Utopia vs. todellisuus

symbiatch - 31.01.2007 14.39 - ohjelmointi 

Aloin tässä lueskella ensimmäistä Symbian-aiheista kirjaa (siis en ole aiemmin moisia lukenut, ei niin että tuo kirja olisi välttämättä ensimmäinen kirjoitettu), Symbian OS Explained. Ehkä sitä voisi tutkia miten asiat pitäisi oikeasti tehdä ja tuo valmentaisi Accredited Symbian Developer -tutkintoonkin, jos sellaisen jaksaisi kokeilla. Tuota kirjaa lukiessa tuli heti alussa mukava kohta vastaan:

The user expects the phone to be responsive, not sluggish to respond to each key press; the operating system and hardware must carefully balance demands for good performance speed with the consumption requirements of power-hungry processors.
Besides being efficient, the operating system must be robust when the limited resources are exhausted. It must be engineered to cope with low memory conditions, loss of power or when a communications link is unavailable. Memory management is key. The operating system must track precious system resources accurately and free them when they are not required. It’s not acceptable for memory to slowly leak away, resulting in disintegration in performance and usability until the user is forced to reboot. The operating system should make it easy for software engineers to write code that runs without memory leaks and can handle out-of-memory conditions when they occur.
So when a phone is shipped, it’s shipped. It must not have any serious defects. Not only must the platform on which a phone is based be well-engineered, it must also provide the means for developers to build, debug and test robust code.

Näistä viisaista sanoista voisi ottaa varsinkin eräät valmistajat oppia. Jostain syystä ei tajuta, että ei se puhelin oikeasti saa miettiä puolta sekuntia näppäinpainalluksissa, muistia pitäisi oikeasti olla käytettävissä eikä systeemi saa vuotaa sitä omiin touhuihinsa taustalla. Eikä puhelin saisi sekoilla ja jumitella kun verkko katoaa, sanoo erään yrityksen tukipuolen päähenkilö mitä tahansa.

Hassua sinänsä, että Symbian-kirjan kirjoittaja ja kehittäjä kirjoittaa tuollaisia kirjan alkuun, varmasti tietää itse etteivät asiat Symbian-alustoilla yleensä näin ole.

Tai no, tämä kohta kyllä vähän vihjaa ettei tiedä (tämä on juuri ennen Symbian 8.0:n tuloa kirjoitettu):

The huge demands upon a mobile operating system have shaped Symbian OS, from resilient power-management and careful use of memory resources, to the sophisticated use of C++ and object-oriented programming techniques.

Kukaan täysjärkinen ei varmaankaan sano, että Symbian (tuolloin varsinkaan) käytti sofistikoidusti C++:aa, sen deskriptorit ja muut ovat vihan ja kauhistelun kohde suurimmalle osalle jne. Muistin tuhlailusta en voi kyllä syyttää, esimerkiksi bitmapit pakataan muistiin ja muuta mukavaa, eli se on aika oikein.

[developing software is] not easy, but opting to work on Symbian OS gives you the benefits of a purpose-built platform.

Näinpä.

Lue kommentit (4) | Kommentoi

ECIS vs. Microsoft

symbiatch - 30.01.2007 11.41 - IT-ala web 

Anteeksi, Nokia, mutta itsepähän touhuillanne pakotitte "haukkumaan"...

Taas vaihteeksi ECIS (eli Nokia, IBM, Sun, RealNetworks jne) on nostanut meteliä Microsoftin tekemisistä. Kyseessä on jo vuosi sitten EUlle lähetetystä valituksesta jonka mukaan Microsoft taas tekee jotain tuhmaa. Tällä kertaa valituksen aiheena on XAML.

ECIS väittää, että XAML tulee syrjäyttämään HTML:n netissä kun Microsoft on sen kehittänyt. Aivan, älkää aivan tippuko tuoleiltanne. Ihan kuin joku voisi tuon tehdä. Varsinkin kun ymmärretään mikä XAML on.

XAML, eli Extensible Application Modeling Language on muunmuassa WPF:n (Windows Presentation Framework, osa .NET 3.0:aa) käytössä käyttöliittymien kuvaamisessa. XAML on samantyyppinen kuin Mozillan käyttämä XUL, eli sillä määritellään käyttöliittymän osat. Lätkitään nappulat ja tekstilootat ja muut paikoilleen. Miten tämä sitten syrjäyttää HTML:n, kuulen kaikkien kysyvän? Kysykää ihmeessä ECISiltä, minä kun en myöskään tajua.

XAMLin yhteys webbiin on taas WPF/E:n kautta. Kyseinen tekniikka mahdollistaa WPF-sovelluksien tekemisen webbiin, vähän kuten appletit, ActiveX-kontrollit ja Flash. Hassusti näistä ei ole itketty että HTML syrjäytyy ja ei-Windows-käyttäjille tulee vaikeat ajat. Edes ActiveX:stä. Ja ei sekään HTML:ää syrjäyttänyt.

Myös Miguel de Icaza (esimerkiksi Monon taustahahmo) on ollut kovasti peloissaan siitä, että XAML syrjäyttää webissä HTML:n. Tiedä sitten onko oikeasti vai onko vain hyväksikäyttänyt meteliä julkisuusarvon takia.

Itse en ole yhtään peloissani. XAMLin speksit voi ladata kuka haluaa ja vääntää sen mukaan toiminnot. Mono-projektissa tätä tehdäänkin samalla kun .NET 3.0:aa implementoivat (tällä hetkellä pääpaino tietysti 2.0:ssa). WPF/E-sovellukset tullevat johonkin asemaan, varsinkin kun Microsoft julkaisee pluginit esimerkiksi Safarille ja Firefoxille, mutta en usko sen nyt ihan HTML:ää syrjäyttävän. Vai haluaisitteko te tehdä nettiin sivuja sovelluksen käyttöliittymän kuvauskielellä? En minäkään. Mutta lomakkeita ja muita voisin sillä tehdäkin.

Joten paljon porua tyhjästä, vaatisivat nyt ensin ECISin taholta Flashin speksit auki koska Adobella on täysi markkinajohtajuus tuolla alueella. Mutta Adobe ei ole Microsoft ja Adobe on ECISin jäsen, joten ECIS (jossa I tarkoittaa interoperabilitya) ei välitä sen epäyhteensopivuudesta ja poropietariluonteesta. Luonnollisestikaan.

Kaksoisstandardit ovat aina kivoja.

Lue kommentit (2) | Kommentoi

Forum Nokia Champion - minäkö?

symbiatch - 25.01.2007 15.59 - mobiili 

Nokia on sitten päättänyt että minusta tehdään Forum Nokia Champion vuodeksi. Ei sinänsä yllätys koska itse tuohon itseäni ehdotin mutta toisaalta kyllä. Mutta ehkä sillä on tekemistä tämän ehdon kanssa:

There must be absolutely no denigration of, attacks on, or harassment of other persons, Nokia, or any other companies in any of the Information posted by the User or in any other type of communication by the User.

Tarkoittaakohan tämä sitä etten saa kärkkäästi valittaa epäkohdista enää, hmm...

Ja menin vielä NDAnkin hyväksymään, pitää olla viisi vuotta hiljaa kaikesta salaisesta tiedosta mitä voi saada. Mutta onhan se kiva jos jotain tietoa edes saisi.

Lue kommentit (2) | Kommentoi

Suomen liikuntapaikat verkossa

symbiatch - 18.01.2007 09.54 - urheilu web 

Jyväskylän yliopistossa on LIPAS-hanke, jossa on kasattu Suomen liikuntapaikat verkkoon. Hieno idea ja hyvä että on saatu toteutettua, mutta itseäni häiritsee SITOn käyttäminen yhteistyökumppanina. Tämähän tarkoittaa sitä, että käyttöön otetaan heidän Spatialweb-tuotteensa, jonka toiminta on vähän niin ja näin. Pääasiassa ongelmat johtuvat Javan käytöstä, mutta myös itse sovelman toiminta on hieman vaihtelevaa.

Lähetin jo kyselyä josko kyseisiä tietoja saisi käyttöön Hain-projektissa koska itse pidän (täysin objektiivisesti ajatellen ;) tuon karttapalvelun toimintaa parempana. Pelkästään siksikin että heidän palvelussaan ei pysty kohdistamaan tiettyyn kuntaan mitenkään. Pitää tietää missä päin Suomea kunta on ja liikutella sekä zoomailla kunnes sopiva paikka on ruudussa. Ei toimivaa.

Epäilen että dataa ei käyttöön saa ja palvelu jää tuollaiseksi. Palveleehan se käyttäjiä tietyllä tasolla, mutta epäilen että useat saattavat kyllästyä äkkiä.

Spatialweb on myös monien kuntien käytössä ja esimerkiksi Helsingin kaupungin ulkoilutietoja voi sen kautta hakea. Näissä sitten Helsinki itsekin on sotkenut asioita ja kartoista ei saa mitään hajua mitä on missäkin. Mutta voipahan kaupunki sanoa että moinen "palvelu" on olemassa.

Kommentoi

Eniro lähentyy nykyaikaa

symbiatch - 09.01.2007 11.39 - web 

Eniro oikein Kämpin lehdistötilaisuudella päätti julkistaa betaversion uudesta hakupalvelustaan. Hehkuttivat oikein lähipalveluja ja selittivät kuinka ihmiset kaipaavat tällaista. No oho, tervetuloa viime vuoteen, Eniro! Onhan sitä jo odoteltukin mutta suuri pyörä pyörii hitaasti.

Kyseinen hakupalvelu on syystäkin betassa, se on sen verran epäkäyttäjäystävällinen (ah mikä sana) ettei moista vielä voisikaan mukavasti käyttää. Ja palvelun tiedoissakin on puutteita tavan käyttäjälle mutta sellaista se on kun pohjaudutaan vain siihen tietoon mitä saadaan maksavilta asiakkailta.

Sinänsä haku on hieman parempi silti kuin Eniron nykyinen jossa pitää kliksutella kolme kertaa itsestäänselvyyksiä, nyt niitä pitää kliksutella vain kahdesti. Ehkä tuosta vielä teetetään käytettävyystutkimus kalliilla jossain ja tajutaan viat, tai sitten ei. Itse en niitä vielä tässä ala ilmaiseksi Enirolle kertomaan, katsoo nyt saavatko homman kasaan vai ei.

Toisaalta nuo ovat niin itsestäänselvyyksiä että ne huomaa hetkessä kun palvelua yrittää käyttää. Selvästikään Enirolla itse ei olla käytetty, jostain syystä.

Niin ja nätisti vieläpä rikkovat standardeja ja sanovat kuvien MIME-tyypiksi text/illegal. Ja dokumentti väittää olevansa XHTML:ää vaikka se ei ole XML:ää nähnytkään. Näin paljon sitä välitetään toimintatavoista. Surku etteivät selaimet jätä näyttämättä kuvia vaikka muuten MIME-tyyppiä seuraavatkin.

(Luonnollisesti Hain-palvelussa näitä samoja vikoja ei ole, luonnollisesti ;)

Lue kommentit (2) | Kommentoi

N93 musiikkisoittimena, oi ei

symbiatch - 09.01.2007 10.55 - mobiili 

Tässä siirtelin 2 gigan muistikortille hieman lisää musiikkia, aiemmin on ollut pari sataa kappaletta ja soinut ihan ok. N93:ssa sitten yritän tehdä soittolistaa ja valita kaikkia kappaleita soimaan mutta eipä onnistu.

Ensin poistin olemassaolevan soittolistan. Sanoi ok. Lisään samannimisen soittolistan. Sanoi ok. Mutta mitäs kummaa, soittolistalla on ne samat kappaleet kuin aiemmin eli soittolistaa ei tuhottukaan. Nättiä. No, tyhjätään käsin.

Sitten valitsemaan kappaleita. Soittolista muokkaukseen, lisää kappaleita, valitse kaikki, valitse merkityt, odottelua ja...reboot. Ja tämä tapahtui neljästi.

Sitten päätin kokeilla josko lisäisin vähemmän kerrallaan. Ensimmäiset kolmisenkymmentä kappaletta meni nätisti. Sitten seuraavat. Odottelua...reboot ja puhelin ei enää käynnisty. Akku irti ja käynnistyi mutta kellonaika katosi. Eli puhelimessa ei ole edes pientä paristovarmennusta kellolle.

Seitsemännellä yrityksellä homma onnistui, piti lisätä loppujen lopuksi viidessä osassa kappaleet. Ja tuo skrollaus tuossa lisäysikkunassa (joka myös on idioottimaisen pieni) on hidas mutta sen saa nopeammaksi: paina jotain kirjainta että tehdään haku, poista kirjain ja skrollaa. Toimii paljon nopsemmin.

Puhelimessa on softana 11.0.034, uudempikin olisi olemassa mutta Nokia ei vieläkään sitä anna netin kautta (pian kolme kuukautta saanut huollosta [yksikkö, ei monikko kun enää ei ole kuin yksi huolto]). Eli selvästi Nokia Software Update oli vain vastaveto SonyEricssonin softapäivitykselle tyyliin "ei me olla ajastamme jäljessä, saa meiltäkin päivitykset kotiin!" ja sitten jätettiin homma siihen.

Eli selvästikään perussoftaa ei ole tarkoitettu musiikin kuunteluun kun noin kaataa luuria innoissaan. Ja tässä taas yksi epäloogisuus Nokian käyttöliittymissä, ei olisi mennyt Nokian omista ohjeista läpi: Lisää musiikkia, Valitse, Valitse merkityt. Siis minähän jo valitsin, nyt haluaisin lisätä valitut. Ei ymmärrä eikö näitä valikoita lue kukaan ikinä?

Niin ja miksi kuulokkeiden keskinappi ei toimi samoin kuin reunan keskinappi, eli play/pause? Olisi niin nättiä kun ei tarvitsisi hamuilla puhelinta kun haluaa häirikön tullessa hetkeksi pysäyttää musiikin :P

Kommentoi

Saatiin joku aika sitten uudet työtuolit

pocky - 03.01.2007 15.43 - IT-ala 

työtuoli2.jpg

Rupesin sitten säätämään tuota selkänojaa paremmaksi kun on alaselkä reistaillut. Ihmettelin sitten, että miten tuo joustaa aina kun nojaan taaksepäin. Syy selvisi nopeasti. Ihan jees nää meidän pomo-pomon mukaan ~100€ työtuolit. Edes saastaiset hipit ei dyykkais näin paskoja tuoleja. Vituttaa silmittömästi istua 7h päivässä näillä tuoleilla ja tehdä vielä töitä. Olisipa metsureilla työkaluina tylsät ja ruosteiset kirveet 50-luvulta.

----
Lähetetty Sony Ericsson -matkapuhelimella 

Lue kommentit (2) | Kommentoi

 
Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |   kirjaudu