Pride, oi ei...

tatipensio - 27.06.2009 12.02 - yhteiskunta 

alkuprovokaatio

Taas on se aika kun homokansa (ja muutkin, mutta [Helsingin] homokansa haluaa tehdä asiasta vain heitä koskevan) ryntää kaduille juhlimaan ja huutamaan ylpeyttään itsestään. Vai hetkinen, mitenkäs se olikaan... Näyttääkö tämä Helsinki Pride 2007:ssä kuvattu video siltä, että väki olisi jotenkin ylpeänä mukana? Tai että jollakulla olisi hauskaa? Tai että ketään edes oikeastaan kiinnostaisi? Entäs vuonna 2008?

Entäs sitten ne reaktiot joita kyseiset tapahtumat saavat aikaan? Yksi hyvä esimerkki jeesustelijoista. Ja silti pitää väkisin mennä esittelemään miten "erilaisia" ovat.

itse asia

Ja siinä tulikin se tärkein asia, jonka haluaisin tuoda julki: homoissa on sellaisia henkilöitä, jotka haluavat olla syrjittyjä. Monet heistä varmasti kieltävät tämän, mikä ei olekaan yllättävää. Enkä ole ainoa havainnoissani, useat muutkin ovat ärsyyntyneet tästä toiminnasta. Miksikö se kuuluu minulle tai heille? Koska mekin olemme homoja. Heidän näkyvä toimintansa aiheuttaa haittoja myös muille sen sijaan että vähentäisi niitä. Mutta he eivät itse sitä tajua.

Voi kun en nyt löydä ranneliikepistenet-sivustolta erään nallen kirjoitusta siitä, miten heitä syrjittiin esimerkiksi kahvilassa. Kun viereisen pöydän äiti oikein siirsi lapsensa kauemmas heistä, ihan kuin homous voisi tarttua! Itselleni taas tuli ensimmäisenä mieleen, että kyseisen porukan puheet tietäen kuka tahansa olisi siirtänyt lapsensa kauemmas kuulemasta moista keskustelua. Ja samoin (hetero)ystäväni sanoi siirtävänsä lapset kauemmas on viereisessä pöydässä puhumassa törkeitä tyttöporukka, homoja, lesboja, rekkakuskeja tai ketä tahansa. Mutta tämä homoporukka haluaa kokea kaiken olevan juuri heitä kohtaan olevaa syrjintää.

Tuosta tuleekin mieleeni Marcus Brigstocken mainio puhe uskonnoista. Hän kritisoi kolmea pääuskontoa (juutalaisuus, kristinusko, islam) ja mainitsi muunmuassa, että varmasti hän saa palautetta, jossa henkilöt väittävät hänen yksilöineen juuri heidän uskontokuntansa edustajat. Sama pätee näihin homoihin: kaikki kritiikki, joka voidaan kääntää heitä vastaan, käännetään. Ja taas huudetaan syrjintää.

Kyseiset henkilöt voisivat myöskin lukea sadun pojasta, joka huusi sutta. Tilanne on aika sama. Kun huudetaan turhaan syrjintää, ei ketään kiinnosta sitten kun sitä syrjintää joskus oikeasti onkin. Ja taas sivulliset kärsivät!

Voisin myös vetää tuosta Marcus Brigstocken videosta syytöksen itseänikin kohtaan. Tämä tietty vauhkoava ihmisryhmä jatkaa toimintaansa osittain myös siksi, että kukaan homoväestöstä ei vastusta heitä. Eli se, että olemme hiljaa ja katselemme pahalla (huom: jopa homot voivat paheksua toisia homoja! syrjintää!) mahdollistaa sen, että jatkavat tätä toimintaansa. Meidän pitäisi perustaa oma tapahtuma tai kampanja, jossa ilmaisemme ettemme ole kyseisen väestönosan toiminnan puolella ja olemme aivan erilaisia. Nyt tavallinen kansa näkee vain pride-väen ja olettaa kaikkien homojen olevan sellaisia. Ja mehän emme ole!

Homojen syrjintä Suomessa on muutenkin aikansa elänyt aihe. En väitä etteikö syrjintää olisi ollut. Olen itsekin sitä kokenut, mutta viimeksi pian 20 vuotta sitten. Ei minulla ole ollut tarvetta selvitellä putkimiesten tai muuttofirmojen "homoystävällisyyttä" kuten eräiden, saati häpeillä vakuutusyhtiössä tai pankissa asioidessani. Ja samaa sanovat ystävänikin! Nyky-yhteiskunnassa jos sinua syrjitään moisissa palveluissa, firmalla ei kauaa hyvin mene. Ja miksi heitä pitäisi kiinnostaa moiset asiat? Pitäisikö yksinhuoltajienkin selvittää "yksinhuoltajaystävälliset" putkimiehet, ettei vain tule syrjintää ja pahoja katseita kun vaimo lähti ja mies on yksin lapsen kanssa? Pitäisikö vasenkätisten varmistua, ettei ravintolassa katsota pahasti kun syökin haarukka oikeassa kädessä? Ei, eikä pitäisi homojenkaan. Sillä kun ei ole merkitystä ellei siitä tee itse numeroa.

Koko ajatus syrjinnästä on niin syvällä tietyissä homokansan edustajissa, että he eivät pääse siitä yli. Jos he viitsisivät edes hieman tutustua historiaan ja siihen, mitä syrjintä oli joitain kymmeniä vuosia sitten, he ymmärtäisivät, että heitä ei todellakaan syrjitä. Tai ainakaan ei syrjittäisi, jos he eivät sitä itse aiheuttaisi käytöksellään.

Eräs henkilö kirjoitti pari päivää sitten pari erittäin hyvää lausetta: "minullakin on joskus ongelmia, mutta ei siksi että olen homo vaan siitä huolimatta" ja "kyllä mä koen olevani erityinen, mutta en suinkaan sen takia että olen homo!" Nämä yksinkertaiset sanonnat kuvastavat hyvin nykypäivää: monet homot kokevat olevansa ihan samanlaisia ihmisiä kuin muutkin, heitä ei syrjitä tai katsota pahalla, koska ovat kuten muutkin. Heillä ei ole tarvetta juosta kaupungilla huutamassa erilaisuuttaan tai vaatia "hyväksyntää."

Myöskin huomattava on, että Ranneliikepistenetin kyselyssä yli neljännes vastaajista on ilmoittanut, ettei heitä kiinnosta pride. Viidennes on muualla, eli joko pride ei kiinnosta tai sitten tapahtuma ei ole niin tärkeä, että pitäisi tulla kauempaa osallistumaan. Eli melkein puolet kyseisen sivuston käyttäjistä ei ole kiinnostunut pridestä! Ja melkein puolet aikoo osallistua vain harvoihin ja valittuihin tapahtumiin. Miksiköhän, jos kerran pride on niin tärkeä tapahtuma kaikille GLBT-ihmisille?

En todellakaan ehdota, että homojen pitäisi pysytellä piilossa ja hävetä itseämme. Ei suinkaan. Mutta jos laitetaan asioita mittasuhteisiin: moniko prideen osallistuvista käy itsenäisyyspäivän kulkueissa? Jos eivät kaikki, niin miksi heistä homous on suurempi ylpeydenaihe kuin itsenäinen Suomi? Itse en käy kummassakaan, mutta jos johonkin menisin, se olisi kyllä ihan Suomea juhlistava kulkue koska olen ylpeä siitä työstä, jonka isovanhempamme tekivät.

Olen myös ylpeästi oma itseni. Mutta en ole ylpeä siitä, että olen homo, sen enempää kuin olen ylpeä oikeakätisyydestäni, kaksikorvaisuudestani, kävelykyvystäni tai muustakaan asiasta johon itse en ole voinut vaikuttaa. Sen sijaan olen ylpeä siitä, että olen sivistänyt itseäni, olen saavuttanut työelämässä asioita, olen auttanut muita, olen ystävä monille ja niin edelleen.

Nämä ovat asioita joihin minä olen voinut vaikuttaa ja voin olla niistä hyvällä syyllä ylpeä. Voin myös vaikuttaa siihen, millaisena ympäristöni minut käsittää. He näkevät minut ihmisenä, ei homona, ei minään muunakaan vähemmistöryhmän edustajana. Vain ihmisenä. Mikseivät he näe samoin tätä tiettyä homojoukkoa, joka huutaa ja itkee syrjintää? Se on aika itsestäänselvää hyvin monen osalta.


epilogi

Jos joku pride-aktiivi tai muu vetää palkokasvin hengityselimiinsä siitä, että tässä yhdistän kyseisenlaiset homot ja priden, sopii miettiä ihan hetki ensin että miksi. Miksi pride on sellainen, että se on jopa monille homoille vastenmielinen tapahtuma? Miksi pitää julistaa erilaisuuttaan saadakseen hyväksyntää? Miksi kulkueessakaan ei näytä kenelläkään olevan oikeasti hauskaa, kuten ulkomaisissa kulkueissa? Ja minulle saa kirjoittaa vastineita aivan vapaasti ja selittää asioita. En pure enkä sulje silmiäni ja korviani. Haluan keskustelua tästä aiheesta.

Lopuksi haluan linkittää Helsinki Pride 2009 -mainoksen. Kuinka moni homo kokee tuon erittäin eriarvoistavana, stereotypioivana ja suoraansanoen loukkaavana? Ainakin hyvin moni lähipiirissäni, minä mukaanlukien. Ja jopa ne pahat syrjivät heterot ovat sanoneet minulle samaa! Ehkä kyseessä on sisäpiirivitsi, mutta siinä se ongelma onkin: sisäpiiri sulkee kaikki muut ulkopuolelleen!

Että kiitos vaan, prideväki, että lisäätte toiminnallanne eriarvoisuutta ja syrjintää yhteiskunnassamme. Kiitos, että teette kaikkien elämästä vaikeampaa, niin homojen kuin heteroidenkin. Tämä ei varmaankaan ole tarkoituksenne, mutta ehkä kannattaisi katsoa peiliin ja pohtia tässä esille nostamiani asioita. Ja olen varma, että monet homot minun lisäkseni olisivat valmiita keskustelemaan enemmänkin asiasta ja katsomaan mitä asioille voisi oikeasti tehdä. Jos teillä vain on ns. munaa harkita toimintanne virheellisyyttä.


Odotan innolla kaikkien lukijoiden vastauksia ja en sensuroi mitään viestejä tällä sivulla elleivät ne sisällä jotain erittäin törkeää, mautonta tai laitonta. Vastakkainen mielipide perusteltuna ei moinen ole ja saa varmasti jäädä tänne.

Lue kommentit (1) | Kommentoi

Version 0.62 is out!

mirggi - 19.06.2009 17.20 - mobiili ohjelmointi 

Version 0.62 should now fix the problems with 5th edition. I had to change the volume keys to function as channel changing buttons since 5800 XpressMusic has no other usable buttons. Settings for servers work (they worked before if you changed them, clicked left and then back) and I changed the default colors to white background and black text.

Otherwise it's the same as 0.61 and 0.60, so only 5th edition users have to update.

To type in, you have to click the input line (I know it's a bit small, I'll make it larger), write with the virtual keyboard and press enter on the virtual kb to send it.

Lue kommentit (33) | Kommentoi

Apple Messed Up Developer Certificates...

symbiatch - 17.06.2009 01.09 - mobiili ohjelmointi 

Apple has messed up their developer certificate stuff. The actual certificates work ok, but the provisioning profiles (which are used when testing applications on devices and when sending the application to the AppStore) won't work. Seems that Apple has forgotten to put the certificate information into the provisioning files. And many people are pissed. Fortunately I didn't need my provisioning profiles right now even though I ran into this problem.

Nice work, Apple. Keep it up. It's not ok to mess up stuff for everyone just because you're releasing iPhone OS 3.0 today...

More info about the identity matching provisioning profile mess.

Lue kommentit (1) | Kommentoi

Version 0.61 out!

mirggi - 10.06.2009 20.54 - mobiili ohjelmointi 

Ok, I finally got my head messed up enough to figure out why the settings weren't working on the 5th edition devices. It's now fixed in 0.61. You can get the versions from the normal locations, 5th edition is at http://5th.mirggi.net/ from now on.

There are no major changes in this version, mainly the 5th edition compatibility and update to the Estonian translation (thanks Henrik!)

Oh, and naturally the certificate thingy is fixed. No need to change dates on your phones to install. Sorry for the delay :(

Text input on 5th edition seems "a bit" shaky, I'll try to fix it now!

Lue kommentit (8) | Kommentoi

S60 5th Ed Touch UI - What a load of crap

symbiatch - 03.06.2009 20.43 - mobiili ohjelmointi 

I got the Nokia 5800 XpressMusic a while back. I used it for 5 minutes and was horrified. I expected Nokia's first mass marketed touch screen phone to be not that good but I didn't expect this.

The user interface has not been changed in any way to really support the touch screen. There are also lots of nuisances and inconsistencies all around. I can't understand why they let the device go to market like this.

Oh, and the problems are still in the current version on my phone (21.0.026.C02.01)

  1. In some places (like the application grid) you can use single click to start an application. But when using settings screens etc you have to click twice. The first click only selects the item, the second activates it.
  2. You have to use lots of clicks to change text settings. For example, change your password on the MfE client. Click on Password to select it. Click again to activate. You'll get an empty text box on the screen. Click it to open the keyboard. Click Ok to accept the text. Click Ok again to accept the text. This is how it should be?
  3. Many binary (yes/no) settings need lots of clicks. First to select, second to activate, third to select the other option, fourth to activate it. In iPhone, WMobile etc you only need to click the check box/slider. That's it!
  4. On-screen keyboard is horrible. The small is too small to use without the stylus. The large one always rotates the screen, so it's quite impossible to use one-handed. Also all accented letters need four clicks to get (first open the accent menu, then select the accent section, then the character and then change back to normal letters). Horrible.

And that's just some of the most irritating ones. I would tell Nokia to do as Microsoft and Apple did, but it won't help since they already did that. They just thought it wrong. Apple and Microsoft took an existing mouse-operated UI, tweaked it and put it into a touch screen device. Touch is like a mouse, so it works. Nokia took an existing D-pad-operated UI and used it as such without thinking. Way to go!

And yes, I do know that Symbian itself has supported touch screen/mouse for a looong time, so actually, Nokia did nothing. They just added the touch screen.

But no worries, I'm sure Qt4 will fix this. Too bad we'll have to wait for it for some time still...

Lue kommentit (5) | Kommentoi

Nokia *cks up Ovi Store

symbiatch - 03.06.2009 20.27 - mobiili ohjelmointi 

Nokia opened Ovi Store, finally. And I was not disappointed at all. It was as bad a mess as I thought it would be. And I'm not talking about the capacity problems and stuff.

The logical comparison is between Apple's AppStore and Nokia's Ovi Store. Both sell applications for the users of their devices. So let's do some basic comparisons:

Apple's AppStoreNokia's Ovi Store
Annual fees $99 paid to Apple for the developer program $200 paid to TC Trustcenter for the "Publisher ID"
Fee per application version $0$20+
Revenue share70%70% (credit card)
~40% (operator billing)

So, I want to make a freeware application (actually I've already done one for the iPhone). With Apple I'll pay $99 for the first year. That's it. With Nokia I'll pay at least $220 for getting the application in. More than double. So, it's not a reasonable route to get freeware applications to users. Oh, and when I need to update the application, add features etc, I'll have to pay at least $20 every time. With Apple, it's free.

Ok, forget the freeware. I'd like to get some revenue from the application. Let's say I'll charge $1 for it since it's a small application and people are willing to pay that amount for it. With Apple I'll have to get 142 new purchases per year to break even. With Nokia I need 314 purchases for the first year if I don't do any updates and I only use credit card billing. If the customers are via operator billing, then I'll need at least 550 purchases to break even.

But since all applications will be updated, this is not the case. With Nokia, every time you update the application you need to sell 29 more applications. So you really have to think if the update will get you more customers or not. With Apple it's free.

Also, if you're not part of the Launchpad program, you'll have to pay $50/application to get them into the store (is this still valid?). So the purchases needed goes higher and higher.

Someone tell me why I should use Ovi Store? To get the application into millions of devices? Oh wait, the actual store application isn't available in more than a couple of countries. And only for two devices. So that's not going to be a reason for me until it's available everywhere and on every S60 3rd edition+ device.

So in my book, Nokia messed things once again. Even though they did ask a couple of Finnish companies how things should be done and the main answer was "like Apple's store." But no such luck.

Lue kommentit (3) | Kommentoi

 
Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |   kirjaudu