Tietotekniikka on riski seurustelulle

tatipensio - 31.03.2006 09.45 - ihmissuhteet IT-ala 

Eräänä päivänä raportoitiin kuinka Firefox tuhosi seurustelusuhteen. Sitten selvisi että myös Thunderbird on tuhonnut suhteen. Luulin jo, että tämä on joku Mozilla-porukan vastaisku (ehkä he eivät saa seurustelukumppaneita nörttiytensä takia tai jotain?), mutta sitten tuli vielä lisää: verkkoliikenteen seuranta voi tuhota suhteen.

Mitä näistä opimme? Älä käytä tietokoneita jos haluat elää onnellisessa suhteessa.

Kommentoi

Digiteeveetä kartalla

tatipensio - 29.03.2006 14.27 - web yhteiskunta 

Digita julkisti karttapalvelun helpottamaan digiteeveetarjonnan selvittämistä. Kartalta voi katsella mitä lähiasemat lähettävät.

Karttasovellusta kehutaan helpoksi käyttää, mutta ainakin Firefox vain yrittää ladata applettia (miksi edes tehty Javalla, haloo!) ja jumittuu siihen. IE:llä sentään tulee näkyviin sivuakin, mutta näköjään Javani on liian vanha että toimisi. Päivitetään nyt sitten...

Appletti sitten näyttää Suomen kartan, josta voi kliksutella lähetysasemia. Ja näkee jotain tietoa mikä on toimivuusalue. Ei kuitenkaan oikeastaan mitään sen kummempaa kuin mitä saisi ihan tekstilistasta. Ja paikannimet vilistävät ruudulla kun eivät osaa pysyä paikallaan.

Voi myös valita digitv/analogitv/analogiradion kuuluvuusalueen, joka oikeasti vaihtaakin alla olevaan kanavalistaan ne kanavat, joita lähetetään, eikä näytä toimivuusaluetta (lähetin kai lähettää kaikkia yhtä hyvin, vaikka taajuudet ovat aivan erilaiset radiolla ja televisiolla).

Hurrrrrjan hyödyllinen palvelu, sano. Varsinkin niille jotka eivät käytä IE:tä.

Kommentoi

3rd Edition -vääntöä

symbiatch - 28.03.2006 13.10 - mobiili ohjelmointi 

Ajattelin nyt sitten kokeilla josko oikeasti Hain kääntyisi suoraan 3rd Editionille, kuten väitetään. Ei näköjään vieläkään SDK toimi niinkuin pitäisi suoraan asennuksen jälkeen.

SDK näköjään ei enää tue normaalia wins-targettia, vaan winscw:stä höpistään joka paikassa. Yllättäen en ole tuhlannut rahojani Codewarrioriin, joten eipä onnistu. Eiköhän tällä sitten voi ollenkaan ilman sitä kääntää versioita emulaattorille?

SDK ei käännä myöskään laitteelle softaa vaan itkee puuttuvista tiedostoista. Ei mitään uutta Nokian SDKista puhuttaessa, mutta olis nyt vähän voinut...

Kokeillaanpa sitten Carbide.vs 2.0.1:llä, se kun tuota tukee. Carbide.c++:aa en kokeile, siinä kun kivasti vihjataan että ilmainen versio on vain ilmaissoftien tekijöille.

Carbide.vs sitten päättää, että pitää rekisteröidä kun koeaika on ohi. Onhan se kiva että heti pitää rekisteröidä kun on vanha versio ollut käytössä. Mahdollisimman hankalaa, varsinkin kun tuossa koneessa ei nyt ole verkkoa tällä hetkellä.

Kommentoi

Verkkokauppa.com palvelee (ihan oikeasti)

symbiatch - 28.03.2006 12.28 - kuluttaja 

Kirjoitin aiemmin ongelmista Verkkokauppa.comin takuuvaihdon kanssa ja nyt asia on selvinnyt. Lähetin heille vielä reklamaation, jossa selitin koko asian. Pari päivää sen jälkeen tuli viesti, jossa ehdottivat joko toista GPS-laitetta (16 tunnin toiminta-aika jne) tai sitten kaupan purkua. Valitsin jälkimmäisen vaihtoehdon ja nyt sitten odotellaan vain pari päivää rahojen palautusta.

Hyvä että asia sentään tuli kuntoon, vihdoinkin.

Kommentoi

Hain Mobile v2 ulkona

symbiatch - 27.03.2006 12.01 - mobiili 

Tänään on sitten virallisesti Hain Mobile v2 ulkona. Ei juuri eroa v1.99:iin, mutta asetusten talletuksessa oli pieni kämmi joten kannattaa päivittää.

Ainakin ITviikko, Tietokone ja puhelimeni.fi ovat julkaisseet asiasta uutisen.

Nyt Hain Mobile on myös MBnetin päivän linkki ja Digitodaykin on uutisen julkistanut.

Lue kommentit (5) | Kommentoi

Lest we forget

tatipensio - 27.03.2006 10.16 -

20 vuotta ja yksi päivä sitten Tšernobylin reaktori räjähti. Kun katselee Elena Filatovan valokuvia alueelta, ei voi kuin hiljentyä.

Levätköön rauhassa. Älköön tämä koskaan tapahtuko uudestaan.

Kommentoi

Ei voittoa, yritä uudelleen

symbiatch - 24.03.2006 21.30 - mobiili 

Kuten arvasin, ei voittoa. Jostain syystä säätietojen haku wapista on innovatiivista (toisenakin vuonna peräkkäin oikeastaan!), mutta Nokiankin hehkuttamat sijaintitietoiset sovellukset eivät. No, onneksi en tarvitse palkintoja jatkaakseni kehitystä. Ehkä olen vain aikaani edellä ;)

Digitoday sanoi julkistavansa tulokset kello 22 sivuillaan, siellä ei vielä seuraavana aamunakaan ole kuin kahden kategorian voittajat ja palkintoja jaettiin kuusi. Ei mitään uutta kylläkään.

Itse tapahtumasta pitää antaa pisteet kyllä Telefoorumille. Ravintola Pörssi oli hyvä paikka järjestää tilaisuus, ruokatarjoilu oli erittäin hyvä ja ohjelma oli mukavaa. Viime vuoden Kumman kaa -show oli aika tylsä, nyt oli tajuttu ottaa imitaattori silloin tällöin lavalle, ei vain kerran. Ja ensimmäisen kerran heti alussa, jotta saadaan ihmiset hyvälle tuulelle. Ja Krissestähän ei voi kuin pitää.

Eniten oikeastaan ihmetyttää "paras kuluttajahyötypalvelu"-kategoriassa nimetty Mondo -matkaopas. Jos miettii etteivät osaa esimerkiksi New Yorkista sanoa kuin viisi ravintolaa joissa käydä, eikä niistäkään mitään perusteluja tai tietoja mitä ravintola edes tarjoaa, en ymmärrä miksi tämä olisi hyötypalvelu. Sentään ei voittanut.

Kilpailussa myöskin itse kategoriointi oli todella outo. Äänestyssivulla loppuun saakka kysyttiin parasta uutta ja vanhaa palvelua, mutta valintalistoissa oli jaettu wapit ja sovellukset erilleen. Lopulta palkintokategoriat olivat sitten paras kuluttajaviihde, paras kuluttajahyöty, paras yrityssovellus, yleisön suosikki, Samsungin valinta sekä Nokian valinta.

Mielestäni myöskin oli hassua, että Samsungin valinta oli Maxdox, joka ei edes ollut kisassa mukana. Olisi ehkä pitänyt pitäytyä kisan ehdokkaissa mieluummin. Nokian valinta oli Viivi ja Wagner -joulukalenteri, eli pitäytyivät viihdelinjalla. Ihmetytti kyllä kun tekijä selitti että alustaa, jolla kalenteri oli tehty, oli väännetty 4-5 vuotta, kai se sitten kykenee kaikkeen hienoon.

Lue kommentit (5) | Kommentoi

Paras mobiilipalvelu 2005

symbiatch - 24.03.2006 20.48 - mobiili 

Nyt on ruuat syöty (yrttimarinoitua lammasta ja muuta hyvää) ja Krisse sekä imitaattori (jonka nimeä en muista) nähty. Kahvi on tarjolla ja pian ilmoitettaneen ketkä saavat palkinnot. En odota itse mitään saavani mutta näkee nyt...

Kommentoi

Missä olet aurinko?

iitu - 23.03.2006 18.48 -

Voi elämän kevät..Taas oli niin kivaa töissä..as if..Mua ihan totta harmittaa kun on jo kohta huhtikuu mutta lunta tulee tupaan enemmän ku liikaa..Rupee oikeesti ärsyttää ku pitää olla kokoajan talvitamineissa ja on silti kylmä vaik ei oo ku miinus 5 astetta..Ja mä sitäpaitsi inhoan talvea..tammikuu viel menee mut helmi-maaliskuut on mulle täyttä tuskaa ja piinaa..Ja kuitenkin aurinko herättää mut joka aamu puol seittemän ja kuinkahan monta kertaa moon manannu sen alimpaan helvettiin..Toisaalta rakastan aurinkoa. Se on lämmin ja valaisee..mutta nyt tämä tyttö lähtee muille maille. Aurinkoisia kevätpäiviä kaikille! :D

Kommentoi

Aprillipäivä ajoissa?

symbiatch - 23.03.2006 15.44 - IT-ala 

Satuinpa törmäämään Digitodayn uutiseen Puhuuko palomuurisi xml:ää ja oikeasti alkoi mietityttää onko jo aprillipäivä. Sen verran huvittava juttu oli.

"Xml-liikenne on lisääntynyt, koska yleiset tiedostotyypit, kuten mp3, voidaan toimittaa sen avulla." Aha. Kukas nyt toimittaa MP3:ia XML:llä? Ja miksi? "Roehrin mielestä ei ole ihme, että tietomurtomiehet ovat jo löytäneet xml:n tehokkaana tienä levittää haittakoodia." Ovatko? Missä moista on tehty, paitsi artikkelissa mainittu palvelunestohyökkäys yhtä selainta kohtaan? "Virus voidaan liittää xml-dokumenttiin helposti." Niin voidaan. Mitäs sitten? Mikä softa ajelee viruksia sieltä XML:stä? "Xml kulkee portista 80, joka on oletusarvoisesti varattu web-liikenteelle." Ahaa, sillä on jo oma porttinsakin! "Siinä missä palomuuri valvoo ip-osoitteita, portteja, protokollia ja paketteja, xml-palomuuri tarkkailee sovelluksia, käyttäjiä, web-osoitteita sekä xml-viestejä. Laite tunnistaa hyökkäyksen esimerkiksi sisältöön ja palvelupyynnön tekijöihin liittyvän tiedon perusteella." No just.

Vähän lisää pelottelua niin eiköhän saada myytyä sen normaalin palomuurin rinnalle uusi laite. Ei pääse markkinat saturoitumaan. Huoh.

Kommentoi

Karttaa pukkaa

symbiatch - 23.03.2006 12.14 - web 

Virittelinpä huvikseni tuossa hieman webbikarttaa, kai tuon voisi laittaa Hain-web-versioon oikein käyttöönkin. Osoite pitää vielä antaa URLissa ja on aika karun näköinen, mutta pikaviritys tuo onkin.

Kartta toimii tällä hetkellä Firefoxilla ja kumppaneilla, IE saattaa tökkiä kun se ei oikein tykkää totella. Hiirellä ja vasemman ylänurkan nuolilla voi liikutella, näyttää kartan alueella olevat POIt ja niitä klikkaamalla saa osoitteen ja nimen.

Kommentteja saa antaa

Ja nyt kartta toimii taas koko Suomessa ja IE:lläkin pitäisi kaiken olla ok.

Kommentoi

Geokoodaus testattavissa

symbiatch - 18.03.2006 21.12 - ohjelmointi 

Pidän nyt hetken aikaa avoimena testiä varten geokoodauspalvelun. Hakuja saa tehdä seuraavanlaisilla URLeilla:

http://hain.fi/Geocoding/?town=helsinki&road=mannerheimintie&house=96

Paluuarvona tulee välilyönnillä erotettuna lon/lat-pari EUREF-FIN -koordinaatistossa. Jos osoitetta ei löydy, tulee NA. Jos tapahtuu virhe, ERR.

http://hain.fi/Geocoding/?mode=reverse&lon=24.1078958930721&lat=62.5564331384471

Paluuarvona korkeintaan viisi lähintä osoitetta (jos läheltä löytyy osoitteita) omilla riveillään, erottimena CRLF. Jos ei löydy mitään, ei tule mitään takaisin. Riveillä ensimmäisenä kunta, sen jälkeen osoite.

Huom! Hakuja seurataan, eikä palvelinta saa pommittaa. Kaikki kaupallinen käyttö kielletty.

Lue kommentit (5) | Kommentoi

Verkkokauppa.com palvelee

symbiatch - 18.03.2006 14.12 - IT-ala kuluttaja 

Jouduinpa viemään GPS-laitteen takuuvaihtoon kun ei enää löytänyt mitään satelliitteja. Ilmeni että pitää viedä myös koko Navicore-paketti softineen ja muistikortteineen kun sen mukana tuli. Raahasin sitten kaiken ja oletin että suht nopeasti saisi takaisin. Eipä käynyt näin.

Kolmen viikon päästä kyselin heiltä taas missähän mennään kun ei mitään kuulu. Kuulemma oli tukkuri lähettänyt tavaran. Odotellaan taas muutama päivä, ei mitään. Uusi kysely ja nyt kuulemma oli sitten GPS tullut mutta softapaketti oli jäänyt tukkurille. Ilmoitin että haluan purkaa kaupan kun tarvitsen jo laitetta ja joudun ostamaan uuden. Ei kuulemma käy.

Neljä viikkoa oli kulunut niin oli noudettavissa. Ilmoitin vieläkin haluavani purkaa kaupan, mutta se ei käy, vaikka kuluttajaneuvojankin mukaan 2-3 viikkoa on maksimiaika. No, ajattelin käydä noutamassa tuotteen ja jatkavani valitusta sitten muuta kautta.

Noudin tuotteen ja GPS-laite oli vaihdettu toiseen. Lain mukaanhan tämä on ok, jos tuote on vastaava. Tietysti olisi ollut kiva kertoa, että näin on tehty. Ja kun tutkin speksejä, laite ei todellakaan ole vastaava:

ominaisuusvanhauusi
kylmäkäynnistys30 s42 s
satelliitteja3220
tarkkuus5 m10 m
akun kesto10-12 h6 h
viestitRMC,VTG jneRMC
kiinnitysmagneettiei mitään
automaattikäynnistysonei

Selvästi siis tuote on vastaava, vaikka se on kaikilta ominaisuuksiltaan huonompi kuin edellinen. Katsotaan nyt mitä vastaavat, todennäköisesti väittävät vieläkin olevan vastaava, onhan se laatikko joka antaa GPS-dataa jollain tarkkuudella jossain muodossa ulos...

Lue kommentit (3) | Kommentoi

Hain v1.99 ladattavissa

symbiatch - 16.03.2006 10.04 - mobiili 

Laitan nyt Hain v1.99:n ladattavaksi kaikille kiinnostuneille. Lopullinen tulee heti kunhan lopputestaus on kunnossa.

Softa lataa kaiken toiminnallisuuden serveriltä, joten kaverien paikannus jne eivät vielä näy kun eivät ole serverillä toiminnassa. Kommentteja saa heittää ja flat ratelaiset GPS-omistajat tietysti mieluusti pitävät sijaintitiedon lähetyksen päällä niin saamme hieman kerättyä varmistusdataa.

Softa toimii N-Gagesta lähtien (myös 3650). N90:n isompi resoluutio voi olla ongelma, en ole päässyt testaamaan. Ja tietenkään 3rd Editionissa ei toimi.

Kommentoi

Kiinnostusta ilmaiseen geokoodauspalveluun?

symbiatch - 15.03.2006 16.15 - IT-ala 

Nyt kun dataa on, harkitsen josko tarjoaisimme geokoodauspalvelua ilmaiseksi, eli siis koordinaatin mukaan voisi hakea lähimmät osoitteet (sillä tarkkuudella kuin Digiroad ne antaa) ja osoitteella voisi hakea koordinaatit. Olisikohan tällaiselle miten paljon kiinnostusta? Tietysti ei-kaupalliseen harrastekäyttöön.

Lue kommentit (6) | Kommentoi

Ihastuin mä ouppensorsaan + Digiroad

symbiatch - 15.03.2006 16.14 - ohjelmointi 

Harvoin sitä tapahtuu, mutta olen aivan ihastunut avoimen lähdekoodin ohjelmistoon. Tällä kertaa kyseessä on PostGIS, eli GIS-laajennos PostgreSQL-tietokantaan. On vieläpä GPL:ää, yleensä ihastun korkeintaan BSD-tyyppisillä lisensseillä oleviin softiin (kuten Pgsql itse).

Sain Digiroad-aineiston tuossa jokin aika sitten ja aloin hieman tutkailla miten sitä parhaiten hyödyntäisi. Data vaikutti mukavalta, vaikkakin hyvin paljon dataa puuttuu vielä. Esimerkiksi opastintaulujen tietoja ei datassa ollut, vaikka ne dokumentaatiossa mainitaan. Myöskin palvelutaulut puuttuvat. Datan käyttö ei ole kaikilta osin täysin itsestäänselvää ja yksinkertaista, esimerkiksi yksittäisen tien numeron ja nimen saamiseksi pitää noutaa elementtitaulusta (joka sisältää n kappaletta tienpalasia yhdelle tielle) elementit, nimitaulusta tien nimi sekä segmenttitaulusta tien numero. Hieman monimutkaista, mutta voihan tuota itse järkeistää omaan käyttötarkoitukseen paremmin sopivaksi.

Mutta se PostGIS. Valmiina tulee työkalut ESRI Shape -formaatin lataamiseksi kantaan, joten Digiroad imeytyy nätisti kantaan. Data on 31 palassa, joten hieman joutuu naputtamaan että kaikki menee kantaan, mutta se on pikku juttu. Sitten vähän indeksejä ohjeiden mukaan geometrioille ja testaamaan. Ja sitten se ihastuminen tulikin.

Kokeilin piruuttani hakea lähimmät tiet kannasta koordinaatin mukaan. Hupsista, menihän siinä 50 millisekuntia! Ja kannan koko 6 gigatavua, pyörittämässä läppäri hitaalla levyllä. Jotenkin tuntuu, että GiST-indeksit ovat in, hip ja pop. Ja nyt kun tarvitsee jonkin osan datasta esimerkiksi karttaa varten, ei muuta kuin pyytämään ja hetkessä tulee.

Vielä pitää katsoa tuota formaattia, datan saa ulos jossain binääriformaatissa (käsittääkseni standardoitu) tai sitten tekstinä, mutta tekstiformaatti on 2-ulotteinen ja data on neliulotteista (x, y, z ja mitta-arvo m). Mutta saahan siitäkin piirreltyä kaikkea mukavaa.

Kommentoi

6680:n huolto taas

symbiatch - 14.03.2006 10.16 - mobiili 

Nokia Care käski aiemmin viedä 6680:n huoltoon. Vein, tuli takaisin, samat viat. Laitoinpa kyselyä NC:lle mitä seuraavaksi, vieläkö keksivät jotain kiertelyitä ja hidasteluja vai myöntävätkö että puhelin on rikki ja ne voi palauttaa.

Hakiessani puhelinta juuri ennen minua oli nuoripari, joka vei myös 6680:aa huoltoon, toista kertaa. Puhelin oli tuhonnut muistikortilta kuvat ja vaikka mitä, huoltohenkilö vain selitti "tiedostovirhettä." Aika surkeaa jos puhelimen käyttis sekoaa siitä, että se itse luo viallisen tiedoston. Samaa tiedostovirhe-selitystä muuten käytti siihen, että 6260 päivityksen jälkeen toimi ok, varmistuksen palauttamisen jälkeen näyttö ihan sekaisin ja kamera ei toimi. "Tiedostovirhe." Uusi selitys kaikkeen näköjään...

Outoa on myös se, että softapäivityksiä ja huoltoja ei enää ole kai pääkaupunkiseudulla paria enempää. Aiemmin noita oli vähän joka liikkeessä, nykyään ei. Pitänee kysyä kommentteja Elisalta ja kumppaneilta onko syy Nokiassa vai heissä. Epäilen ensimmäistä. Onhan se hyvä jos tehdään päivityksistä mahdollisimman vaikeaa, ei tarvitse maksaa siitä huoltajille.

Kommentoi

Aikavertailu suomalaiseen tapaan

varikko - 13.03.2006 17.59 - moottoriurheilu 

Moni lienee laskenut kuinka monta sijaa Nico tai Kimi hävisivät omaan tai muiden tunarointiin. Sehän on helppoa; lasketaan kuinka monta sekuntia ero kärkeen on pahimmiillaan ollut ja ikäänkuin aloitetaan ajanotto alusta, eli autot ajavat siitä eteenpäin oikeaa vauhtiaan maaliin ja lasketaan kuinka paljon ero on lopussa ja mihin suuntaan. Tällaisella laskennalla saadaan lähes aina haluttu lopputulos. Kimi olisi voittanut kisa ylivoimaisesti ja Nico olisi tullut kolmanneksi. Jossittelua voi vielä jatkaa sillä että Nico olisi nopeudellaan ahdistanut pari miestä edestään virheeseen ja nurmikolle ja ottanut vielä paremman sijoituksen. Näinhän se suomalaisittain tehdään!

Mutta jos se tehtäisi oikein niin pitäisi ottaa huomioon, että jos lähtee muiden takaa pääsee jossain tilanteissa ajamaan parempia kierroksia kuin kärki koska ohitukset hitaammista sujuvat kuin itsestään. Kärkikuskit menettävät nykyformuloissa yhdellä kierroksella kaksikin sekuntia toisen perässä ajaessaan, kun ohi ei pääse. Pitäisi siis tietää kuinka löysästi joku on joutunut toisen perässä ajamaan ja kuinka monta kierrosta. Ja sitten vielä se, että kuinka tosissaan kisan voittaja on ajanut kun hätyyttelijöitä ei ole ollut, ja kuinka paljon kovempaa hän olisi ajanut jos joku olisi kärkkynyt perässä. Sitten mukaan on otettava polttoainetaktiikat. Suuri polttoainelasti ei ole nopein tapa ajaa kisaa läpi. Yhden pysahdyksen taktiikalla hyvän tuloksen tehnyt ei välttämättä olisi pystynyt edes yhtä hyvään tulokseen startatessaan kärjestä ja käyden saman määrän varikkokäyntejä kuin muut.

Että sellaista matematiikkaa... Tämä kaikki pitää tehdä jokaisen auton ja jokaisen kierroksen osalta erikseen. Kaiken kaikkiaan kyse on niin monimutkaisesta laskennasta, että tulokset saattaisivat hämmästyttää. Kimi olisi saattanut olla lopussa ihan samalla sijalla vaikka olisi startannut paalulta, ja Niko jopa muutaman sijan huonommalla kuin nyt. Niinpä, paremman tiedon puutteessa ja sen vuoksi, että saataisi edes jotain herkullisia lööppejä lehtiin, tyydytään julistamaan täyttä soopaa muka totuutena. Hassuinta tilanteessa on se että suuri osa ihmisistä uskoo niihin. Toivottavasti te ette kuulu siihen joukkoon.

Lue kommentit (5) | Kommentoi

Pervomainontaa

tatipensio - 10.03.2006 20.54 - mainonta 

pilkistys

Olenko se vain minä vai näyttääkö tämä mainos erittäin perverssiltä pikavilkaisulla? Ensimmäisen kerran kun vilkaisin, tuli sellainen "mikäs hitto tuolta pilkistääkään"-olo. Ja vielä kun mainostellaan veljeksiä...

Lue kommentit (1) | Kommentoi

Hain v2 ulos ihanjustkohtapian

symbiatch - 09.03.2006 19.12 - mobiili 

HainM5.jpgHainM6.jpgHainM7.jpg

Nyt on sitten tehty päätös, että pakko tehdä jotain pieniä karsintoja ominaisuuksien osalta ja saada v2 jo ulos. Todennäköisesti siis vielä ennen kesää tulee seuraava versio (2.5 tai jotain) lopuilla ominaisuuksilla, mutta on tässäkin jo tarpeeksi. Enää pitää varmistaa muutamien ominaisuuksien toiminta ja sen jälkeen pääsee tekemään lisätoiminnallisuutta serverille. Uudessa versiossa toiminteita kun voi laajentaa ilman asiakasohjelmiston päivittämistä (paitsi nuo myöhemmin tulevat ominaisuudet). Oletettavasti v2 on siis saatavilla ensi viikolla.

Versio 2 osaa nyt tarjoilla sijainnin mukaan hakutuloksia, tarjoaa arvostelumahdollisuudet, tulee kertomaan myös lähialueen tapahtumat (kunhan niistä meille tiedotettaisi, esimerkiksi Finnkino ei näköjään halua elokuvatietojaan tarjota, Kinopalatsi kylläkin), TV-ohjelmat jne. Ja tietysti saa ladattua kuumimmat soittoäänet!

GPS-puolella esimerkiksi voidaan seurata haluttua kohdetta, tallentaa nykyinen paikka muistiin ja seurata sitä (sienestäjä-moodi ;) ja nopeusseuranta pikanäppäimillä (nopeusrajoituksen asetus yhdellä napinpainalluksella).

Kaikki hakutulokset voivat sisältää linkkejä webbiin, wappiin, karttoihin ja mihin vain. Karttajärjestelmää juuri kehitetään, jotta opastus olisi selkeämpi. Reititysominaisuudet tulevat sitten myöhemmin, tämänhetkisten suunnitelmien mukaan.

Harkinnassa on myös ollut liittää järjestelmään bloggaustoiminne, jolla saisi tehtyä "geobloggausta", eli sijaintitieto tulisi mukaan viesteihin. Ja tietysti tuettaisi kuvia ja videoitakin. Olisikohan tämä miten kiinnostava ominaisuus? Ei välttämättä vain sovellu Hain-ideologiaan, mutta voisihan siitä erillisen sovelluksenkin tehdä. Kommentteja?

Lue kommentit (1) | Kommentoi

Vielä moottoreista

varikko - 05.03.2006 21.16 - moottoriurheilu 

Kun kauden alkuun on aikaa vajaa viikko, on syytä vielä kerrata moottorisääntöä. Vaikka alan toimittajien jutuista voisi rivien välistä lukea moottorisäännön olevan susi nimenomaan sen vuoksi, että kierrosajat eivät kasvaneet vaikka muuta luvattiin, niin itse asiassa siitä ei sääntöä laadittaessa ole ollut kyse. Niin, tiedoksi vaan niin Ruutulipun kuin MTV3:n uutisporukallekin.

Tehoja oli tarkoitus hillitä, siinä mielessä tulkinnat ovat menneet ihan oikein. Missään vaiheessa Ykkösistä ei ole ollut tarkoitus tehdä GP2-luokkaa hitaampaa. Siksi on hyväkin, ettei vaikutus kierrosaikoihin ollut sitä mitä pelättiin. Mikä on sitten moottorisäännön syvin olemus?

Oleellisin pointti on nimenomaan siinä, että kierrosaikojen jokavuotinen paraneminen sekunnilla saadaan näin estettyä, tai ainakin sitä voidaan tehokkaammin hidastaa. On nimittäin selvää, että jossain vaiheessa tulee vastaan raja, jonka jälkeen moottorista ei saa enää oleellisesti enempää tehoa irti. Tämän rajan asettuminen turvalliselle tasolle on helpompaa taata 2,4-litraisella kuin 3-litraisella moottorilla. Se on moottorisäännön oleellisin tarkoitus, mutta sen tuntuu uutisoinnissa unohtuneen. Kyse on samasta asiasta kuin Ayrton Sennan ja Roland Ratzenbergerin kuoleman jälkeen tehty muutos 3,5-litraisista 3-litraisiin moottoreihin. Kuinka suurista teholukemista nykypäivänä puhuttaisikaan jos moottorit olisivat vielä 3,5-litraisia?

Kadunmiehelle voi uutisoinnin perusteella syntyä käsitys, ettei FIA:ssa tiedetä mitä siellä ollaan tekemässä. On helppoa nokkia tässäkin asiassa myös muissa yhteyksissä negatiivista julkisuutta saanutta FIA:a, kun ei vaivauduta ajattelemaan edes lähitulevaisuuteen. Toimittajan työ vaatii ammattitaitoa!

Mitä tulee tehon rajaamiseen muilla konsteilla, itse olen viime aikoina kääntynyt nykyisen systeemin kannalle, vaikka alkuun ihmettelinkin miksei sitä tehdä helposti, eli moottorin kierroslukumäärää rajoittamalla. Nykysysteemi antaa tehtaille mahdollisuuden käyttää osaamistaan ja innovatiivisyyttään vapaasti ja pitää näin yllä F1:n HiTech-statusta.

Lue kommentit (2) | Kommentoi

Jotain hyvää Symbianissa

symbiatch - 01.03.2006 07.07 - mobiili ohjelmointi 

Kun nyt on tullut valitettua kaikenlaista Symbianin hirveydestä, voisi listata niitä hyviä asioita. Päivittelen listaa kunhan niitä tulee vastaan. Tällä hetkellä lista on hyvin pieni:

  • tietokantamoottori vakiona (5.0:sta alkaen), osaa myös SQL:ää
  • yhteyksiä otettaessa eri kännyistä yhden laitteen kanssa juttelevaan BT-laitteeseen (esim Bluei GPS) Symbian kysyy aina PIN-koodin ja ottaa yhteyden, Windows sanoo BT-COM-porteissa tässä tapauksessa vain virheen ja joutuu tekemään kokonaan uusiksi parituksen

Pakko kai siinä jotain muutakin hyvää on olla, mutta ei ole vielä tullut vastaan...

Lue kommentit (4) | Kommentoi

 
Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |   kirjaudu