S60-selain "ihan yhtä hyvä kuin iPhonen Safari" / S60 Browser "As Good As iPhone's Safari"

symbiatch - 17.07.2008 10.48 - mobiili web 

Nokiahan on hehkuttanut tuota "open source"-selainta kovasti ja mainostanut kuinka se on ihan yhtä hyvä kuin iPhonen Safari jne, onhan siinä sama WebKit taustalla. Mutta se minkä unohtivat mainita on että S60-selaimen WebKit on ikivanha! Tämänhetkinen versio on ainakin parin vuoden takaa (pitää kaivella tarkempi aika vielä) ja uusin vakaaksi haukuttu versio on vuoden vanha. Eihän parissa vuodessa WebKit ole mihinkään kehittynyt, ei. Ihan yhtä hyvä S60-selain on.

Nokia has been touting the "open source" browser a lot and advertised how it's as good as iPhone's Safari etc. They do have the same WebKit engine, you know. But the thing they forgot to mention is that the S60 browser's WebKit is ancient! The "current" version is from two years back (I should try to find a more accurate date) and the newest "stable" version is one year old. So, two years and WebKit hasn't evolved at all, no. The S60 browser is as good. Really.

Lue kommentit (6) | Kommentoi

iPhone-kehitystä

symbiatch - 17.07.2008 08.40 - mobiili ohjelmointi 

Olen parina päivänä naputellut iPhonelle softia kokeeksi ja nyt voi jo kertoa joitain kokemuksia. On löytynyt plussia ja miinuksia kuten aina.

Plussaa (varsinkin verrattuna Symbianiin) on kääntämisen nopeus ja simulaattorin käynnistys. Voitteko kuvitella sekunnissa käynnistyvää simulaattoria? Minä voin. Objective C oli kielenä minulle uusi tuttavuus, mutta eipä se mitenkään kauheaa ole. Totuin siihen aika nopeasti ja homma sujuu. Jonkin verran harjoittelua vaatii GC:n toiminta, .NETissä on tottunut siihen että referenssit ovat automaattisia mutta tämän kanssa joutuu välillä sanomaan retain jotta olio pysyy elossa.

Miinusta saakin sitten XCode ja Interface Builder. XCode jumittaa vähän väliä käännökseen, näyttää virheitä jotka on jo korjattu ja muuta mukavaa. Interface Builder taas on kauhea sotku varsinkin Visual Studion selkeälle ja suoraviivaiselle toiminnalle. Kyllä senkin kanssa toimeen tulee, mutta yhdistettynä debuggauksen olemattomuuteen, yh.

Isoja miinuksia XCoden kanssa on myös debuggauksen toimimattomuus. Suurimman osan ajasta breakpointit näyttävät "ei tätä löydy" eikä luonnollisesti ajo keskeydy niihin. Ja jos tulee poikkeus ajon aikana, tulee vain ilmoitus "no mää nyt keskeytin kun tuli poikkeus jota ei käsitelty" eikä mitään tietoa missä kohtaa jne. Ja jos saa kutsupinon esiin, se sisältää vain Cocoan sisäisiä metodeja. Eli mahdotonta tietää miksi kaatui.

Ihanaa oli myös ihmetellä miksi ihmeessä IB:ssä tehdyt muutokset eivät päivity softaan vaikka mitään virheitä ei tule käännöksessä. Tein tahallani virheen jonka olisi pitänyt kaataa softa, ei vaikutusta. Putsasin käännöstiedostot ja kokeilin uudestaan, ei vaikutusta. Sitten sattumalta kokeilin kääntää sovelluksen itse laitteelle. No hupsista, nyt tulikin ilmoitus ettei NSCalendarDate-luokkaa ole iPhonen kirjastoissa. Ja viittauksen tähän kun poistin niin johan päivittyi käyttöliittymä simulaattorisoftaankin. Ei näin!

Eli paljon olisi Applella vielä tehtävää että kehitys tuonne olisi yhtään järkevää. Intellisensen kopiointi kunnolla, XCoden debuggausominaisuuksien tuonti edes viime vuosikymmenelle jne auttaisi paljon. Mutta näkee nyt miten käy.

Ja niille jotka sanovat että saan aina OS X:n jne rikki: en ole asentanut tuohon koneeseen mitään sovelluksia XCoden ja iPhone SDK:n lisäksi. Enkä tehnyt mitään asetuksia. Joten ei ole minun vikani, niin kerta!

Mutta yksi sovellus on jo kasassa ja odottamassa että saisi devcertin ja muuta sellaista. Ja lisää on työn alla. On tämä silti mukavampaa kehitellä perusjuttuja kuin Symbianilla, näkee miten käy kun alkaa tehdä Oikeita Asioita.

Lue kommentit (4) | Kommentoi

iPhone, I Haz It

symbiatch - 11.07.2008 08.26 - mobiili 

Nyt on ollut iPhone 3G omistuksessa yli seitsemän tuntia, woohoo. Tehollista käyttöaikaa kylläkin hyvin vähän, luonnollisesti. Mutta onhan tuosta jo jonkinmoinen käsitys tullut.

Aktivointi tökki ensimmäisellä kerralla, piti repiä puhelin irti ja yrittää uudestaan. Tuossa menetin ainakin 15 sekuntia, kauheaa. Toisella kerralla meni läpi ja homma toimii. Puhelin synkkaa iTunesin kanssa ja kamat ovat sisässä.

Ensimmäisenä tietysti WLAN käyttöön. Asetukset menevät helposti ja yhteys muodostuu heti. Ainut "hankaluus" kosketusnäppis joka vaatii luonnollisesti hieman totuttelua. Noin joka kymmenes merkki menee viereiseen, mutta eiköhän tuntuma parane kun käyttää enemmän.

Käyttöliittymä on sulava, kuten oli tiedossa. Viime vuonna brittilässä iPod Touchia tökkineenä toiminta oli tuttu. Yksi ihanimpia käyttöliittymäkeksintöjä on tuo "ylivieritys" tai "jousihommeli" tai mikä onkaan: ruutua/listoja vierittäessä voi vierittää yli reunojen ja ruutu pompahtaa takaisin kun sormen nostaa. Erittäin hyvä palaute siitä että nyt ollaan rajalla. Sen sijaan piiloutuvat vierityspalkit ovat vähän kaksipiippuinen juttu, joskus ei edes huomaa että voi vierittää ellei yritä eikä ainakaan tiedä paljonko voi vierittää minnekin.

iPod-toiminto on oikein mukava, nyt voi tähdittää kappaleita paljon helpommin kuin vanhassa 5.5G iPodissa. Ja kappaleiden vaihto samalta levyltä jne on paljon selkeämpää. Ainut negatiivinen asia oli musiikin hiljentäminen kun tekee jotain muuta. Joutuu menemään pois sovelluksesta kotiruutuun, siitä iPodiin ja sitten voi painaa pausea. Äänenvoimakkuus toki säätyy sivunapeista. Cover Flow -toiminto tulee automaattisesti kun puhelimen kääntää vaaka-asentoon ja toimii muuten hyvin mutta vähän vaikea nähdä mitä kansia liikkuu kun sormi pitää olla niiden päällä kelatessa...

Pikaopas ei kerro miten SIM-kortti asennetaan puhelimeen, mutta kuulemma paketissa on jokin kuva. Tuon asennus kun ei ole ihan itsestäänselvä, luukku on piilotettu ja pitää käyttää mukana tulevaa SIM Installation Toolia (pieni metalliklipsi) jotta saa luukun auki.

Yksi ikävä puoli tässä "tehdään kaikki simppeliksi"-touhussa on: monissa ohjelmissa ei ole mitään valikkoja, asetuksia tai muita suoraan ohjelmassa. Asetukset pitää tajuta käydä hoitamassa asetus-appletista. Kaksipiippuinen juttu, toki on hyvä että kaikki asetukset ovat yhdestä paikasta hoidettavissa, mutta toivoisin kyllä itse ohjelmassakin olevan asetuksiin pääsy.

Exchange-yhteys muodostui nätisti. Antoi sähköpostiosoitteen, tunnuksen ja salasanan ja homma käynnistyi. Myöskin iTunes tajusi samalla että eipäs synkatakaan Outlookista enää kalenteria ja tehtäviä kun on Exchange käytössä. Synkkaus myöskin synkkaa kaikki kansiot ja muut, ei vain inboxia kuten Nokian MfE. Mutta push-mailia en ole kokeillut vielä.

Synkkaus osaa vihdoinkin synkata Outlookin lisäksi myös Windows Mailin ja Windows Contactsin eli hyödyllisempi myös kotikäyttäjille jotka eivät Outlookia tarvitse.

Tekstiviestittely on vähän hassua, viestit näytetään puhekuplaketjuna. Kai tuo sopii teinix WTF OMG LOL -touhuun aika nätisti, itselle ei ehkä niinkään.

Kotinäytöstä ei saa poistettua vakiosoftia eikä niitä voi piilottaa "kansioihin" joten pitää sitten katsella turhakeikoneja joita minulle löytyy kuutisen kappaletta :P

AppStoressa ainakin kun katsoo lisätietoja softasta ja palaa kategorialistaan, tietysti lista on hypännyt takaisin ylimpään ja joutuu etsimään kohdan jossa oli menossa. Ja kun lataa sovelluksen AppStoresta hypätään kotiruutuun ja joutuu aloittamaan selailun uusiksi. Eli ei ihan käytettävä luurilla.

Siinä nyt aluksi asiaa, pitää tökkiä lisää ja asennella SDK ja vaikka mitä että voi kaivella sitä valittamistakin ;)


Sitten hieman toiveita mitä itse olisin mieluusti ottanut tämänhintaiseen ja -tasoiseen puhelimeen: A2DP, modeemituki, videokuvaus on siinä ja siinä (en juurikaan ole tarvinnut), kamera voisi olla hieman parempi, iTunes voisi toimia muutenkin kuin WLANin kanssa, WLANin yli synkkaus, Exchange-tukeen myös tehtävien synkkaus, vapaasti omaan luuriin softien tunkeminen. Siinä näin aluksi puuttuvia asioita, lisääkin varmasti löytyy.

Lue kommentit (4) | Kommentoi

iPhone SDK, devel etc

symbiatch - 10.07.2008 02.09 - mobiili ohjelmointi 

Piti sitten käydä lataamassa iPhone SDK Applen sivuilta. Yllätyin huomatessani sen olevan vielä betakamaa. Ja kuitenkin nyt on jo toinen laitemalli tulossa. Myöskään ei ole mitään mahdollisuutta testata softia itse laitteessa. Tähän on mahdollisuus vain niillä jotka ovat ensimmäisinä rekisteröityneet ja maksaneet Applelle tästä ilosta. Ja uusia ei tuohonkaan oteta enää, ainakaan betavaiheessa.

Tutoriaaleja ei juurikaan ole, esimerkkikoodit heittelevät virhettä sivuilla ja osaa videoistakaan ei löydy. Hienoa toimintaa Applelta, osoittaa taas miten paljon kiinnostaa luoda alustan ympärille oikea kehittäjäympäristö joka ruokkisi myös laitemyyntiä. Mutta eihän sitä tarvitse ruokkia kun kaikkihan haluavat iPhonen jo muutenkin.

Myöskin on aika ikävää että pitää maksaa $99 siitä ilosta että pääsee jakelemaan ilmaissoftia. Sinänsä tietysti karsii surkeimmat viritelmät pois mutta varmasti karsii myös hyödyllisiäkin. Mutta eihän tämä Applea kiinnosta.

Näkee nyt kauanko menee että homma lähtee sujumaan paremmin, eiköhän se ensi vuosikymmeneen mennessä...


(12.7.) Nyt on tullut sitten finaali-SDK ja osa kehittäjistä on saanut tietoa että heidät on hyväksytty mukaan kehittelemään softia. iPhone devcenter ei kylläkään vielä sitä tajua eikä oikein toimi, mutta eiköhän se siitä. Esimerkkikoodit eivät enää heittele virhettä ja muutenkin näyttää menevän etiäpäin. Hyvä Apple, vielä kun minullekin tulisi tieto että pääsen tunkemaan softaa itse laitteeseen ja leikkimään. Eikun siis tekemään töitä.

I downloaded the iPhone SDK from Apple's pages. I was surprised to see that it's still beta even though the second device is coming out. There is also no possibility to test the applications on actual devices. Only those who registered and paid Apple early enough can do that. And Apple isn't accepting any more applications, at least in the beta phase.

There are nearly no tutorials, sample sources yell error on the pages and some videos are unavailable. Nice work, Apple, shows how much you care and want to get a viable developer community around the platform. But why should they care, everyone wants iPhone anyway.

It's also quite annoying that you have to pay $99 to be able to release freeware. Naturally this will weed out the most idiotic applications but it'll probably also cause some usable applications not to come out. But Apple doesn't care.

We'll see how long it takes to get things rolling. Maybe next decade...


(12.7.) Now the final SDK has arrived and some developers have gotten a reply that they've been accepted for the development posse. iPhone devcenter doesn't know this though and doesn't really work but I think it'll get there soon. Sample sources work without error and things seem to be going forward. Good Apple, now all I need is a reply that I've been accepted too. Then I could put some stuff into the phone and play. Erm, I mean work.

Lue kommentit (3) | Kommentoi

iPhone tulee, oletko valmis? / iPhone's Second Coming

symbiatch - 10.07.2008 02.05 - mobiili 

Nyt se sitten tapahtuu. iPhone 3G tulee Suomeenkin. Vuorokauden vaihtuessa Sonera arpoo "osto-oikeuksia" 200 iPhoneen Helsingissä ja aamusta alkaen osa ennakkovaraajista voi käydä ostamassa luurin varaamistaan paikoista.

Sonera on hehkuttanut 10000 ennakkovaraajan määrää, mutta ei tietenkään ole uskaltanut kertoa montako luuria tulee nyt kerralla ja moniko on luurin oikeasti ennakkovarannut. Ei varmastikaan lähelläkään ole tuota ennakkoilmoittautujien määrää.

Sonera tosiaan arpoo "osto-oikeuksia" (voiko typerämpää termiä olla?) iLuuriin Lasipalatsin aukiolla ennen keskiyötä. Tuhat ensimmäistä voi osallistua arvontaan ja 200 saa luvan ostaa. Oma arvioni: paikalle ei tule edes tuhatta ihmistä jotka tuon haluaisivat heti saada. Ja en ihmettelisi vaikka mediaa olisi enemmän kuin ostajaehdokkaita.

Sonera järjestää myös Deaf Jam -"konsertin." Kyseessä on FM-taajuudella lähetettävä live"konsertti" jossa nevöhööd-DJ:t soittavat jotain. Jee, upeeta, mahtavaa. Ketä kiinnostaa? Suurin osa ei varmasti kuuntele tuota vaan tekee ihan jotain muuta. Tuntuu kovin typerän teinimäiseltä koko idea, eikö Sonera ole ajatellut ettei tuo ole ehkä ihan kohderyhmä.

Onko minulle tulossa iLuuri, kuulen teidän kysyvän. On se varauksessa ja on tarkoitus mennä tuonne yömeininkiin, ihan vaikka vain osoittamaan appelifaneja sormella ja nauramaan. Ja jos sieltä jo luuri taskuun tulee niin mikäpä siinä. Mutta viimeistään perjantaiaamuna moinen pitäisi olla kädessä.

So, now it happens. iPhone 3G is coming to Finland. On midnight Sonera has a raffle for 200 "purchase permits" for an iPhone in Helsinki and in the morning some of the early reservers get their phones.

Sonera has been telling everyone about the 10,000 interested people but naturally has been very very quiet about how many actual buyers there are and how many units are coming. Not nearly the amount of interested people.

Sonera really raffles "purchase permits" (can there be a more stupid term?) for the iPhone in Lasipalatsi square before midnight. The first thousand people can enter and 200 get the permit to buy. My guess: there won't be even 1,000 interested in getting the phone. And I wouldn't be surprised if there were more media people than actual buyers.

Sonera also has a Deaf Jam "concert." It's an FM frequency transmitted live"concert" where neverheardof DJs play something. Whoa, cool, fabulous. Who cares? Most of the people probably won't be listening to that but doing something else. Feels like such a teen thing to do, Sonera probably hasn't thought that it's not the target market.

Am I going to get an iPhone I hear you ask. I have reserved one and I'm supposed to go to the night happening, even if just to point my finger at applefanboys and laugh. And if I get a phone from there already, I don't mind. But at least in the morning I should have one in my hand.

Kommentoi

Navteq LBS Challenge

symbiatch - 10.07.2008 01.50 - mobiili 

Huomasin juuri että Navteqin LBS-kisan voittaja on valittu. Ja en ollut uskoa silmiäni: voittaja on JoikuSpot! Minulla ei ole mitään JoikuSpottia vastaan enkä itse ollut kisassa mukana, mutta minkä ihmeen takia softa, jolla ei ole mitään tekemistä paikkatietosovellusten kanssa voittaa tuollaisen kisan?

Kyllä, tiedän MapSpotin olevan olemassa, mutta sen idea on kaukana uudesta tai niin hienosta että sille olisi voiton suonut. Kisassa oli oikeitakin paikkatietosovelluksia mukana. Mutta kai tämä on jatkumoa edellisille. Widsets oli Web 2.0 -kisassa vaikkei liity siihen mitenkään jne.

Onnea vaan JoikuSoftin väelle, itse en kylläkään ymmärrä oikein. Enkä sitäkään miksi Forum Nokiassa on "LBS-Guruksi" nimetty henkilö kun ainakaan ulospäin ei näy mitään LBS:ään viittaavaa olevan (en laske Google Mapsin linkkausta GPS:ään sellaiseksi, ei vaadi mitään tietoa LBS-järjestelmistä).

I just noticed that the Navteq LBS Challenge has a winner. And I couldn't believe my eyes when I saw that the winner is JoikuSpot! I have nothing against JoikuSpot and I wasn't part of the competition but why on earth an application that has nothing to do with LBS is the winner?

Yes, I know about MapSpot, but it's idea is far from new or so great that it would be worthy of winning. There were real LBS applications taking part in the competition. But this is probably part of the continuum where Widsets is part of a Web 2.0 competition even though it has nothing to do with it.

Cheers JoikuSoft but I don't understand. And I don't also understand why Forum Nokia has named a person "LBS Guru" when there is nothing even remotely LBSish to the outside world (I don't consider integrating GPS to Google Maps as such, it requires no understanding of LBS systems).

Kommentoi

Version 0.59 out (minor)

mirggi - 06.07.2008 10.10 - mobiili 

Version 0.59 is out. The only change is a fix to the Latin2 encoding. You don't need to update if you don't use it.

Lue kommentit (7) | Kommentoi

Version 0.58 out

mirggi - 05.07.2008 21.07 - mobiili 

Note: The installer may say it's 0.56 or 0.57 but when starting it'll say 0.58.

I've released version 0.58 now. A few fixes:

  • Added /wii <nick> to be /whois <nick> <nick>
  • Changed some server messages to be a lot clearer
  • Idle time in /whois is shown in weeks, days, hours, minutes and seconds, not just as a number jumble
  • Writing to a moderated channel without voice shows the error message in the correct window
  • In lists (nick etc) left/right should jump 10 names forward/backward
  • Settings should be saved better when changing things on multiple tabs
  • Latin2 encoding added

So, a bit more things this time. Hope you like it!

And you can add the most annoying bugs/important feature requests to this message so I can check if they can be done soon.

(The crash with Join channel on menu is annoying, but I can't reproduce it. I'm also trying to find some other problems that have been reported)

Lue kommentit (6) | Kommentoi

Version 0.57 out

mirggi - 01.07.2008 22.33 - mobiili 

Didn't have time to do more than backup/restore settings (copies mirggi.ini to/from the root of the memory card) and the fix for the NickServ crash. I'll check the other bug reports etc soon.

Lue kommentit (7) | Kommentoi

 
Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |   kirjaudu