Pakkoruotsin vastustus

tatipensio - 01.12.2003 16.02 - opiskelu yhteiskunta 

Jo vuosikausia kytenyt "pakkoruotsin" vastustus on omituinen ilmiö. Juuri kenelläkään sen vastustajalla ei ole mitään perusteluja ruotsin opetuksen poistamiselle. Silti sitä hoetaan koko ajan ja kuvitellaan tämän muuttavan asioita. Turha toivo.

Jokainen peruskoulun käynyt tietää, että siellä opetetaan paljon "turhia" asioita. Melkein voisi sanoa, että "turhien" asioiden osuus on isompi kuin "hyödyllisten". Mutta harva miettii miksi. Miksei kukaan nouse barrikaadeille siitä, että lapsille syötetään kauheat määrät tietoa kasveista ja eläimistä biologian tunnilla, eikä iso osa heistä ikinä tee mitään sillä tiedolla, että kampelalla on omituiset silmät tai että solussa on kromosomeja. Harva huutaa siitä, että lapsille opetetaan kuvaamataitoa ja musiikkia, vaikka taiteilijoita tulee harvasta. Miksi?

Ruotsin kielen opetuksen vastustus on täysin tunnepohjainen massailmiö. On hienoa olla sitä vastaan. Ruotsalaiset on huonompia kuin me, miksi opettelemme heidän kieltään? Mikseivät he opettele suomea? Eihän ruotsilla tee mitään kun kuitenkin englannilla pärjää. Suomenruotsalaiset ovat turhaa snobiväkeä ja jos eivät osaa suomea vaikka asuvat Suomessa, se on voivoi. Ja niin edelleen. Tuntuu siis etteivät he ole pitäneet korviaan auki historian tunnilla (jälleen yksi "turha" oppiaine).

Suomella on paljon syytä opettaa kaikille kansalaisilleen ruotsia. Historialliset syyt suurimpina. Ja jos mietitään paljonko ruotsinkielisiä (ei siis vain suomenruotsalaisia) Suomessa on, on se aika iso luku. Ruotsin kieli on myös Suomen virallinen kieli, vaikkei sitä moni ymmärräkään. Ja Itä-Suomessa mietitään josko alueellisesti määritettäisi venäjäkin viralliseksi kieleksi, ainakin kunnallistasolla. Joten tuskin kielet ainakaan tulevat vähentymään.

Itse en kouluaikana juuri pitänyt ruotsista. En vihannut sitä, mutta se tuntui vaikealta. Ja varmasti tuntuu monesta muustakin, aloitetaanhan englannin opiskelu jo kolmannella luokalla rauhassa, kun taas ruotsia aletaan opiskella vasta kolme vuotta myöhemmin. Ja pitäisi saada sama taso kuin englannille. Tämä ei onnistu millään. Ehkä ruotsia pitäisi opettaa jo ala-asteella?

Ruotsin opetus ei välttämättä silti ole niin tärkeää enää nykypäivän Suomessa. Vaihtoehtona itse näkisin mieluusti valinnaisen pakollisen kielen, tai uuden kurssin, jossa käytäisi läpi erilaisia kieliä, viitotuista kirjoitettuihin ja puhuttuihin. Kieli on kuitenkin tärkein kommunikaatiomenetelmä ihmisten välillä, on se sitten eleillä tai sanoilla. Tämän vuoksi kielten opetusta ei pitäisi ainakaan vähentää. Kuitenkin kun ottaa huomioon äidinkielen surkean tason suomenkielisillä, voi miettiä pitäisikö sittenkin keskittyä panostamaan siihen ja vähentämään muita kieliä.

Lue kommentit (3) | Kommentoi

 
Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |   kirjaudu