Lukioiden arvostelulista

tatipensio - 28.11.2003 11.41 - opiskelu 

Syksyllä nousi haloo siitä, pitäisikö lukioiden "ranking-listoja" julkistaa vai ei. Kommentteja tuli puolesta ja vastaan, mutta mitään muutosta ei tehty.

Itse pidän nykyisenlaisia listoja erittäin vääristävinä. Miten paljon kertoo koulusta se, että he ottavat sisään 9.5+ -keskiarvolla opiskelijoita ja saavat heitä sitten kirjoittamaan neljää laudaturia? Ei juuri mitään. Mitä kertoo lukiosta se, että otetaan sisään kutosen keskiarvolla opiskelijoita ja saadaan heidät käymään koulu läpi ja pääsemään vielä kirjoituksistakin läpi? Aika paljon.

Miksei siis tehdä sellaista listaa, jossa otetaan huomioon sisääntulijoiden taso ja suhteutetaan se ulosmenevien tasoon? Tällöin saataisi huomattavasti parempi tieto siitä, mitkä lukiot oikeasti ovat laadukkaita ja missä on osaavia opettajia. Ei vaadi paljoa opettaa 9.5-keskiarvon oppilaalle asioita, mutta saada kutosen keskiarvon oppilas kiinnostumaan asioista niin paljon, että saa kirjoitettua hyväksyttävästi on jo saavutus. Sekä oppilaalta että opettajalta.

Kommentoi

TV-maksun järjettömyys

tatipensio - 20.11.2003 11.45 - yhteiskunta 

Suomessa on ollut vuosikaudet käytössä TV-maksujärjestelmä. Ensin kyseessä oli TV-lupamaksu, eli ihmisten piti maksaa siitä, että heillä oli televisio. Tätä ennen jo maksettiin siitä että oli radio. Nykyään nimike on TV-maksu, jottei kuulostaisi niin typerältä. "Ai pitääkö mulla olla lupa, että saan TV:n? Miksei sellaista vaadita sitten kaupassa?" Sehän olisikin ollut looginen veto: et voi ostaa kaupasta televisiota ilman että esität lupasi.

Nykyään maksuja valvotaan TV-mainonnalla, ihmisten pelottelulla ja kotihäiriköinnillä. Tai ainakin sen uhkailulla, itse en ole ikinä tavannut elävää TV-maksutarkastajaa, ystävistänikin vain yksi. TV-maksuhallinnon verkkosivuilla kerrotaan seuraavaa: vuonna 2002 oli rekisteröityneitä TV-maksajia 2011306 kappaletta. TV-maksu on halvimmillaan vuoden jaksossa, jolloin se on 165,15 euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että vuonna 2002 kerättiin minimissään 332167185,90 euroa. Tässä ei vielä oteta huomioon pienemmällä aikavälillä maksavia, eikä sakkoja saaneita.

TV-maksuhallinto kertoo myös, että maksuhallintoon kulut ovat nykyään "noin 2,9 % kerätyistä TV-maksuista". Tuosta summasta kulut ovat siis noin 9,6 miljoonaa euroa. Summa näyttää isolta ja jotta sen saisi vielä lisäperspektiiviin, tuolla summalla pystyttäisi ottamaan 1200 euron kuukausipalkalla töihin yli 400 ihmistä vuodeksi, työnantajamaksuineen. Miten voi olla varaa polttaa näin paljon rahoja pelkkään maksuhallintoon, kun sama voitaisi hoitaa veroista!

TV-maksuhallinto mainostaa jatkuvasti televisiossa, bussipysäkeillä, lehdissä jne. Tämä ei ole ilmaista, eikä edes halpaa. Helposti poltetaan miljoonia vuodessa kaikeen tähän. Miljoonia, joilla voitaisi tukea lapsiperheitä, työllisyyttä, palkata melkein jokaiseen kuntaan täysipäiväinen kuluttajaneuvoja. Mutta ei, halutaan pitää oma pieni virasto, joka vain tuhlaa rahaa, muttei tuota mitään.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2002 oli työvoimaa väestöstä 2372000 ihmistä. Keskiansio vuoden 2002 viimeisellä neljänneksellä oli 2210€/kk. Tämä tarkoittaa sitä, että palkkoja maksettiin vuonna 2002 noin 63 miljardia euroa. TV-maksuhallinnon keräämät maksut (332 miljoonaa euroa) ovat noin puoli prosenttia maksetuista palkoista. Eli jos kaikki maksaisimme tämän osan veroissa, se tekisi noin puolen prosenttiyksikön nousun. Tässä ei kuitenkaan ole otettu huomioon yritysten osuutta maksetuista TV-maksuista, joka laskee tätä osuutta.

Jos taas lasketaan tämän keskiansion (2210€/kk) mukaan, vuositulot ovat noin 26520€ (lomarahat jne unohdettu). Verohallinnon laskurin mukaan Helsingissä asuva evlut kirkkoon kuuluva henkilö maksaa veroja 6894€, joten käteen jää 19625€. Täten vuoden TV-maksu maksaa hänelle 0,85% käteen jäävästä osuudesta. Huomattavan paljon enemmän kuin veroina. Tässä ei myöskään ole otettu huomioon tuota 9,6 miljoonan euron ylijäämää, joka voitaisi vielä käyttää johonkin yleishyödylliseen toimintaan. Eikä sitä faktaa, että nuoret ovat ne jotka kärsivät. TV-maksuhallinnon mukaan Helsingissä kampanjan aikana vuonna 2001 saatiin 8000 uutta TV-ilmoitusta, joista 32% tuli 18-24 -vuotiailta. Voimme hyvin arvata, että heidän tulonsa eivät ole keskiarvon kohdalla vaan usein puolet tuosta. Silti he maksavat saman summan kuin ne, jotka tienaavat paljon enemmän. Samoin he maksavat saman summan yksinäisestä TV:n katselustaan kuin viiden lapsen perhe.

Kysynkin siis vain mitä järkeä tällaisessa toiminnassa on? Puhumattakaan vielä siitä, että valtiolla pitää olla rekisteri ihmisistä, jotka omistavat television. Ja samalla tehdä ihmisistä rikollisia vain siksi että sattuvat katsomaan jotain kanavaa. Kanavaa jolla ei välttämättä ole mitään tekemistä Yleisradion tai minkään muunkaan suomalaisen televisioyhtiön kanssa.

Eläkeläisten verotus puuttuu nykyisestä laskelmasta muttei vaikuta paljoakaan numeroihin.

Kommentoi

 
Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |   kirjaudu