Nokialla ei mene hyvin

symbiatch - 30.12.2005 09.15 - mobiili 

Juuri kun Nokialle vahvistettiin jo aiemmin määrätyt yli 200 miljoonan euron sakot, tuli vielä uutinen Ruotsista kännyköiden myynnistä Telian myymälöissä. Kovasti jäi Nokia kakkoseksi Samsungille, puhumattakaan siitä, että top10:ssä puolet puhelimista oli SonyEricssonia, Nokiaa vain kaksi ja Samsungiakin kolme. Mutta mitä voi odottaa, kun SonyEricssonin peruspuhelimet vain ovat niin paljon parempia kuin Nokian?

Lue kommentit (2) | Kommentoi

FI-verkkotunnus - merkki hankaluudesta

tatipensio - 30.12.2005 09.11 - IT-ala 

Viestintävirasto ja Accenture ovat suuressa viisaudessaan päättänyt tehdä FI-verkkotunnusjärjestelmästä mahdollisimman hankalan ja huonon. Näennäisen "turvallisuuden" nimissä on palvelu alunperin tehty toimimaan vain yhdelle selaimelle (tämä oli varmaankin Accenturen valinta, saivat lisärahaa kun korjasivat toimimaan muillakin), whois-palvelun puutetta seliteltiin vaikka millä kunnes se vihdoinkin saatiin tehtyä jne. Nyt ilmeni uusi hankaluus: verkkotunnuksen siirto kun sen hankkii "palveluntarjoaja" itselleen.

Jos "palveluntarjoaja" rekisteröi itselleen domainin ja haluaisi siirtää sen toiselle taholle, sepä ei noin vain onnistukaan. Tätä varten pitää luoda uusi tunnus! Ainoastaan "haltija" voi domainin siirtää. Mitään järkeä tässä ei ole, Viesintäviraston edustaja vain kommentoi "voihan se tuntua hassulta jos on vain muutama verkkotunnus." Kyllä se tuntuu hassulta vaikka niitä olisi enemmänkin.

Kun uuden tunnuksen rekisteröi, pitää vielä liittää halutut domainit tähän tunnukseen. Domainit voi liittää, jos Y-tunnus on sama sekä domainissa että "haltijatunnuksessa." Miksiköhän tämäkään ei voi tapahtua automaattisesti? Myös "palveluntarjoajatunnuksessa" on Y-tunnustieto, miksi sillä siis ei saa tehdä siirtosuostumusta?

Odotan innolla mitä seuraavaksi. Hinnoista on turha puhuakaan, FI-verkkotunnus on kallis ja kovasti hehkutettu tietoturhamaksu uhkaa myös nostaa hintoja. On se hassua miten yritys tarvitsee enemmän tietoturvaa, jos sillä on FI-domain (saati kymmenen).

Lue kommentit (4) | Kommentoi

Helsingin sivut uudistuivat

tatipensio - 23.12.2005 08.18 - web 

2ndhead uudisti Helsingin kaupungin kotisivut joulukuun alussa. Hienosti tehtiin mukamas XHTML-taittoa ja muuta, mutta mikäs onkaan totuus? Sivulla komeilee alussa kyllä XHTML-DTD, mutta eihän sisältö mene edes validaattorista läpi. Puhumattakaan siitä, että sivu olisi XML:ää. Joten miksi edes yritettiin XHTML:ää?

Tiedän, että taustalla oleva "julkaisujärjestelmä" tuottaa tuonne epäsopivaa materiaalia, mutta voisi sitä ehkä samalla selvittää senkin tilaa. Ei kovinkaan mukavaa, että sivut ovat nyt sillisalaattia ja selaimet voivat jättää koko roskan näyttämättä, koska se ei mene XML-jäsentimestä läpi.

On se hienoa että osataan.

Itse sivusto tuntuu jotenkin oudolta. Kolme palstaa, joista oikeanpuoleinen melko turha aina ja keskimmäisen vähän sisältö ängetty kovin pieneen tilaan. Toisaalta, portaalihan tuo nyt on: mistä tahansa painelet, tulee vain kasa linkkejä muihin sivuihin. Liikuntaviraston sivu on samalla ulkoasulla ja on mielestäni kovin niukka. Katsokaapa esimerkiksi sivu veneily (kuka idiootti on keksinyt tuollaiset linkit edes, lyhyemmilläkin pärjäisi!). Vasemmalta on valittu veneily, siitä kerrotaan pari lausetta, sen jälkeen pitää valita taas oikealta lisätietolinkki jne.

Kysynkin vain sopiiko moinen portaalius kaupungin sivuille? Aiheuttaa ainakin paljon lisäklikkauksia kun tieto on jaettu mikrokokoisiin palasiin. Koko veneilyinfon olisi voinut laittaa yhdelle sivulle ja heittää koko oikean palstan mäkeen niin olisi jotain mahtunutkin ruutuun. Mutta minähän en ole suuri ja hieno veppisivufirma, en minä tiedä mitään näistä.

Kommentoi

Adobe on ajan tasalla

symbiatch - 20.12.2005 15.20 - IT-ala 

Olen tässä jo pari vuotta odotellut milloin Adobe pääsisi tälle vuosisadalle. Nimittäin Adobe Reader (muiden surkeuksiensa lisäksi) on niin ihana, että se ei osaa edes käyttää tiedostoniminä unicodea. NT-sarja on alusta asti käyttänyt sisäisesti unicodea, joten ei voi olla vaikeaa tukea sitä (välillä tuntuu että on vaikeampaa olla tukematta).

Eli mikä on ongelmana, kuulen monien kysyvän. No se, että minulla on sloveniankielisiä PDF-tiedostoja, joiden nimetkin ovat sloveniaksi. Eli niissä on hattuässiä ja muuta ihan normaalia. Eipä Adobe Reader osaa niitä avata kun tiedostonimi ei ole kelvollinen. Onpas kivaa. Onneksi on oma PDF-luin niin ei tarvitse moisten kanssa leikkiä.

Lue kommentit (2) | Kommentoi

Nokian ja SonyEricssonin AT-komennot epätoimivia

symbiatch - 20.12.2005 13.45 - mobiili 

Huomasin tuossa sellaisen mukavan asian, että esimerkiksi Nokia 6680 ei BT-modeemiyhteyden läpi AT-komentoja juteltaessa kerro oikeita tietoja ulos. Esimerkkinä seuraava: (ulkomuistista, luvut eivät välttämättä oikein)

AT+CREG=2
OK
AT+CREG?
+CREG: 0,1,"716F","F625"

Näyttää ihan hyvältä, eikös? Kyseessä kuitenkin on Elisan 3G-verkossa oleva puhelin, joka antaa API-funktioilla CIDiksi 4F625. Eli AT-komennon kautta annetaan vain alimmat 16 bittiä. Miksiköhän?

Ei sen puoleen, SonyEricssonin K600i antaa samassa kysymyksessä näin:

AT+CREG=2
OK
AT+CREG?
+CREG: 0,1,"6F71","0004F625"

Huomatkaa LACissa toisin päin olevat tavut. Miksiköhän ihmeessä näin taas? Myöskään +CSQ ei anna mitään tietoa signaalista SE:n luurissa, Nokian sentään antaa sen ulos.

Kommentoi

6680 - Puhelin jolla ei voi soittaa

symbiatch - 16.12.2005 08.03 - mobiili 

Nyt Nokia sitten on keksinyt sen: puhelin jolla ei voi soittaa! 6680 nimittäin on niin ihana, että kun käytän sitä 3G-verkossa, jonkin ajan kuluttua se päättää olla ottamatta vastaan puheluita, ei anna soittaa niitä ja pahimmillaan jumittuu jos yrittää. Olenkin jo pitkään miettinyt milloin Nokialta tulee moinen puhelin, joka ei siis ole puhelin. (vika ilmenee ainakin versiossa 02.04.15 ja 04.04.07)

En ole selvittänyt johtuuko 3G-verkosta jossa olen (Saunalahti, eli Elisan), mutta miksi puhelin jumittuisi soittoa yritettäessä vaikka verkko ei tottelisi? Samaa jumiutumista on ollut myös vanhoissa kommunikaattoreissa kuulemma.

Myöskin puhelin on muuten erittäin huono. Ihmettelin hetken miksi ohjelmat katoilevat eivätkä pysy päällä, sitten näin keskustelua verkossa asiasta ja tajusin asian todellakin olevan niin idioottimaisesti, että puhelin tappaa prosesseja jos muisti on vähissä. Ja onko se miten helposti vähissä? Verrataanpa 6260:aan:

 62606680
perustila81927088
TomTom 527921288
Opera 843643144
jmIrc61164144

Muistitila tutkittu FExplorerilla, eli se vie jonkin verran muistia itsessään, ei kuitenkaan paljoa kuten perustilasta voi päätellä. Lisään listaan vielä muutamia muita sovelluksia, mutta varsinkin jmIrc näyttää, että jotain nyt on vialla jos puolet muistista menee pienen J2ME-IRC-asiakasohjelman käyttöön. 6260:ssa menee vain neljännes. Miksiköhän? Tämä kuitenkin todistaa sen, että jos käynnistän jmIrcin ja haluan samalla navigoida TomTomilla, en pysty sitä tekemään 6680:lla mutta 6260 suoriutuu tästä mainiosti. Kummallakaan ei silti pysty navigoimaan ja surffaamaan samanaikaisesti, joka mielestäni olisi aika peruskamaa kyllä.

Nämä kun lisää sähköpostiohjelman sekoiluihin ja siihen, että vieläkään ei ole olemassa mitään muuta tapaa laittaa puhelimeen hälytys kuin tehdä siitä "kokous" (kaikkihan ne kokouksia ovat" sekä syntymäpäivistä hälytetään keskiyöllä, saadaan puhelin, jolla ei voi soittaa, jolla ei voi ajaa kuin yhtä ohjelmaa kerrallaan, jonka PIM-ominaisuudet ovat marginaaliset jne. Helposti kannattaa sijoittaa yli 400 euroa tähän vehkeeseen. Mutta onhan siinä 3G.

Pitänee yrittää kaivaa joku henkilö Nokialta joka viitsisi/saisi/haluaisi tähänkin asiaan vastata, alkaa olla sen verran jo vakavia vikoja ja puutteita kalliissa tuotteissa etten tajua miten softapäivityksissäkään ei näihin puututa. Ottaisivat edes minut testaajaksi laitteilleen kun niin helposti niistä löydän vikoja.


18.12.2005: Näköjään muillakin samoja ongelmia verkosta tippumisen kanssa, joten ei ole verkosta tosiaan kiinni. Nokiallakin ollut tiedossa selvästi alusta asti, mutta eipä ole viitsineet korjata asiaa.

Lue kommentit (5) | Kommentoi

6680:n postiohjelma käyttäytyy myös huonosti

symbiatch - 08.12.2005 12.18 - mobiili 

Aiemmin kirjoitin kuinka 9500:n postiohjelma tuhoaa vääriä viestejä. Nyt sitten huomasin, että 6680 tekee ihan samaa. Jos satut tuhoamaan pari viestiä toisella ohjelmalla, saat pari uutta viestiä, 6680 ei tajua mitään tapahtuneen eikä näytä näitä uusia viestejä listalla. Jos valitset jonkun viestin luettavaksi, lataa se palvelimelta ihan väärän viestin ja tuhotessa tuhoaa. Miten ihmeessä näin surkea ohjelma on päässyt läpi ja vielä useisiin puhelimiin?

Lue kommentit (1) | Kommentoi

Wikipedia todistaa taas upeutensa

tatipensio - 07.12.2005 08.33 - web 

Wikipediaa on hehkutettu joka suunnalta sopivin väliajoin, milloin alkuperäistä, milloin suomalaista. Suomalaisessa ei paljoa hehkuttamista ole, artikkelit ovat kovin keskeneräisiä, sekavia ja virheellisiä. Tynkiä on paljon, mutta silti hehkutetaan määrää.

Ensin ITviikolta tuli "tutkimus" suomalaisen Wikipedian sisällöstä. Arvosana oli kehno ja sen arvasikin. Aiemminkin on nähty miten huonot suomentajat ottavat alkuperäisestä satunnaisia pätkiä, tapellaan "faktoista" ja muutetaan eestaas sisältöä. Ei toimi.

Nyt sitten tapahtui pahempi: John Seigenthaler, entinen John Kennedyn avustaja, on nostanut meteliä, koska Wikipedia väittää hänen olleen epäilty Kennedyn murhaan! Tämä muutos tietoihin on tehty kuukausia sitten ja kukaan ei ole korjannut sitä. Siinä taas nähtiin se nopea korjaustahti, jota Wikipedistit hehkuttavat.

Nyt sitten Wikipedian sääntöjä muutetaan. Uusia artikkeleita ei voi kirjoittaa ilman rekisteröitymistä, muutoksia voi tehdä. Auttaa varmasti paljon. Ja vieläkin voi nimimerkin taakse piiloutua, eli ei vaadita mitään osaamista, tietoa tai vastuunottoa kirjoituksilta. Hienoa.

Pitäisiköhän sitä pistää pystyyn vastaava projekti, mutta siten, että jokainen kirjoittaja on itsenään tuottamassa sisältöä. Täyttä varmuuttahan ei identiteeteistä saada, mutta olisi ainakin jotain laatua saatavilla. Miksi olisi kenellekään ongelma seisoa tietosanakirjan asioiden takana?

Kommentoi

Anttilan PS2-mainos

tatipensio - 06.12.2005 06.54 - IT-ala mainonta 

PS2-Xbox.jpg

Onkohan Anttila varmasti hyväksyttänyt tämän mainoksen Sonylla...

Kommentoi

Nokia taitaa käyttöliittymät

symbiatch - 05.12.2005 08.24 - mobiili 

Tulipa taas sitten huomattua uusi ihanuus käyttöliittymäsuunnittelussa 7710:n harhaanjohtavien nappuloiden lisäksi. 9500:ssa kun valitset BT-laitetta jolle haluat tiedoston lähettää, on vakiovalintana "Etsi uudestaan." Jos olet jo löytänyt laitteet listaan, liikut listassa ja painat enteriä tai OK-nappia, tietystihän se laite valitaan ja tiedosto alkaa viuhua eteenpäin? Väärin. Tällöin tietystikin valitaan se vakiovalinta, eli etsitään lisää laitteita! Jos haluat oikeasti tiedoston lähettää, pitääkin painaa toista pehmonäppäintä. Erittäin loogista ja hienoa.

Kommentoi

Xbox 360 - täällä tänään

tatipensio - 02.12.2005 08.04 - IT-ala tietokonepelit 

xbox1.jpgxbox2.jpg

Nyt se sitten tuli hankittua, Xbox 360 nimittäin. Heti aamusta piti mennä käymään kaupassa ja olihan siellä kolme muutakin hakemassa konsolia. Ja arvatkaapas oliko niitä kaupan sedällä neljä kappaletta hyllyssä. 360:n saatavuushan tulee olemaan todella huono jonkin aikaa, Suomeen ei montaa kappaletta tuotu.

Ensivaikutelma on hieman sekava. Konsoli on siistin näköinen, mutta melkein yhtä äänekäs kuin Xbox Crystal! Tämä ei ole kovinkaan mukava asia, me kun emme pidä metelöivistä laitteista. Itse käyttöliittymä on selkeä, jotkut asiat vain vaativat kauhean monta napinpainallusta ja taaksepäin pitää mennä samaa kautta (esimerkiksi tietyn musiikkikappaleen soittaminen).

HDTV-tukea en saanut päälle, testikuva tulee, mutta sitten konsoli sanoo että ei käy, kaapeli on asetettu TV:lle. Ei siinä kaapelissa ole mitään asetuksia, tahtoo nyt sen 1080i:n tuohon ruutuun ja heti!

Ikävä yllätys meidän perheessä oli myös se, että Star Wars: Battlefront 1&2 eivät ole tuettuna! KOTORit kyllä ovat, samoin Jade Empiret jne, mutta Battlefrontit ovat ylivoimaisesti pelatuimmat pelit, joten toivotaan että tuki tulisi. Muuten joutuu pelaamaan kahdella konsolilla ja se on aika tylsää.

Kytken juuri tuota kiinni Media Centeriin, näkee miltä kuva tuntuu ja josko voisi viedä PC:n pois television lähettyviltä jo. Kertoilen lisää kunhan ehdin.


Pitihän se arvata, että liian hyvää ollakseen totta. Media Center -yhteyden kautta voi näyttää vain parissa formaatissa olevia videoita, ei kaikeka mitä MCE osaisi itse näyttää. Joten turha on meillä. Myöskin MCE:n käyttö oli todella hidasta, videoiden kuvat siirtyvät erittäin tahmeasti, eikä sillä aikaa voi tehdä mitään. Jos ei ole MCEtä koneessa, voi asentaa Windows Media Connectin myös XP:hen ja tätä kautta saa musiikkia ja kuvia Xboxiin. Kone silti meillä jää television viereen vielä.

Live on mukava. Nyt sieltä voi latailla pelejä ja muuta mukavaa ja pikkurahalla voi ostaa krediittejä, joilla saa sitten ostettua lisää pelejä ja turhaakin tilpehööriä. Ihan kiva idea.

Paul Thurrot on muuten listannut tuettuja pelejä, joten kannattaa katsella onko oma varasto tuettuna. Hänkin kovasti kaipalee Battlefront-tukea, onhan se myydyin Star Wars -peli. Toivottavasti tuki tulee pian.

Kommentoi

 
Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |   kirjaudu