Symbian-ohjelmointia, osa 2

symbiatch - 31.01.2006 09.27 - mobiili ohjelmointi 

Yksi iso osa Symbiania on asynkronisuus. Kaikki mitä normaalisti olet tottunut tekemään synkronisesti sujuu paljon vaikeammin Symbianissa. Esimerkiksi jos haluat ladata JPEG-kuvan, normaalisti sinun tarvitsee vain pyytää konversiomodulia lataamaan kuva ja saat sen paluuarvona. Tämä olisi liian helppoa, joten Symbianissa asiat tehdään toisin.

Jos haluat ladata kuvan, sinun täytyy ensin luoda konversio-olio. Sen jälkeen sinun täytyy kertoa sille minkä kuvan haluat ladata. Tämä metodi palautuu heti, mutta kuvaa ei ole vielä ladattu. Se on vain mennyt jonoon ja hoidellaan joskus. Nyt sinun täytyy odottaa takaisinkutsua, jossa kerrotaan kuvan olevan auki. Sen jälkeen pyydät purkamaan kuvan, tämäkin kutsu palautuu heti, mutta kuva puretaan taustalla ja saat tästäkin takaisinkutsun.

Eli jos vain haluat ladata kuvan ja näyttää sen ruudulla, joudut odottelemaan sitä hetkeä kun Symbian päättää sen tehdä. Et voi suoraan vain jäädä odottelemaan kuvaoliota ja sen jälkeen piirtää sitä ruutuun. Se olisi liian käyttäjäystävällistä.

Sama koskee kameraa. Ensin sinun pitää varata kamera. Sen jälkeen takaisinkutsussa käynnistää kamera. Sen takaisinkutsussa voit sitten asettaa parametrit ja vaikka käynnistää esikatselun. Entä jos et haluakaan heti esikatselua, mutta vähän myöhemmin? Sinun pitää rakentaa monimutkainen seurantajärjestelmä, josta tiedät onko kamera jo valmis vai ei.

Oletan että tällaisilla järjettömän runsailla asynkronisuuksilla on haettu sitä, että käyttöliittymä pysyy koko ajan käytettävänä eikä sovellus näennäisesti jumitu, jos vaikka kuvan muunnoksessa meneekin sekunti tai pari. Olisi kuitenkin "ihan kiva", jos voisi itse valita käytetäänkö asynkronisuutta vai tehdäänkö asia synkronisesti. Varsinkin kun nykylaitteissa nämä kutsut eivät kestä kovinkaan kauaa.

Lue kommentit (5) | Kommentoi

bFree tai sitten ei

symbiatch - 30.01.2006 13.37 - mobiili 

Testasin ohimennen Itäkeskuksessa Nokian bFree-palvelua. Mainostivat Virtuoso Zoneksi sitä siinä A3-kokoisessa julisteessa, joka oli lätkäistu kahvikopin kylkeen. Latasinpa sitten sovelluksen (kävi lähettämällä yhteystieto "bFree-laitteelle" joka sitten lähetti sovelluksen takaisin) ja käynnistin.

Kun olen kokeillut muita Nokian sovelluksia, en odottanut paljoa. Silti yllätyin. Sovellus on erittäin hidas, käyttöliittymä laahaa perässä puoli sekuntia (ja käytössä sentään 6680, jossa on melko tehokas prosessori). Musiikkikappale latautui hitaasti, mutta BT-yhteydet nyt ovat hitaita. Käyttöliittymä käyttää vain osan ruudusta (yläosassa pitää kertoa, että olen coolzonessa ja että sovellus toimii vain tietyissä paikoissa), valikko aukeaa sekunnin viiveellä. Musiikin soidessa edes äänenvoimakkuutta ei voinut säätää. Joten aika nopeasti sen sammutin kun ei ollut edes kuulokkeita.

Kaiken kaikkiaan ehkä tuota joku kahvilla istuessaan voisi kokeilla, mutta ei se kyllä minua vakuuttanut. Kuuluu samaan sarjaan Sensorin ja muiden kanssa, eli "hei kato, joku teki tollasen, brändätään se äkkiä Nokiaksi ja hehkutetaan hurjasti, mutta ei laiteta sitä toimimaan oikein missään." bFreehän toimii jopa kuudessa pisteessä Helsingissä, eli kahden firman pisteissä Forumissa, Iso Omenassa ja Itäkeskusessa. Suosio on taattu.

Kommentoi

Apache 2.2 ulkona, ei vieläkään perchildia

symbiatch - 30.01.2006 12.54 - web 

Apache 2.2 tuli ulos ja odotin jo innolla josko perchild-moduli olisi toimiva. Tätä modulia tarvittaisi hosting-käytössä turvallisuuden parantamiseksi, mutta eihän Apache-porukka tunnu sitä tajuavan. 2.2:sta on kokonaan poistettu tämä moduli koska sitä ei ole kehitetty eteenpäin. Näin sitä pitää.

Ihmetyttää oikeasti miten ajattelevat turvallisuuden hoituvan nykyisessä järjestelmässä, jossa kaikki työläiset ajautuvat samoilla käyttäjäoikeuksilla. Modulit voivat käsitellä kenen tahansa käyttäjän tietoja, jos eivät toteuta jotain rajoitteita. Ja kaikkihan eivät toteuta.

Vieläkään Apache ei siis pääse toiminnallisuudeltaan kunnon tasolle, ehkä ensi vuosikymmenellä...

Lue kommentit (1) | Kommentoi

Kausi kulminoituu moottoreihin

varikko - 27.01.2006 11.55 - moottoriurheilu 

Formula ykkösten kausi 2006 tulee suomalaisittain kulminoitumaan moottoreihin. Jo talvitesteissä olemme saaneet seurata kuinka Hondan, Toyotan ja Ferrarin V8-koneet ovat loistaneet sekä luotettavuudessa että tehossa. Varsinkin Ferrarin vauhti tuntuu pelottavalta siihenkin nähden että he ovat ajaneet kaksi vuotta vanhalla autolla. Moottorin täytyy siis olla hyvä. Viimeisten viikkojen testeissä V8-moottorilla varustettu Ferrari on rökittänyt ensin vanhalla V10:llä, ja myöhemmin uudella V8:lla ajavaa McLarenia sekunnilla per kierros.

McLarenin auton runko oli hyvä viime vuonna ja on sitä varmasti myös kaudella 2006, mutta moottoriurheilun ollessa kyseessä, se ei välttämättä riitä. On tietysti mahdollista että Ferrarin uusi auto osoittautuu sudeksi, mutta siitäkin huolimatta kärjessä on enemmän tungosta kuin viime vuonna. Pahimpien kauhuskenaarioiden mukaan Kimillä voi olla jopa vaikeuksia päästä kisoissa pisteille. Kaksi Renaultia, Toyotaa, Hondaa... Ja kuka tietää jos Toro Torro pääsee V10-moottorillaan väärin hienosäädetyn moottorisäännön turvin taistelemaan vaikka pistesijoista...?

Talvitestien antiin ei kuitenkaan kannata luottaa sokeasti. Jotain johtopäätöksiä McLarenin toiminnasta on kuitenkin syytä vetää. Ensin radalle tuotiin ainakin muihin talleihin nähden huomattavasti nykyistä tehokkaampi V8-moottori, jonka kanssa oli ongelmia. Sitten moottori vietiin takaisin suunnittelupöydälle ja ajettiin pitkään vanhalla teholtaan rajoitetulla V10:llä ja kun uusi V8 tuotiin takaisin radalle oli suorituskyky muihin talleihin nähden pudonnut huomattavasti. Kaikki viittaa luotettavuusongelmien vuoksi tehtyihin kompromisseihin. Merkittävintä asiassa on se, että Mercedes on palannut samaan pisteeseen josta kilpailijat lähtivät liikkeelle lähes vuosi sitten.

Onko mestaruus menetetty jo ennenkuin kausi on päässyt edes alkuun? Jos miettii asiaa historian valossa,
niin pahasti näyttää siltä; vaikka McLaren Mercedes on historiansa aikana useimmiten ollut suorastaan ylivoimainen talvitesteissä, se ei siltikään ole pystynyt mestaruuteen kuin kahtena vuonna. Silloinkin se tarvitsi kauden alussa kierroajoissa yli sekunnin etumatkan kilpailijoihin. Tänä vuonna tuo sekunti on jo etukäteen annettu vihollisten eduksi.
 
Toisaalta, kokemus on osoittanut myös sen, että mitä tahansa onkin talven aikana spekuloitu, kauden alettua on nähty että suuret pysyvät suurina ja nopeat nopeina. Ehkä spekulointi on enemmänkin toiveajattelua siitä, että kärkeen tulisi enemmän pelinappuloita ja väriä.
 

Kommentoi

Blogilista vieläkin rikki

tatipensio - 26.01.2006 14.36 - bloggaus 

Blogilista vähän väliä jättää huomioimatta sivujen päivityksiä. Aina kun asiasta heille mainitsee, päivitys huomioidaan, mutta mitään vastausta ei asiasta tule. Tämä on tapahtunut jo useamman kerran, mutta jostain syystä eivät halua vikojaan korjata. Ei mitään ihmeellistä, kaupallistuminen ei varmaankaan onnistunut, joten nyt pyöritetään sivustoa sitten miten sattuu. Tämähän on normaalia.

Kommentoi

EU:ssa esitetään työpaikkatakuuta nuorille

tatipensio - 26.01.2006 13.58 - EU 

EU:ssa on esitetty työpaikkatakuuta nuorille. Koulusta valmistuneille pitäisi taata työpaikka jo puolen vuoden sisällä, myöhemmin jo sadan päivän sisällä. Nuorisotyöttömyys EU:ssa on keskimäärin 18,4 prosenttia, joten idea on hyvä. Mietityttää vain miten tämä toteutettaisi ja vaaditaanko koulutusta vastaavaa työtä? Suomessakin on tällä hetkellä tilanne, jossa valmistuu kortistoon jatkuvasti väkeä kun koulutuksen alkuvaiheessa ei tiedetä miten kehitys jatkuu. Osa koulutetaan kylläkin vaikka tiedetään ettei tarvetta ole.

Mielenkiinnolla seuraan miten käy ja mitkä ovat toimenpiteet joilla tämä hoituu. Estäisihän tämä paljon syrjäytymistä, mutta entäs ne jotka eivät halua tai voi käydä kouluja? Tai mille tasolle tämä laitetaan? Korkea-asteelle?

Kommentoi

Symbian-ohjelmointi, osa 1

symbiatch - 25.01.2006 14.57 - mobiili ohjelmointi 

Ajattelin kirjoitella hieman asiaa Symbian-ohjelmoinnista näin suomeksi, jos siitä olisi jollekin hyötyäkin. Kaikenlaista on tullut vastaan ja voi sanoa ettei vieläkään paljoa tuosta hirvityksestä tiedä. Mutta oppia ikä kaikki.

Virheilmoitukset

"Emulaattori" on siitä surkea laitos, ettei se anna kovinkaan hyviä virheilmoituksia kehittäjälle, jos antaa mitään. Siinä mielessä toimii täysin samoin kuin oikeakin käyttis. Hieman parempaa tietoa virheistä saa joka tapauksessa luomalla emulaattorin asennushakemiston alla olevaan Epoc32\wins\c\System\Bootdata-hakemistoon tiedoston errrd. Huomaa kolme R-kirjainta ja ei tiedostopäätettä. Tämän jälkeen emulaattori kertoo paniikin syyn ja myös esimerkiksi muistivuotopaniikeissa osoitteen, joka jäi vapauttamatta. Tämä toimii myös kännyköissä (siellä hakemisto tietysti C:\System\Bootdata, vaatii uudelleenkäynnistyksen).

Debug-moodi

Aja aina kehityskoodia debug-emulaattorilla! Debug-moodissa emulaattori panikoi ohjelmaa suljettaessa jos esimerkiksi muistia on jäänyt vapauttamatta tai et ole sulkenut jotain resurssioliota (R-alkuiset luokat).

Muistivuodot

Muistivuotojen löytämiseen kannattaa käyttää HookLogger-työkalua. Asenna työkalu ja lue mukana tullut esimerkki. Vakiona mainittu hookeuser-komento ei yleensä toimi (luonnollisesti, onhan kyse Symbianista) vaan skriptiä pitää muokata. Skripti löytyy vakiona hakemistosta Program Files\Common Files\Symbian\Tools. Avaa hookeuser.pl, korjaa seuraavat rivit:

74: my $cmd = "copy \"$hooks_src\"";
77: $cmd = "\"$Bin/AttachDll\" $euser $hooks $hooked_euser";

Virhe johtuu siitä, ettei oteta huomioon vakiohakemistossa olevan välilyöntejä, joten komennot sekoavat.

Tämän jälkeen mene SDK:n juureen ja aja komento hookeuser wins. Tämän jälkeen HookLogger on käytössä.

Käynnistä ensin HookLogger ja sen jälkeen debug-emulaattori. Saatat saada virheen, jossa kerrotaan UID-filtteröinnin olevan toimimaton. Tämä ei ole vaarallista, mutta aiheuttaa sen, ettei HookLogger osaa erotella sinun ohjelmasi ja muiden ohjelmien muistinvarauksia.

Käynnistä ohjelmasi, tee mitä ohjelmalla tekisit ja sulje se. Tämän jälkeen jos saat paniikin muistiongelmasta, jätä se emulaattorin ruutuun. Avaa HookLoggerista Heap-välilehti, paina List all allocs ja odota. Listaus kestää jonkin aikaa. Tämän jälkeen järjestä lista Ptr-kohdan mukaan ja etsi emulaattorin antama osoite (listan loppupäässä). Valitse rivi jolla osoite on ja paina Alloc details. Saat kutsupinon, josta näet missä kohtaa muisti varattiin. Korjaa koodisi siten, että muisti vapautetaan.

Paniikkikoodeja

USER 45
Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että olet vapauttanut muistia, muttet ole asettanut osoitinta NULLiksi ja yrität vapauttaa muistia uudelleen. Tämä osoite ei kuitenkaan enää ole varatun muistin alkukohta, joten saat tämän virheen.
CONE 36
Tämä koodi tarkoittaa sitä, että sinulla on joku resurssiolio (R-alkuiset luokat) avattuna etkä ole sulkenut sitä. Käytätkö esimerkiksi RFs-luokkaa, muttet sulje?

Emulaattorin näppäinkomennot

Emulaattorissa on muunmuassa seuraavat näppäinkomennot käytettävissä:

Ctrl-Shift-Alt-T
Avaa taskinhallinnan josta voi vaihtaa sovellusta
Ctrl-Shift-Alt-A
Kertoo paljonko muistia senhetkinen sovellus vie
Ctrl-Shift-Alt-K
Tappaa senhetkisen sovelluksen

Lue kommentit (2) | Kommentoi

Ihmiset ja virukset

tatipensio - 23.01.2006 10.25 - IT-ala 

Tulipahan taas todistettua, että ihmiset ovat tyhmiä. Uusi virus, Nyxem.E, vaatii ihmisiä ajamaan sähköpostissa tulevan tiedoston, jotta virus aktivoituu. Silti virus on päässyt leviämään runsaasti. Virus ottaa yhteyttä sivustoon, jossa laskuri on jo päälle puolessa miljoonassa, mutta mitään tietoa ei tietenkään ole, onko laskuri lähtenyt nollasta. Kuitenkin erittäin moni on tämän viruksen aktivoinut.

Luulisi jo tässä vaiheessa ihmisten tajuavan, ettei kannata käynnistellä ties mitä tiedostoja, mutta ei. Tyhmyys on loputonta.

Asiaan löyhästi liittyen, F-Securen tuotteissa oli pakattujen tiedostojen käsittelyssä vakava virhe. Tämäkin on sinänsä outoa, että näitä pakattujen tiedostojen virheitä on löytynyt melkolailla kaikkien tietoturvayhtiöiden tuotteista. Siltikään muut eivät näköjään ole käyneet läpi tarkasti omia tuotteitaan kun vieläkin näitä löytyy. Ja tuskin on viimeinenkään.

Kommentoi

Markkinavoimat on kusipäisiä ihmisiä

keijjo - 18.01.2006 23.47 -

Operaattorien henkilökunta osaa neuvoa omille nettisivuilleen!

En saa puhelimeeni asetuksia Saunalahdelta. He eivät osaa. Miksi vitussa asiakkaan pitää opetella kaikki? Miksi kaikkia saatanan huijareita päästetään tuomaan maahan tavaraa jota eivät osaa neuvoa käyttämään?

Tosin en aio opetella enää mitään mistä olen maksanut tonnin.

Joten ei pääse lähettämään puhelimesta kauniita piirrännäisiä.

Kommentoi

Miljoona Firefoxille... sori, olemme suljettuna

symbiatch - 16.01.2006 09.14 - mainonta web 

Help Firefox -sivusto ratsastaa Million Dollar Homepagen keksinnöllä ja lupaa lahjoittaa kaikki rahat Firefox-selainta kehittävälle Mozilla-säätiölle. Mutta kuten tavallista, ei taaskaan osata mitoittaa resursseja eikä tehdä hommaa kerralla kuntoon. Sivustolla on vieläkin vain maininta kuinka hyvin ensimmäinen vuorokausi sujui, mutta nyt olemme sitten nurin jonkin aikaa. Kuulostaa vähän samalta kuin iso osa vapaan lähdekoodin ohjelmistoista. Näyttää hyvältä, tuntuu toimivan, mutta hetken päästä huomataan että eihän siitä olekaan siihen mitä piti saada aikaiseksi...

Lue kommentit (1) | Kommentoi

Mukava yllätys Neloselta

tatipensio - 13.01.2006 18.28 -

Lost-liput.jpg

Postin mukana tuli tänään mukava yllätys Neloselta: olin näköjään voittanut liput Lostin ennakkonäytökseen ensi torstaille. Saas nähdä miltä tuntuu uudelleenelää ensihetket valkokankaalta.


No eipä tuntunut oikein miltään. Esitetyt versiot olivat televisioversioita, ne esitettiin hieman venytettynä (voisi sitä säätää vähän paremmin laitteet) ja kuvassa näkyi tykin jälki. Ei siis mitenkään herkkua Neloselta kaiken hypetyksen jälkeen tämä.

Kommentoi

Anonyymiä työnhakua

tatipensio - 13.01.2006 09.24 - yhteiskunta 

Ruotsissa ollaan suosittelemassa julkiselle sektorille anonyymiä työnhakua. Hakulomakkeissa ei siis tarvitsisi olla nimeä, osoitetta eikä siviilisäätyä. Menettelyä on myös hieman mainostettu yksityissektorille alkuvaiheen menettelyksi.

Mielestäni tämä idea on loistava. Henkilön nimi, asuinpaikka tai siviilisääty ei 99 %:sti liity mitenkään kyvykkyyteen hoitaa työnsä. Nykyään pahimmillaan pyydetään jopa kuva, jotta voidaan karsia työntekijöitä. Mitä merkitystä on toimistotalossa puhelimen välityksellä työskentelevän ihmisen ulkonäöllä? Pomot eivät jaksa katsella "rumia" ihmisiä? Vai halutaanko "rumia" ihmisiä, joiden arvellaan pysyvän pitkään kyseisessä hommassa?

Itse mieluusti näkisin Suomessakin tällaista toimintaa. Varsinkin alkuvaiheessa voitaisi karsia työnhakijat vain ansioiden perusteella, sen jälkeen mahdollisesti otetaan nimet esiin kun aletaan pyytää haastatteluun. Monesti ei kyllä tässäkään vaiheessa nimiä tarvittaisi, vasta kun laitetaan palkkatiedot ylös. Lienisi silti outoa mennä haastatteluun kertomatta nimeään, ehkä ei muutaman vuoden päästä tunnukaan.

Lue kommentit (2) | Kommentoi

Turhauttavaa

keijjo - 13.01.2006 04.13 -

7.JPG
Ei tahdo joutaa oppia näitä tekniikoita. Yö nakertaa nousevaa päivää pilalle. Huolettaa kun ei jaksa.

Kommentoi

Ajokoulu, osa 1

tatipensio - 12.01.2006 20.57 - yhteiskunta 

Hei sinä tummansinistä Mazda 3:a rekisterinumerolla YFH-138 Myyrmannin parkkipaikalta 5.1. pois ajanut henkilö. Tässä sinulle pieni kertaus tieliikenteen pelisäännöistä: kun käännytään oikealle, ryhmitytään oikeanpuoleisimmalle kaistalle, jos kaistoja on useita. Tämä siksi, että vastapäätä vasemmalle kääntyvät voivat kääntyä sinne vasemmanpuoleisimmalle kaistalle. Ei siis oikealle käännyttäessä vasemmanpuoleisimmalla kaistalla ajavan auton kylkeen, kuten yritit kovasti tehdä. Onneksi ajajamme osaa ennakoida ja onnistui väistämään selkeän kolariyrityksesi.

Tuskinpa kuitenkaan tätä luet, joten jatkanet ajamistasi entisellä tavallaan. Toivottavasti käännyt seuraavaksi jonkin rekan eteen, silloin näkisit miksi nämä säännöt on tehty.

Kommentoi

Nokia N91 -pikakokeilu

symbiatch - 11.01.2006 15.12 - mobiili 

Pääsin hypistelemään Nokia N91 -musiikkipuhelinta (ei lopullinen versio) ja aika mielenkiintoiselta vaikutti. 4 GB kiintolevy, Symbian 9.1 ja Series 60 3rd Edition, mutta ei yhtään isompi resoluutio kuin vanhemmissa puhelimissa. En ole aiempia N-sarjalaisia päässyt testailemaan, joten kaikki kommentit suhteessa aiempiin malleihin.

Ensimmäinen asia joka pisti silmään oli antialiasointi fonteissa ja fonttikoon pienentyminen. Vihdoinkin! Ikinä en ole tajunnut miksi pitää pakottaa kaikki käyttämään samaa jättifonttia kun 8 pisteen fontti näyttää vallan kauniilta kännykän ruudulla (nimim. testattu on). Nyt sitten ruudulle mahtuu vähän enemmän tavaraa ja luettavuus paranee huomattavasti. Näyttö on myös selkeä. Ärsyttävä pikkuyksityiskohta kylläkin on sitten se, että esimerkiksi 6680:ssa niin ihana 5 pikselin fontilla tehty 3G-teksti on tässä sutattu antialiasoinnilla melkein lukemattomaksi. Mutta ketäs tuo haittaa, paitsi minua nipottajaa.

Laitteessa on vakiona näkysällä D-pad, kaksi pehmonäppäintä ja luurit sekä tietysti musiikkinäppäimet (edellinen, seuraava, soita/pause, stop sekä soittimen käynnistysnappi). "Ohjelmistovalikkonäppäin" (mikä nyt oikeasti onkaan) on piilotettu oikealle sivulle ylös, josta sen käyttö on vaikeaa. Itse käytän tuota vähän väliä kun vaihtelen ohjelmia, joten ei hyvä. Pitkästä aikaa myöskin laitteessa on äänenvoimakkuussäädöt erillisinä nappeina, nämä vasemmalla ylhäällä.

Liukukannen alta paljastuva näppäimistö näyttää ensin ihan liian pieneltä. Kokeilun jälkeen se kuitenkaan ei ole niin huono kuin voisi olettaa. Napit tuovat mieleen mikrokytkimet, kunnon naksahdus kuuluu ja tuntuma on hyvä. Isommatkin sormet mahtuvat juuri alimmalle riville, joten ei mitään valittamista. C- ja ABC-näppäimet löytyvät ITU-nappien eri puolilta.

Näppäinlukossa on otettu selkeästi mallia SonyEricssonilta, nyt löytyy oma vipukytkin tälle. Toteutus on kylläkin huonompi kuin esimerkiksi SE W900i:ssä, jossa kytkin on liukuva ja takaisin palaava. Näppäimet lukittuvat heti kun kytkintä liu'uttaa, mutta avaamiseen tarvitaan hieman pidempi pito. N91:ssä taas kytkin vain käännetään toiseen asentoon. Näppäinlukko voi siis taskussa lähteä pois päältä helposti, mutta kukas kiintolevyluuria taskuun tunkisikaan. Näppäinlukko myös lähtee tilapäisesti pois kun avaa liukukannen ja takaisin päälle kun sen sulkee.

Tämän version musiikkisoittimen soittonäkymä oli todella karu, en voi kuvitella sen olevan lopullinen versio. En siis puhu siitä sen enempää. On valittavissa artistin, levyn, soittolistan jne mukaan soittoon kappaleita. Äänentoisto on huomattavasti parempi (luonnollisesti) kuin edellisissä normipuhelimissa, mutta bassoa ei juuri ulos saa sisäisestä kaiuttimesta. Jotenkin 7710:n bassontoisto omalla kaiuttimellaan tuntuu paremmalta. Kuulokkeilla asia sitten onkin eri.

Selain on paljon parempi kuin 2nd editioneissa, vaikkakin osittain aivan naurettava. Paria testaamaani sivua ei voi vierittää vaakasuunnassa, jos se menee ruudusta yli, joten tekstistä jää osa näkymättä. On myös pienen ruudun tila, jossa vain katkaistaan kaikki pitkät tekstit heti kun menevät ruudusta yli. Eli siis tämäkin kappale näkyisi näin: "Selain on paljon parem..." Todella fiksua?

(Tämän kappaleen) kameran kuvassa oli kauheita häiriöitä, joten sen laadusta ei pysty sanomaan yhtään mitään.

Monelta osalta positiivinen yllätys, varsinkin fonttien pienennys ja pehmennys, mutta myös monelta osin aikamoinen pettymys. Näkee paljonko muuttuu lopulliseen versioon ja paljonko jää samaksi.

Softankehityskokeilu jäi siihen kun bldmake ilmoittaa kylmästi: "Cannot determine the version of the RVCT Compiler." Ei sitten käännetä. Ei kai tämä tarkoita sitä, ettei Nokia toimita mukana edes GCC-versiota, vaan pitäisi ostaa maksullinen kääntäjä? Gigan verran muuten vie levytilaa jo kehitysympäristö, aika rankkaa. >400 megaa pelkät emulaattorit.

Lue kommentit (2) | Kommentoi

Paras mobiilipalvelu -kisa alkoi

symbiatch - 11.01.2006 12.39 - mobiili 

Paras Mobiilipalvelu 2005 -kisa on alkanut ja mukana on myös Java-versio Hain-sovelluksestamme (saatavilla tällä hetkellä vain tuon kisan wap-sivujen kautta, S60-väliversio on saatavilla sivuilta). Suosittelen kokeilemaan ja äänestämään ja saa tietysti tännekin antaa kommentteja softasta. Series60-versio on tulossa pian uusilla toiminteilla ja ulkoasulla myös, siitä kertoilen myöhemmin.

Kyseinen sivusto ei eilen oikein toiminut vielä hyvin, mutta josko sieltä jo saisi ladattua sovelluksiakin. Wap-sivujen linkit löytyivät jo eilen. Näköjään ei saa ladattua ja sivusto on rikottu siten, että Operan käyttäjät eivät pääse edes sovelluslistaan. Tarkistavat profiilin, jota Opera ei lähetä. Ei näin!

Myöskin äänestys on rikki. Otsikon "Vuoden 2005 paras mobiilipalelu on" alla ovat kaikki wap-palvelut, eivät suinkaan kaikki vanhat wap-sivut ja sovellukset. Samoin otsikon "Vuoden 2005 paras testivaiheen palvelu on" alla on kaikki sovellukset, välittämättä siitä ovatko uusia vai vanhoja. Nyt siis ei äänestäjä voi äänestää esimerkiksi kahta sovellusta, uutta ja vanhaa, kun valintalistat ovat rikki. Toisaalta, moni voi olla sitä mieltä, että esimerkiksi F-Securen tuotteet ovat testivaiheen tuotteita, joita ei ole testattu juurikaan...

Eniten ihmetyttää se, ettei tästä ole mediaa tiedotettu mitenkään. Nettimedioissa olisi hyvä mainita tästä, jotta saadaan paljon kokeilijoita ja sitä kautta toivottavasti palautetta tekijöillekin. Ehkä eivät ole vielä ehtineet uutisoida. Wap-osoitekin olisi mukavampi lyhyempänä, kiva naputtaa kännynäppiksellä wap.parasmobiilipalvelu.fi.

Kommentoi

No rami kokeili

keijjo - 08.01.2006 23.21 -

rami.JPG
Mitäs tykkää

Kommentoi

Harjoittelu jatkuu

keijjo - 08.01.2006 21.52 -

6.JPG
Kokeilin lisää Pocket Artistin ominaisuuksia. En enää haluakaan luopua tästä pellekoneesta. Mutta miksi hän tallentaa harmaasävynä?

Kommentoi

Vinkki Itäkeskukselle

tatipensio - 07.01.2006 13.54 -

Itäkeskus voisi hieman ajatella asiaa ja joko avata kattoparkin tai poistaa sen vapaista paikoista. Nyt he väittävät olevan 70 vapaata paikkaa vaikka oikeasti vapaita ei ole. Halukkaita ostajia poistuu koko ajan kun ei paikkoja olekaan. Hyvää palvelua!

Kommentoi

Eka väriteos!

keijjo - 06.01.2006 22.33 -

5.JPG
Tekijänä Miisa Lopperi, lohikäärmeneito

Kommentoi

No mikäs..?

keijjo - 06.01.2006 22.28 -

3.JPG
Ei menny.

Kommentoi

Vieraileva taiteilija Karppi

keijjo - 06.01.2006 21.53 -

Jessus!

Lue kommentit (1) | Kommentoi

Ai piru.

keijjo - 06.01.2006 20.58 -

2.JPG
Kuva unohtu.

Lue kommentit (1) | Kommentoi

...justeerataan

keijjo - 06.01.2006 20.56 -

Nyt pitäisi kuvan osua paremmin blogiin. Tarkistetaan miltä viivat näyttää, paksumpi ja ohempi.

Kommentoi

Ensin opetellaan

keijjo - 05.01.2006 23.05 -

1.JPG
Käytän matkapuhelinta ja Pocket Artist ohjelmaa. Saa nähdä tuleeko tästä sarjakuvablogi.

Lue kommentit (1) | Kommentoi

Lost sekä Battlestar Galactica

tatipensio - 05.01.2006 07.59 - televisio 

Kukaan ei ole varmaan voinut välttyä Nelosen Lost-mainoksilta ja hyvä niin. Lost on sentään merkittävin sarjauutuus vuosikausiin. Olen nähnyt jo hieman toistakin kautta (tämähän Ruotsin TV4:llä pyörii pari viikkoa jenkkilän perässä, Suomessa vasta alkaa) ja voin sanoa, että jokainen jakso antaa uutta ihmeteltävää ja kierouttaa tarinaa entisestään.

Lost perustuu vahvasti takautumille. Kun ihmisiä haaksirikkoutuu (onkohan oikea termi kun kyseessä on lentokone eikä laiva?) saarelle, kukaan ei tunne toisiaan ja kaikki voivat aloittaa uuden elämän. Katsojille silti kerrotaan taustoja tarkemmin ja melkein kaikilla on menneisyydessään jotain, jonka haluaisivat jäävän salaisuudeksi. Mutta jääkö?


Alkamassa on myöskin Battlestar Galactica, uusilla jaksoillaan. Tätä löytyisi jo katsottavaksi, mutta en ole ehtinyt katsella kun on paljon muutakin nähtävää. Vuosien takaa muistan kun tätä sarjaa odotettiin, mutta pääseekö uusi sarja nostalgian tasolle jää nähtäväksi.

Lue kommentit (1) | Kommentoi

NRJ:n tutkimus

tatipensio - 04.01.2006 10.28 - radio 

Radio NRJ heitti viestillä ja pyysi osallistumaan tutkimukseen. Olipa aika ikävä osallistua kun "tutkimuksessa" oli jätetty kokonaan huomiotta monia radiokanavia. Miten kerron mitä kanavaa olen kuunnellut eniten kun Radio Sputnikia ei ole listalla enkä juuri muita kuuntele? Piti sitten valita jotain. NRJ ei varsinkaan kuulu vakiokamaan, en muista olenko kuunnellut sitä ainakaan vuoteen, edes vahingossa.

Lopussa kysyttiin haluaako vastata vielä viiteen lisäkysymykseen. Kysymyksissä kyseltiin iltapäivälähetysten musiikkipitoisuutta, hauskuutta jne. Vaihtoehtoina oli Uusi Kiss, Nova, NRJ, City ja YleX. Tietysti vastakkain oli laitettu nämä rasittavaa hittihömppää mukamas suoltavat (paitsi City vähän erilainen), mutta enpäs mitään noista pidä hauskana tai kuuntele mieluiten.

Kommentoi

Bob taas oma itsensä

tatipensio - 02.01.2006 16.38 - mainonta 

Bob Helsinki on taas toteuttanut typerän mainoskampanjan "oikeiden tuotemerkkien puolesta." Kyseessä on siis tämä Hjalliksen ja Vesan ja muiden "kopioita" myyvän firman "mainos." Huvittavaa toimintaa. Varsinkin yritykseltä, joka on "tehnyt" "omat" sivunsa kopioimalla Googlen sivut ja laittamalla sinne pari sivullista tietoa markkinamaailman huonoimmista kampanjoista.

Yllättäen kaikki ärsyttävimmät mainokset löytyvät tuolta, näköjään Bob pitää linjansa.

Kommentoi

Sonyn outo hyvittelymalli DRM-touhussa

tatipensio - 02.01.2006 11.49 - kuluttaja musiikki 

Sony on nyt yrittämässä sovittelua kuluttajien kanssa USAssa. Sovittelussa tarjotaan poistosoftia ja poistetaan markkinoilta näitä DRM-tekniikoita jne. Outoa on vain se, että sovittelussa mainitaan, ettei Sony valmista ainakaan kahteen vuoteen tällaisia levyjä. Sen jälkeenkö taas saa sitten tehdä rootkittejä ja muuta?

Toivottavasti sovittelu ei mene läpi tällaisen klausuulin kera vaan vaaditaan kokonaan poistamaan moiset roskat markkinoilta.

Kommentoi

 
Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |   kirjaudu