Selaimeen URL, on se vaikeaa

symbiatch - 13.02.2007 16.07 - mobiili ohjelmointi 

Ei taas jummarra miten on pitänyt tehdä näinkin yksinkertaisesta asiasta niin vaikeaa. Jos haluaa S60-softasta avata URLin selaimessa, tutkitaan onko selain käynnissä ja jos ei, käynnistetään. Jos on, heitetään sille URL. Kuulostaa helpolta? Onhan se (jos löytää tiedot miten), paitsi 3rd edissä.

3rd Edissä kun tuli ihana platform security, ei nyt voikaan lähetellä selaimelle viestiä että "mites olis jos menisit tuohon URLiin", koska se vaatii swevent-kapan. Ja sitähän ei noin vain itse laitella siihen. Argh. Eli nyt sitten voidaan avata selain, mutta jos selain on jo auki, ei sinne sitten uutta URLia laiteta noin vaan.

UIQ-puolella tämä ei kuulemma ole ongelma, siellä on nätti muutaman rivin pätkä jolla hoituu, on selain auki tai ei. Luonnollisesti Nokia ei voi asiaa näin helpoksi tehdä.

Myöskin midleteistä jos availet URLeja, ne avataan vanhalla selaimella 3rd edissä, FP1:ssä kun vanha selain poistuu, ne aukeavat uudella. Ja mitenkään et voi sanoa että yritäpä nyt availla jollain muulla kuin vanhalla, tietenkään. Eikä voi muuten FP1:ssäkään sanoa että haluaisi avata muulla kuin uudella selaimella. Tietenkään.

Niin ja luonnollisesti 3rd ed MR:n mukana tulevat helpit eivät mainitse sanallakaan swevent-kapasta TApaTask-luokan kuvauksessa. Mitä sitä turhaan...

Kommentoi

Carbide.c++ 1.2 beta

symbiatch - 08.02.2007 17.37 - ohjelmointi 

Nyt on tullut hetki käyteltyä tuota Carbide.c++ 1.2:n betaa (mutta liian vähän että oikeasti siitä paljoa tietäisi) niin pitää hieman kirjoitella kokemuksia. Lisäilen myöhemmin jos tulee vastaan muita asioita. Positiivinen yllätys on ollut, pitää heti aluksi sanoa. Osa ongelmista johtuu Eclipsestä ja en voi sanoa olevani mikään osaava Eclipsen käyttäjä, joten jotkut ongelmat voivat hyvinkin olla "en vain osaa"-tyyppisiä.

MMP-editori

Aiemmin oli tuskaa kun piti naputella linkattavat kirjastot yksitellen ja lisäillä capabilityt ja muut käsin. Nyt on mukana MMP-editori jolla nämä hoituvat paljon helpommin. Vakiokirjastot ovat listassa ja siitä vain valitsemaan (jopa multiselect toimii, onneksi). Ja capabilityt hoituvat samoin. Kieliversiot voi myös hoitaa tuon avulla. Oikein kiva.

Debuggaus

Debuggauksessa ärsyttää se, että käynnistyksen jälkeen mennään aina koodin alkuun. Normaalistihan laitetaan breakpointteja sinne minne haluaa katkoa ja softa käynnistetään heti alkuunsa. Nyt vaatii yhden painalluksen aina lisää. Ja tämähän oli, kuten arvelinkin, asetusvika minun puoleltani. Tyhmä oletusasetus kuitenkin.

Laitedebuggaus on ihana. Usein on ollut tilanne, jossa emulaattorissa toimii mutta laitteessa ei. Nyt pääsee katselemaan mihin jämähti ja miksi. Muistidumppaus ei aina oikein tunnu toimivan eikä kaikkien muuttujien katselu mutta lyhyellä kokeilulla helpottaa elämää runsaasti.

Myöskin breakpointtien kanssa on vähän ongelmia, ainakin laitedebuggauksessa. Jos laitan tiettyyn kohtaan breakpointin, ei suoritus pysähdy siihen jos painan Resumea vaan pitää itse valita kohta ja käskeä ajamaan siihen kohtaan. Ei kiva jos on useita kohtia joissa pitäisi keskeyttää. Ehkä en vain osaa?

UI-editori

UI-editoria kokeilin vain hetken ja onhan se ihan nätti. Voi lätkiä labeleita ja muita ruudulle, en katsonut onko miten mahdollista skaalautuvuudet hoitaa, eli voiko sanoa "tämä on aina alareunassa ja tuo sitten sen päällä" jne. Ärsyttävää oli ainakin se, että esimerkiksi labelin tekstin väriä ei voinut vaihtaa mitenkään. Myöskin fonttivaihtoehtoja on vain kolme: normal, legend ja annotation. Mitenkään ei näytä voivan laittaa täsmälleen haluamaansa fonttia. Ja tietysti sekin ärsyttää vähän, että jos sanon labelille nimeksi label1, se onkin koodissa iLabel1.

Menuja voi editoida suoraan napsauttelemalla, vähän silmää särkee vain fonttivalinnat tuossa editoidessa, ei näytä ihan viimeistellyltä. Menuihin (ja muihinkin) voi määritellä suoraan eventtejä, eli koodigeneraattori tekee switch-caset koodarin puolesta ja kutsuu metodeja joissa voi sitten hoidella hommat. Ihan hyvä idea, vaikka luonnollisesti esimerkiksi .NETin oikeat eventit ovat ihan eri asia. Plussaa silti ettei Symbian/Nokia lähde laajentamaan C++:aa omilla eventtiviritelmillään :)

Myöskin navipanen kuvan, tekstin jne voi säätää suoraan editorista.

Vielä en kokeillut tehdä tabeja tai muita, nekin tuon kautta pitäisi onnistua helposti.

Kääntäminen

Nyt vihdoinkin kääntämisessä progressbaari päivittyy ja vähän näkee mitä tapahtuu. Vieläkin taisi silti SIS-generaattori pyörähtää vaikka koodi ei kääntyisikään, se hidastaa touhua ikävästi.

Käännösvirheiden kanssa on ongelmia aika paljon. Pitää aina katsoa sekä Problems- että Console-näkymät jotta tietää miten kävi. Joskus Consolessa näkyy kääntäjän virheilmoituksia vaikka Problems sanoo ettei mitään ollut vialla. Rasittavaa. Ja jostain syystä Problems-näkymä hyppää aina Warnings-kohtaan tässä koneella, pitää kelata ylöspäin että näkee virheet. Ei varoitukset niin kauheasti kiinnosta vakiona, vaikka tietysti pyrin tekemään koodia jossa ei niitäkään tule.

SDK:t

IDE tukee useita SDKita ja saman softan voi valita käännettäväksi millä tahansa yhdistelmällä. Ihan mukavasti tuntui toimivan, tietysti UI-editori vääntää 3rd edition -kamaa, joten sen kanssa voi joutua virittelemään jos haluaa vanhemmilla toimivaa. Myös UIQit on tuettuna.

"Intellisense"

Intellisense-kopio on erittäin hidas, tämähän on Eclipsen vika. Saa odotella useita sekunteja että lista tulee, jopa saman olion/luokan kohdalla. Ikävä tulee Visual Studiota. Täydennys ei myöskään toimi kaikkialla, varsinkaan joidenkin Symbian/S60-luokkien kohdalla. Omien suhteen toimii aika hyvin.

Import 1.1:stä

Jos valitsee 1.1:n workspacen, päivitys menee aika kivuttomasti. Kaikki ei ihan aina toimi, mutta melko pitkälti. Sen sijaan jos yrittää importilla ladata vanhasta, projekti ei toimi ellei tuhoile asetustiedostoja. Tämä korjattaneen myöhemmin. bld.infistä importtaus toimii paremmin.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan oikein hyvä parannus 1.1:stä, luonnollisesti uudempi Eclipse ja CDT auttaa asiaa myös. Odotan mielenkiinnolla miten tästä vielä muuttuu ja tietysti toivon että Nokia antaa kiltille minulle ilmaiseksi version että voin jatkaa kilttinä oloa ;)

Lue kommentit (4) | Kommentoi

 
Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |   kirjaudu