TV-maksun järjettömyys, osa 2

tatipensio - 22.06.2005 19.15 - televisio yhteiskunta 

Aiemmin jo kirjoitin TV-maksun järjettömyydestä, tässä uusimmat laskelmat asiasta kun kerran maksu taas nousee roimasti:

 • TV-maksu on halvimmillaan 200,70 euroa tulevana vuonna
 • rekisteröityjä TV:n käyttäjiä oli vuonna 2004 2005185 kappaletta (yli 11500 vähemmän kuin vuonna 2003, hyvä!)
 • vuonna 2004 oli työllisiä Tilastokeskuksen mukaan 2365000
 • keskimääräiset tulot vuonna 2003 20 131 euroa vuodessa eli 1677,58 euroa kuukaudessa
 • opintotuen maksimimäärä 259,01 euroa kuukaudessa

Näitä lukuja kirjoittaessani huomasin, että aiemmat laskelmani olivat virheelliset. Olin ottanut keskitulot kokoaikaisten palkansaajien tuloista, joten numero oli näköjään heilahtanut aika pahasti. Pitääkin lisätä merkintä tuonne toiseen tekstiin. Myöskään tässä laskelmassa ei ole otettu huomioon eläkeläisten verotusta, jonka vaikutus olisi kovin pieni.

Oletukset: TV-maksua maksaa yhtä monta kuin vuonna 2004, tulotaso vuoden 2003 tasolla ja työllisyysluvut vuoden 2004 tasolla sekä Viestintäviraston prosentuaalinen kulurakenne pysyy samana (ikävä ottaa kahden vuoden tietoja, mutta vuoden 2004 yleistulotietoja ei löytynyt Tilastokeskukselta).

 • TV-maksulla kerätyt rahat: 2 005 185 * 200,70 euroa = 402 440 629,50 euroa
 • maksetut palkat: 2 365 000 * 20131 euroa = 47 609 815 000 euroa
 • Viestintäviraston turhat menot: 11 607 778,26 euroa
 • TV-maksun osuus palkoista: 0,845 %
 • TV-maksun osuus yhden henkilön palkoista: 0,997 %
 • TV-maksun osuus opiskelijan opintotuista: 6,45 % (laskutapa pahimman mukaan: koko vuosi opintotukea, ei palkkatuloja)
 • TV-maksun osuus palkoista korjattuna Viestintäviraston turhien menojen leikkaamisella: 0,821 %
 • Hyöty verotuksessa verrattuna nykyiseen: 21,4 %

Tästä on nähtävissä, että yhden henkilön maksamana tämä maksu on huomattavasti isompi kuin veroista napattuna. Kun poistetaan Viestintävirasto turhana välistä ja otetaan veroista, saadaan samantien yli viidenneksen parempi hyötysuhde! Miksi valtio ei tätä halua tehdä, kysyn vain?

Myös opiskelijat hyötyisivät kun eivät joutuisi maksamaan isoja maksuja vaan ainoastaan tulojen mukaan.

Mitä tällä säästöllä sitten saisi? Yli 11 miljoonaa kun käytettäisi muualle, saataisi vaikkapa yli 600 ihmistä työllistettyä ja maksettua 1200 euroa kuukaudessa (plus työnantajamaksut). Olisiko se huonompi asia kuin se, että maksetaan muutamalle virkamiehelle ja turhalle tarkastajalle lisätienestejä? Tarkastajat tuskin ovat täysipäiväisiä työläisiä, saati työttömiä jotka on työllistetty.

Ja kyllä moinen 11 miljoonaa euroa varmasti terveyspalveluissakin vähän auttaisi, ja monessa muussakin paikassa. Puhumattakaan siitä, että niissäkin olisi paljon kuluja karsittavana.

Kommentoi

Kiinteistökauppa- kolmannen korvapuusti?

hellurei - 02.06.2005 13.10 - yhteiskunta 

Helvetti on irrallaan... Annoimme asuntomme pienelle välittäjälle myytäväksi viime maaliskuussa. Onnettomat teimme samointein neljän kuukauden toimeksiannon... Nyt on kulunut kolme kuukautta ja näyttöjä on ollut kokonaiset kolme kappaletta, kun taas hyvä kiinteistökauppatapa edellyttäisi niitä olleen jo n. 12 kertaa... Välittäjä pyytää kokoajan laskemaan hintaa (ekassa näytössä käyneelle pariskunnalle), kieltäytyy ilmoittamasta lehdissä, eikä vaihda netissä julkaisemaansa kuvaa vessanpöntöstä... Erään kerran hän ei saapunut pitämään esittelyä sopimaansa aikaan, eikä edes suvainnut ilmoittaa muutoksesta.

Otin välittäjästä yhteyttä kuluttaja-asianeuvojaan, joka kertoi, että välittäjää pitää ensin "varoittaa" ja vasta sen jälkeen voi sopimuksen purkaa. No, annoimme varoituksen. Mikä muuttui? Viime viikonloppuna välittäjä piti esittelyn, olimme pihalla ja näimme lasten kanssa, kuinka väkeä laukkasi kodissamme. Esittelyn jälkeen Herra Välittäjä luikahti pihalta mitään meille sanomatta ja nyt viiden päivän jälkeen hän ei ole vaivautunut kertomaan meille mitään esittelystä. Välittäjä lupasi myös varoituksen saatuaan vaihtaa nettikuvat, joita oli asunnostamme sivustoillensa ja etuoven nettisivuille laittanut... Surullista... Edelleen kuvissa komeilee vain vessanpönttömme ja keittiön holvikaari niinkuin se olisi kallellaan (mikä ei vastaa totuutta), lisäksi välittäjän söhertämä pohjapiirustus asunnostamme on varmaankin jostain muusta kämpästä.

Herra Välittäjän pelleily (ilmeisesti kamukaupan yritys) on kolauttanut kuusihenkistä perhettämme ikävästi. Haluaisimme näet ensin myydä tämän vanhan asunnon, ennenkuin ostamme uutta. Ja näin ollen "ihannekoti" maalta meni sivu suun. Mutta ehkäpä noita terijoenhuviloita muutamalla kymppitonnilla tulee kaupan muulloinkin.

Jos nyt aivan rehellinen olen, tekisi mieleni vetää Herra Välittäjä munistaan hirteen ja haukkua pataluhaksi. Mutta paras rangaistus lienee kuitenkin se, ettemme laske hintaa kamulle, vaan kun sopimus raukeaa, pidämme pienen tauon ja vaihdamme välittäjää. Lisäksi jokaiselle joka tuttavapiirissämme harkitsee asuntokauppaa, kerromme tuosta pienestä helsinkiläisestä toimistosta rehellisesti.

Eli tässä kaikille, jotka lukevat tämän pienen purkaukseni neuvoksi, että ottakaa asuntokauppaa tehdessänne yhteys vain suuriin ja luotettaviin kiinteistönvälitystoimistoihin.

 

Lue kommentit (1) | Kommentoi

 
Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |   kirjaudu