Selaimeen URL, on se vaikeaa

symbiatch - 13.02.2007 16.07 - mobiili ohjelmointi 

Ei taas jummarra miten on pitänyt tehdä näinkin yksinkertaisesta asiasta niin vaikeaa. Jos haluaa S60-softasta avata URLin selaimessa, tutkitaan onko selain käynnissä ja jos ei, käynnistetään. Jos on, heitetään sille URL. Kuulostaa helpolta? Onhan se (jos löytää tiedot miten), paitsi 3rd edissä.

3rd Edissä kun tuli ihana platform security, ei nyt voikaan lähetellä selaimelle viestiä että "mites olis jos menisit tuohon URLiin", koska se vaatii swevent-kapan. Ja sitähän ei noin vain itse laitella siihen. Argh. Eli nyt sitten voidaan avata selain, mutta jos selain on jo auki, ei sinne sitten uutta URLia laiteta noin vaan.

UIQ-puolella tämä ei kuulemma ole ongelma, siellä on nätti muutaman rivin pätkä jolla hoituu, on selain auki tai ei. Luonnollisesti Nokia ei voi asiaa näin helpoksi tehdä.

Myöskin midleteistä jos availet URLeja, ne avataan vanhalla selaimella 3rd edissä, FP1:ssä kun vanha selain poistuu, ne aukeavat uudella. Ja mitenkään et voi sanoa että yritäpä nyt availla jollain muulla kuin vanhalla, tietenkään. Eikä voi muuten FP1:ssäkään sanoa että haluaisi avata muulla kuin uudella selaimella. Tietenkään.

Niin ja luonnollisesti 3rd ed MR:n mukana tulevat helpit eivät mainitse sanallakaan swevent-kapasta TApaTask-luokan kuvauksessa. Mitä sitä turhaan...

Kommentoi

2D-koodeja pukkaa

symbiatch - 13.02.2007 11.50 - mobiili 

Tulipahan sitten taas naputeltua 2D-viivakoodin lukusoftaa tuossa ja tulipahan melkein valmistakin. Ärsyttävintä hommassahan on se, että Nokia ei toteuta rajapintoja joilla voisi sanoa että tarkennapa kamera itseäsi ja muuta mukavaa. Koodin luku onnistuu parhaiten ilman zoomia ja känny lähelle koodia, jos zoomaa, sumenee kuva jatkuvasti ja lukeminen on entistä vaikeampaa.

Joten hopi hopi, päivityksissä toteuttamaan nuo rajapinnat niin saadaan käytettyä kameroita paremmin. Ei ymmärrä miksei niitä ole toteutettu jo aiemmin. SonyEricssonillakin kuulemma ovat ihan nätisti käytettävissä.

Ai niin, tunnistus on huomattavasti nopeampi kuin vaikkapa Upcoden systeemi, kuvia vedetään reaaliajassa ja koodit tunnistuvat siinä nätisti. Ei tarvitse odotella kameran räpsymisiä ja muita. Tunnistustarkkuutta vielä pitää hieman viritellä että on tarpeeksi hyvä minun vaatimustasollani. Tällä hetkellä pienimmät 10x10 "pisteen" Datamatrix-koodit (3 merkkiä tai 6 numeroa) lukeutuvat oikein nätisti, sen kun osoittaa sinne päin. 24x24-koodejakin (36 merkkiä tai 72 numeroa) saa luettua mutta vaatii vähän enemmän kännyn asettelua ja heiluttelua pienemmän pistekoon takia. Testeissä luettu koodeja ruudulta, jolloin kontrasti tietysti hyvä ja koodien koko on muutamia senttejä.

Kommentoi

N93 päivittyi - rikki

symbiatch - 13.02.2007 08.46 - mobiili 

Vein sitten N93:n päivitykseen kun 20-softaa ei NSUn kautta saa. Forum Nokiassa oli kerrottu että NSUn kanssa oli ongelmia ja osa puhelimista oli mennyt pimeäksi, joten siksi softa vedettiin sieltä pois. Kuulemma huollossa näitä päivitysongelmia ei ole.

No, softa ei päivittynyt ekalla kerralla, huoltomies sanoi että saattoi olla liian kylmä puhelin. Kieltämättä ulkona oli kylmä ja olin juuri puhunut hetken, sormet olivat aivan kohmeessa, joten voi olla että näin oli. Päivitys onnistui myöhemmin, mutta huomasinpa muutamia ikäviä asioita.

Idle-ruudun fontti on ainakin nyt erittäin ruma bittikarttafontti (muistelisin että ennen oli nätimpi) esimerkiksi soittimen ja tehtävien kohdassa. Jos asennan itse allekirjoitetun softan ja valitsen Näytä ohjeet (tjsp), tulee ilmoitus "ohjeaihetta ei löydy." Jos yritän asentaa Carbide.c++ 1.2:n Performance Investigatoria, tulee ilmoitus ettei tällaisia allekirjoitettuja softia voi asentaa. Asetuksissa on sanottu että kaikki asennetaan ja esimerkiksi App Trk asentuu, samoin omat allekirjoitetut softat. Erittäin ärsyttävää.

Pitäisi kai kokeilla puhtaalla formaatilla, mutta ärsyttävää jos backupit sotkevat näin. Vinkki Nokialle: tehkää siihen backuppiin valinta mitä palautetaan, aiemminkin on käynyt niin että palautus on sotkenut puhelimen. Esimerkiksi 6260:n kanssa ei voinut palauttaa, koska kamera lopetti toimintansa! Ei näin.


Näköjään myöskin sitten kalenteritietojen lähettely on rikki, en muista olenko aiemmin koettanut. Lähetin Bluetoothilla vCalendar-tiedoston kännyyn, se näyttää ikonina nätisti oikean, yrittää avata ja sitten sanoo "Viestityyppi ei käytettävissä." Arh.

Lue kommentit (2) | Kommentoi

HKL kokeilee 2D-koodeja pysäkkiaikatauluihin

symbiatch - 05.02.2007 13.28 - mobiili 

HKL on näköjään testaamassa Upcoden "älyruutuja" muutamalla bussipysäkillä. Kamerakännykällä luetaan koodi ja saadaan tietoon pysäkkiaikataulu. Kiva idea, mutta tietysti löydän tästäkin negatiivisia puolia.

Upcode käyttää Datamatrix-koodia, joka ei sinänsä ole huono asia. Huonoa on se, että tähän mennessä ovat tehneet koodit siten, että koodataan numerosarja ja vain he tietävät mitä se tarkoittaa (heidän sovelluksessaan se tarkoittaa sitä, että ohjataan selain heidän sivuilleen tiettyyn URLiin jonka perään tuo numero isketään). Paljon järkevämpää olisi käyttää vaikkapa QRCodea, tai ainakin samaa ideaa tiedon koodauksessa. Sillä koodattaessa tehdään vaikkapa koodi SMS:12345:TEST, joka lähettää viestin TEST numeroon 12345 SMS:llä. Tai URL:http://hain.fi/. Samoin voitaisi tehdä koodi BUS:HKL:2323 joka antaisi pysäkin 2323 aikataulut. Ja mikä tahansa sovellus voisi laajentua tukemaan tätä. Upcoden tyyppiä ei voi koska ei sovellus voi tietää onko kyseinen numerokoodi luettu bussipysäkiltä vai Kariniemen kanafilepaketista (niissäkin on Datamatrix-koodeilla tuotekoodi nelinumeroisena).

Myöskin tietysti monilla pysäkeillä on jo aikataulu, ei ehkä täysin reaaliaikaisena mutta silti arvioina. Ja arvioita ne reaaliaikaisetkin monesti ovat, varsinkin talvella. Ja jos verrataan käyttäjälle helppoutta siinä, että HKL:n Omat Lähdöt -sovelluksessa olisi "syötä pysäkkikoodi"-kohta ja siihen voisi neljä numeroa naputtaa (kuten heidän pysäkkikoodinsa uutisessa ainakin ovat), saataisi paljon nopeammin tieto kuin odottelemalla kameraa, tähtäilemällä, tuskailemalla huonoa valaistusta jne. Näköjään tuossa Upcoden sovelluksessa moinen onkin, joten kamera on melko turha.

Eli tekniikkaa tekniikan vuoksi. Pitäisi kai itse tehdä parempi, koodinluku on jo tehtynä ja testailtuna, pitäisi vain parantaa lukuvarmuutta. Sitten laajentaa koko mualimaan noilla nätimmillä koodauksilla.


6.2.2007: Nättiä muuten, mainostavat lataussivulla että "verified by Verisign" tjsp ja silti sovelluksesta tulee suojausvaroitus. Nättiä^2. Myöskin sain joillain heidän testikoodeillaan "toimintoa ei voi suorittaa" kun yrittää avata selainta. Ei ihan toimi.

Ja tosiaan Tommin kanssa olen huolissani fragmentaatiosta. Pitäisi lähteä oikeasti ajamaan eteenpäin yhteensopivia ja avoimia koodeja. Ja pian.

Ja kyllä, Kariniemen Kanafileen aikataulut löytyvät. Kokeilkaa vaikka. Tämä jo kertoo miten ongelmallista touhu on.

Myöskin iso osa näkövammaisista ei muuten kykene lukemaan koodia puhelimella mutta pystyy syöttämään koodin käsin tai selaamaan veppiä/vappia. Epäilen ettei kovin suuri markkina-arvo siellä puolella koodin kanssa, ellei samalla laiteta tunnusteltavaa kohtaa missä koodi on.

Luonnollisesti tietysti ymmärrän myös tuon pienten numerokoodien käytön sillä että näin saadaan koodin tietomäärä pieneksi jolloin samaan fyysiseen kokoon saadaan isommat palikat ja luku helpottuu, mutta silti.

Lue kommentit (5) | Kommentoi

 
Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |   kirjaudu