iPhone-kehitystä

symbiatch - 17.07.2008 08.40 - mobiili ohjelmointi 

Olen parina päivänä naputellut iPhonelle softia kokeeksi ja nyt voi jo kertoa joitain kokemuksia. On löytynyt plussia ja miinuksia kuten aina.

Plussaa (varsinkin verrattuna Symbianiin) on kääntämisen nopeus ja simulaattorin käynnistys. Voitteko kuvitella sekunnissa käynnistyvää simulaattoria? Minä voin. Objective C oli kielenä minulle uusi tuttavuus, mutta eipä se mitenkään kauheaa ole. Totuin siihen aika nopeasti ja homma sujuu. Jonkin verran harjoittelua vaatii GC:n toiminta, .NETissä on tottunut siihen että referenssit ovat automaattisia mutta tämän kanssa joutuu välillä sanomaan retain jotta olio pysyy elossa.

Miinusta saakin sitten XCode ja Interface Builder. XCode jumittaa vähän väliä käännökseen, näyttää virheitä jotka on jo korjattu ja muuta mukavaa. Interface Builder taas on kauhea sotku varsinkin Visual Studion selkeälle ja suoraviivaiselle toiminnalle. Kyllä senkin kanssa toimeen tulee, mutta yhdistettynä debuggauksen olemattomuuteen, yh.

Isoja miinuksia XCoden kanssa on myös debuggauksen toimimattomuus. Suurimman osan ajasta breakpointit näyttävät "ei tätä löydy" eikä luonnollisesti ajo keskeydy niihin. Ja jos tulee poikkeus ajon aikana, tulee vain ilmoitus "no mää nyt keskeytin kun tuli poikkeus jota ei käsitelty" eikä mitään tietoa missä kohtaa jne. Ja jos saa kutsupinon esiin, se sisältää vain Cocoan sisäisiä metodeja. Eli mahdotonta tietää miksi kaatui.

Ihanaa oli myös ihmetellä miksi ihmeessä IB:ssä tehdyt muutokset eivät päivity softaan vaikka mitään virheitä ei tule käännöksessä. Tein tahallani virheen jonka olisi pitänyt kaataa softa, ei vaikutusta. Putsasin käännöstiedostot ja kokeilin uudestaan, ei vaikutusta. Sitten sattumalta kokeilin kääntää sovelluksen itse laitteelle. No hupsista, nyt tulikin ilmoitus ettei NSCalendarDate-luokkaa ole iPhonen kirjastoissa. Ja viittauksen tähän kun poistin niin johan päivittyi käyttöliittymä simulaattorisoftaankin. Ei näin!

Eli paljon olisi Applella vielä tehtävää että kehitys tuonne olisi yhtään järkevää. Intellisensen kopiointi kunnolla, XCoden debuggausominaisuuksien tuonti edes viime vuosikymmenelle jne auttaisi paljon. Mutta näkee nyt miten käy.

Ja niille jotka sanovat että saan aina OS X:n jne rikki: en ole asentanut tuohon koneeseen mitään sovelluksia XCoden ja iPhone SDK:n lisäksi. Enkä tehnyt mitään asetuksia. Joten ei ole minun vikani, niin kerta!

Mutta yksi sovellus on jo kasassa ja odottamassa että saisi devcertin ja muuta sellaista. Ja lisää on työn alla. On tämä silti mukavampaa kehitellä perusjuttuja kuin Symbianilla, näkee miten käy kun alkaa tehdä Oikeita Asioita.

Lue kommentit (4) | Kommentoi

iPhone SDK, devel etc

symbiatch - 10.07.2008 02.09 - mobiili ohjelmointi 

Piti sitten käydä lataamassa iPhone SDK Applen sivuilta. Yllätyin huomatessani sen olevan vielä betakamaa. Ja kuitenkin nyt on jo toinen laitemalli tulossa. Myöskään ei ole mitään mahdollisuutta testata softia itse laitteessa. Tähän on mahdollisuus vain niillä jotka ovat ensimmäisinä rekisteröityneet ja maksaneet Applelle tästä ilosta. Ja uusia ei tuohonkaan oteta enää, ainakaan betavaiheessa.

Tutoriaaleja ei juurikaan ole, esimerkkikoodit heittelevät virhettä sivuilla ja osaa videoistakaan ei löydy. Hienoa toimintaa Applelta, osoittaa taas miten paljon kiinnostaa luoda alustan ympärille oikea kehittäjäympäristö joka ruokkisi myös laitemyyntiä. Mutta eihän sitä tarvitse ruokkia kun kaikkihan haluavat iPhonen jo muutenkin.

Myöskin on aika ikävää että pitää maksaa $99 siitä ilosta että pääsee jakelemaan ilmaissoftia. Sinänsä tietysti karsii surkeimmat viritelmät pois mutta varmasti karsii myös hyödyllisiäkin. Mutta eihän tämä Applea kiinnosta.

Näkee nyt kauanko menee että homma lähtee sujumaan paremmin, eiköhän se ensi vuosikymmeneen mennessä...


(12.7.) Nyt on tullut sitten finaali-SDK ja osa kehittäjistä on saanut tietoa että heidät on hyväksytty mukaan kehittelemään softia. iPhone devcenter ei kylläkään vielä sitä tajua eikä oikein toimi, mutta eiköhän se siitä. Esimerkkikoodit eivät enää heittele virhettä ja muutenkin näyttää menevän etiäpäin. Hyvä Apple, vielä kun minullekin tulisi tieto että pääsen tunkemaan softaa itse laitteeseen ja leikkimään. Eikun siis tekemään töitä.

I downloaded the iPhone SDK from Apple's pages. I was surprised to see that it's still beta even though the second device is coming out. There is also no possibility to test the applications on actual devices. Only those who registered and paid Apple early enough can do that. And Apple isn't accepting any more applications, at least in the beta phase.

There are nearly no tutorials, sample sources yell error on the pages and some videos are unavailable. Nice work, Apple, shows how much you care and want to get a viable developer community around the platform. But why should they care, everyone wants iPhone anyway.

It's also quite annoying that you have to pay $99 to be able to release freeware. Naturally this will weed out the most idiotic applications but it'll probably also cause some usable applications not to come out. But Apple doesn't care.

We'll see how long it takes to get things rolling. Maybe next decade...


(12.7.) Now the final SDK has arrived and some developers have gotten a reply that they've been accepted for the development posse. iPhone devcenter doesn't know this though and doesn't really work but I think it'll get there soon. Sample sources work without error and things seem to be going forward. Good Apple, now all I need is a reply that I've been accepted too. Then I could put some stuff into the phone and play. Erm, I mean work.

Lue kommentit (3) | Kommentoi

 
Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |   kirjaudu