataulut" ja "kryptiset asiakasvaatimukset" kuulostavat siltä, että freelancereiden niskaan kaadetaan kaikki mitä asiakkaalta vain tulee ja heidän pitää sitten yrittää setviä mitä piti tehdä. Mieluiten toissa viikolla.

Neljänneksi, jos pitää kasata vielä portfoliota, sekin viittaa aloittelevaan, ei mihinkään kokeneeseen "koodiguruun."

Odotamme sinulta kahden viikon (75h) työpanosta per kuukausi. Työllä maksat "vuokran" ja takaat 1000€:n kuukausitulot. Toiminimen perustamisessa autamme tarvittaessa. Loput ajastasi voit käyttää miten haluat. Teet sitten töitä muille työnantajille tai väsäilet omia projektejasi, oma aikasi on täydellisesti sinun.

Vai että puolipäiväinen duuni. Ihan kiva, sopii monelle. Mutta hetkinen, "vuokra" lainausmerkeissä? Eli ei vuokra, vaan "vuokra", mitä se sitten onkin. Auttavat toiminimen perustamisessa, se on ystävällistä. Mutta tonni kuussa tuosta? Hetkinen... Siitä pitää freen maksaa itse YELit ja muut kulut sitten. Kysehän ei ollut työsuhteesta.

Mutta kivaa, että antavat henkilöiden käyttää muun kuin työajan ihan mihin itse haluaa. Kovin ystävällistä. Yleisestihän työelämässä kaikki aikasi on työnantajan ja freelancerina varsinkin!

Vastineeksi ajastasi tarjoamme sinulle:
avarat työtilat, sähkön sekä internet-yhteyden
mielin määrin kahvia
touhutonnin varmaa tuloa

Aww, oikein avarat työtilat, sähkön ja netin! Minulla on kotonakin sähköä ja netti. Maksan niistä jopa parikymppiä kuussa. Voi kun jotenkin saisinkin ne ilmaiseksi, säästäisin monta euroa! Ja oikein touhutonni! Touhutonni, ajattele! Ollaanko tässä alakoululaisia?

Tiloihimme majoittuvien freelancereiden työtehtävät koostuvat TBWAn web-projekteista kuten bannereista, kampanjasivuista, prototyyppien rakentamisesta, erilaisista päivityksistä sekä muusta digitaalisesta toiminnasta.

Eli siis tarvitaan oikein koodiguruja vääntämään bannereita ja päivittämään sivuja. Miten surkeasti siellä on systeemit sitten rakennettu? Luulin, että bannerit menevät ihan webbileiskaajien toimesta paikoilleen, vai onko tässä taas kuvitelma, että webbisivujen tekijät on "koodiguruja"? Termistö nyt sotii käsitystäni vastaan kovasti.

Ja "majoittuvien", eli siis tarjoavat asunnonkin siellä toimitiloissaan? Mieluummin asuisin ihan muualla. Mitä tarjoavat sellaisille? Vai onko kyseessä sittenkin tilanne, jossa ei hyväksytä, että olet tehnyt sen 75 tuntia töitä oman laskentasi mukaan, vaan sitten vasta kun he hyväksyvät? Joten majoitut ihan mukavasti vääntämään duunia ympäri vuorokauden toimistolle.

Täytä alla oleva lomake ja kerro meille mahdollisimman monipuolisesti itsestäsi ja osaamisestasi. Myös online-cv:tä arvostetaan. Mikäli kirjoitat hakemukseen juuri oikeat asiat, olemme sinuun yhteydessä pikaisesti.

Anskummäarvaan: "Olen nuori, osaan tehdä monia asioita, mutten saa töitä kun ei ole portfoliota. Oon kyllä guru, ainakin äiti sanoo niin. Kai mä saan tulla tekemään teille kiireistä ja epäselvästi speksattua duunia naurettavalla liksalla, että voin sitten lähteä heti kun vaan voin pois?" Pääsenkö töihin?

Mieluusti otan vastaan TBWAn tarkemman selityksen asiasta, jos tämä kirjoitukseni ei olekaan totuudenmukainen. En vain muuta tuosta "rekryilmoituksesta" pysty lukemaan. Sen verran ympäripyöreästi ja tyhmästi kirjoitettu on hän.

Päivitys: TBWA on pyytänyt anteeksi huonoa rekryään ja fiksusti jättänyt sen esimerkkinä huonosta rekrystä. Tuskin niin fiksuja olivat, että suunnittelivat koko homman etukäteen (mikään julkisuushan ei ole pahasta...), mutta enihuu. Ihan hyvin pelastettu tilanne. Toki voisivat selittää millä laskutavalla olettivat tuon "touhutonnin" olevan hyvä raha, kun selvästikään ei haettu tonnin palkalla vaan tonnin laskutuksella henkilöjä tekemään duunia. Vai oliko sekin epäselvästi sanottu ja kyse oli työsuhteesta ja palkasta?

Kommentoi

Got My Lumia 800

symbiatch - 28.12.2011 09.01 - mobiili 

I just got my Lumia 800 this morning. Been testing it a bit. I already have LG's Optimus 7 so the Windows Phone is nothing new to me.

First thing I noticed is that you can't turn the haptic feedback off anywhere. I really dislike it. It's annoying. I understand that some people might not realize if they've pressed one of the three buttons or not since they're also capasitive (in the Optimus they're physical buttons), but I don't care about them. I want it off. Right now.

The design of the phone is very nice (it should be almost the same as N9, right? I've never even touched an N9, that's also the reason why I haven't said anything about it). The size is nice and it feels ok. I personally like the camera being in the middle of the back panel. Not so easy to block it with fingers (with the iPhone I'm always sticking my fingers where they shouldn't be). And it looks better.

First time installation is easy, but I think the phone said that there would be some info about making a Nokia account but there wasn't. Which is good. I don't need one and I don't want one. Why would I?

The installation wanted to have my Live ID without asking for wifi info. And I didn't have a SIM installed. So naturally it couldn't validate it. This is kind of a flaw, even though most people will have SIMs installed. But if they have no data plans or for some other reasons would like to use wifi at this point?

Oh, and I tested Nokia Craps, I mean Nokia Drive. Map download was fast, installation slooow. 3D models of "landmarks"? Yeah, ok, kinda ok. But some models are just too ugly to watch. And there is no Musiikkitalo in Helsinki? No extension to the central railway station? How old are these maps? Not that I'd expect much, since the Nokia Maps usually (even in the greater Helsinki area) might route through locked snow dumps etc. But it was still better than Google Craps.

But the UI seems to have some problems. On startup there are three big buttons on the bottom. One allows to change 2D/3D etc and has a selection Settings that has voice selection and other things. But later on there is just a settings button, that goes to some other settings screen where there is no voice selection etc. And I at least don't know how to get those buttons back! So I can't even tell it to route me to somewhere!

Why oh why they clearly made the UI themselves and didn't ask Microsoft to do it. They would've made it right and not like this!

Also, the seconds Settings has four options: 2D/3D, Map Colours (day/night), Manage maps and Landmarks. All except Manage maps are toggle and return immediately to the map view. So if I want to change more than one, I'll have to flip-flop to settings and back many times. Oh well...

So, a nice device, a nice OS, but Nokia things seem to be, basically, crap.

Oh, right. If I tap the map, it goes to full screen (with a stupid white-wash-laggy-transition). To get back, I have to press back button. Yeah, kinda logical, but mostly not. I'd expect it to go back by also tapping on the map. Other things toggle, why not this one?

Kommentoi

Apple Once Again Craps on Developers

symbiatch - 06.12.2011 08.59 - mobiili ohjelmointi 

CoreGraphics Log Jam

A good (even old, but still valid) point on what I'm currently angry about. Apple doesn't want to tell the developers what's wrong! In the case of the article, at least now the debugger shows the errors in the debug console, but it doesn't really help.

For example: I load a PNG file from the net and try to use its data (CGContextDrawImage). I get the file, I get the raw data and also sometimes the data is broken. So I get an error in the console. Gee whiz, that's nice. I, as a developer, get an error. But the application DOES NOT! So I can't do anything about it since I don't know the data is broken! I have searched all around and there are always these questions "I get this and that error, how do I check the error" and all answers tell the developer that his values are wrong and they have to check them themselves, or use hardcoded things.

Who in their right mind thought that it would be ok to build a whole graphics API without error reporting to the application itself? Some methods do at least return NULL when something's wrong, but that doesn't help much. Especially when I'm using a function that will decode PNG, determine it's broken and still return garbled data without any error messages to the application!

So, am I just supposed to decode the PNG myself/via other functions, determine it's not broken and then decode it via Quartz 2D again? Sure. Nice. Very fast and convenient on a mobile device.

Sheesh. I thought I'd seen everything Apple has to offer. But I'm still just beginning... Apple, get a grip! We aren't all some fanbois that will take anything from you!

Kommentoi

ATK to the rescue!

stix - 30.11.2011 00.54 - mobiili 

Lääpälläni tabletin Thinking Space sovellukseen ja Swype softaan \o/

Kommentoi

Remove Facebook's 'Happening Now'

symbiatch - 28.08.2011 20.11 - web 

Facebook does it again. After a couple of months of getting "this is horrible, remove it NOW!" from "volunteer testers" (meaning people that were randomly chosen and forced to use it), they seem to be putting it out there. And I for one cannot understand why.

Who actually is interested in knowing when a friend became available for a chat? Like, everyone of their friends? Not me. I can check if they are available when I need them.

Who wants to see that a page you liked has liked some of the comments left there? Not me, I'm interested in their posts though, but not what they happen to like.

Who wants to see every "is now friends with" notification about your friends? Not me. I usually don't care about who they have friended anyway. And I can't think of any reason why someone would like to see all friend notifications immediately.

So, nice try but no cigar. It would be useful if it just scrolled the notifications in it. I do care about when people comment on my posts or posts that I've commented on etc. So they could be shown there. Currently it's just extra clutter that's distracting people.

To the point, then. If you have AdBlock Plus or some other blocking system, just add facebook.com/ajax/pagelet/generic.php/TickerPagelet to it. And the horrible thing is gone. Doesn't seem to do anything else based on my testing, but YMMV. You're welcome.

Lue kommentit (1) | Kommentoi

Nokia Calling All Copiers?

symbiatch - 26.08.2011 12.20 - mobiili 

Nokia had this Calling All Innovators competition. I thought that they wanted some innovative applications to be submitted. When checking at the results, it seems that this was quite a wrong assumption.

They have given $150k for a unit converter app. A simple unit converter. One that I or any other developer with even some experience could make in a couple of hours. Without any innovation. Really, Nokia?

This shows one of two things, or both: there are no innovative applications for Business and Finance, or people don't care about Nokia's platform.

And you're free to call me jealous. I'm not. I'm just kicking myself because I thought they actually wanted something new, innovative and noteworthy and I didn't have the time to start doing something like that for Symbian. I'm still not that fluent in Qt and plain Symbian coding... ugh.

So I probably should've put mIRGGI in there. It would surely have won something. Damn.

I'm not saying everything there is useless or not innovative. The Pocket Parrot seems interesting (stupid Nokia doesn't give out any bigger screenshots, explanations or anything else than what Ovi Store has!) and probably has value. But many others are the same simple stuff.

So, maybe this is a hint that I should start copying those apps and wait for Nokia to start Calling All Innovators for Windows Phone and win everything!

Lue kommentit (1) | Kommentoi

 
Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |   kirjaudu