Microsoft-fanboi

symbiatch - 17.07.2008 09.00 - henkilökohtaiset IT-ala 

Jotkut ovat kovasti haukkuneet/kehuneet (en tiedä miten kukin tuon ottaisi) minua Microsoft-fanboiksi. Yleensä siksi kun en ota kaikkea Applen julistamaa Suurena Totuutena vaan olen hieman kriittisempi. Ja luonnollisesti nämä Apple-fanboit sitten eivät hyväksy sitä, että joku voisi oikeasti pitää Microsoftin tuotteista. Yleensä vieläpä siksi että Windows 95 on nykymittapuulla huono -> kaikki Microsoftin tuotteet ovat huonoja.

Arvoisat lukijani ja varsinkin ihmiset jotka tuntevat minut kylläkin tietävät, että suhtaudun kriittisesti asioihin, puhun vain kokemuksistani enkä ota myöskään Microsoftin sanomisia Suurena Totuutena. Tämän vuoksi monesti kommentoin asioita paljon myöhemmin kuin monet muut, haluan saada tuotteen käsiini ennen kuin alan siitä mitään sanoa.

Minulta on myös kysytty onko olemassa Microsoft-tuotetta josta en pitäisi. Ja ovat yllättyneet kun vastaus onkin ollut kyllä.

Ensimmäinen tuote jota inhoan todella paljon on Microsoft Solution for Hosted Messaging and Collaboration. Tuohon aika harva törmää kun kyseessä on hostaajille tarkoitettu systeemi Exchangen, Office Communication Serverin jne hoitamiseen. Ja se on kauhea. Esimerkkiasennus sisältää parikymmentä palvelinta joista osa on pakko olla 32-bittisiä, osa on pakko olla 64-bittisiä ja osa saa olla jompikumpi. Onhan tuo sinänsä kattava ratkaisu, mutta sen toiminta on jotain kauheaa.

Sain järjestelmän asennettua karsittuna testikäyttöön virtuaalikoneilla ja ei se kyllä käyttöön tullut. Järjestelmä oli osittain ihan ok, webistä sai luoda asiakasprofiileja ja säätää asetuksia. Mutta sitten kun olisi pitänyt tehdä täysin asiakaskohtaisia asetuksia helposti tai nopeasti, eipä onnistunutkaan. Systeemi oli erittäin hidas ja asetukset hoidettiin XML-tiedostoja kirjoittamalla ja sisään imemällä. Ja jos halusi tehdä asiakaskohtaisen profiilin, siitä vain, mutta sitten se on samanlainen paketti kuin vakiopaketitkin. Tässä vaiheessa päätin että on helpompaa rakentaa koko järjestelmä itse eikä leikkiä tällaisen kanssa.

Toinen tuote josta en kauheasti pidä on SQL Server. Joidenkin mielestä tuo on kovin yllättävää. Asiaa selventää ehkä se, että olen kymmenisen vuotta käyttänyt PostgreSQL:ää ja siihen verrattuna monet toiminnot ovat aika tuskaisia SQL Serverissä. Ja käyttöni PostgreSQL:n suhteen ei ole pientä virittelyä vaan kannat ovat muutamia kymmeniä gigoja parhaimmillaan ja sisältävät aika monimutkaisia hakuja.

Yksi tuskailu johon törmäsin SQL Serverin kanssa on se, ettei triggereitä voi säätää per rivi vaan ne ajetaan väkisin per update. Asiakasprojektissa oli aiempi kehittäjä tehnyt triggerin joka tekee tarkistuksia ja lokia kun käyttäjätietoja muutetaan eikä ollut ottanut huomioon, että joskus tehdään päivitys useammalle kuin yhdelle tunnukselle. Tietysti ensimmäisenä tutkin olisiko for each row -mahdollisuutta. Ei ollut joten joutui tekemään kursorin jolla kävi läpi muutokset ja sen mukaan toimi. Arh.

Myöskin indeksien käytön suhteen on ollut ongelmia. Kannassa on tuhansia rivejä tavaraa ja huomaa että eipäs ole indeksiä joka nopeuttaisi hakuja. Tekee indeksin, ajaa muutamia kyselyjä ja yrittää sanoa kannalle että päivitäs nyt toiminta. Ei silti indeksejä käytetä millään joissain tapauksissa. PostgreSQL:n kanssa monesti riittää kunhan luo indeksin, joskus täytyy sanoa että analysoipa statistiikat, mutta indeksiä käytetään.

Joten siinä ainakin pari Microsoft-tuotetta joista en pidä, jälkimmäinen varsinkin hyvin laajassa käytössä. Että siitäs saitte!

Kommentoi

 
Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |   kirjaudu