Nokia + J2ME + Bluetooth

symbiatch - 15.11.2005 09.33 - mobiili ohjelmointi 

Olipa sitten tarve tehdä J2ME-sovellukseen Bluetooth-tuki ja vieläpä SPP:lle. Kyllähän se suht kivuttomasti meni tiettyyn pisteeseen asti, vaikkakin NCF näyttäisi olevan aika surkea tässä. Kun yrität etsiä lähellä olevia laitteita, se antaa yleensä ensimmäisen löytyneen vaihtoehdon, joskus kaksi ja kerran päivässä ehkä jopa enemmänkin. No, ainahan voi painella refreshiä softassa.

Isompi ongelma NCF:n kanssa on se, että en saanut sitä ottamaan yhteyttä minnekään. Kovasti se juttelee, mutta en tiedä puuttuuko emulaattorista tai jostain PIN-koodin hoito, koska jumiin jää aina. Pitää sitten testata oikeilla laitteilla, joka ei ole kivaa.

Sitten kun sai hommat kasaan, selviääkin että Nokian J2ME-sinihampi on niin viksu, että jos yrität lukea enemmän dataa kuin on saatavilla, se ilmoittaa EOF ja jättää hommat sikseen. Nyt kun kyseessä on laite, joka lähettää dataa kun haluaa, eikä kerro datan pituutta, on vallan mukavaa arpoa mitä sieltä tulee. Nokia on sentään laittanut tämän "tunnettuihin ongelmiin", mutta eihän sille mitään tarvitse tehdä, eihän. Sama vika on ihan S60:sta S80:iin. Ihanaa.

Softien testailu Nokian laitteilla on myös tuskaa. Sentään voi heittää pelkän JARin sisään, ei tarvitse JADia antaa ja sitten ladata jostain JARia. Mutta asennus kestää kauan, aivan liian kauan. Vertaa esimerkiksi SonyEricssonin K500i:hin: JAR sisään, puhelin kysyy käynnistetäänkö ja softa on käynnissä. Ei mitään asentamisia. Sama homma Samsungin SGH-Z500:lla. Miksi Nokia on tehnyt asiat vaikeasti?

Kommentoi

Nokia + J2ME kivittää... itsensä

symbiatch - 14.11.2005 07.03 - mobiili ohjelmointi 

J2ME + Nokia, siinäpä yhdistelmä. Selvästi tulee sellainen olo, että Nokia ei missään nimessä halua tukea Javaa hyvin, koska se vähentäisi Symbianille kehittävien määrää. Ja jos kaikki kehittäisivät J2ME-softia, nehän toimisivat useammissa malleissa (joo, justiin), jolloin S60 ei olisikaan välttämättä niin kauhean houkutteleva.

Ensimmäinen huomio oli kamera-APIn puuttuminen. Nokia on kyllä hehkuttanut 3650:n tultua kuinka tukevat multimedia-APIa ja kameraa sen kautta, mutta mitenkäs kävikään sen jälkeen? Eipä toimi esimerkiksi 6260:ssa. MM-API kyllä löytyy, muttei kameraa. Hienoa. Ja mikä parasta: Nokian "emulaattoreissa" tämä kyllä toimii!

Seuraavaksi esimerkiksi MIDP 2.0:ssa tullut kiva uusi ChoiceGroup-tyyppi: POPUP. Kyllähän se tuettu on, mutta entäs kun sieltä pitäisi saada palautetta kun valinta vaihtuu? Ei sitä tarvitse tietenkään tukea. Ei vaikka taas kerran (uudempi) "emulaattori" sitä tukee. Vanhemmista emulaattoreista on ollut mainintaa, etteivät nekään tukisi.

Samaan liittyy myös tekstikenttien palautteen saaminen. Nokian laitteissa saatat saada eventin kun olet muuttanut tietoa JA siirryt toiseen kohtaan. Eli jos sinulla on vain yksinäinen tekstikenttä ruudulla, et saa ikinä mitään vihjettä sen muuttumisesta.

Eli on se mukavaa, että Nokiakin pitää huolta että toteuttaa yhtenäisiä rajapintoja kiltisti. Tai voihan olla, ettei Nokia itse J2ME-toteutuksiaan tee, mutta voisi silti jonkinlaista laadunvarmistusta olla. Mutta toimiihan nuo ChoiceGroupit ja tekstikentät esimerkiksi 9500:ssa, joten eihän siinä mitään sitten...

Kommentoi

 
Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |   kirjaudu