Opiskelijoiden varattomuus

tatipensio - 08.04.2004 13.28 - opiskelu yhteiskunta 

En nyt (tällä kertaa) ota kantaa siihen jääkö opiskelijalla rahaa ruokaan vai ei (kaikki tiedämme että jää, muutenhan olisivat kuolleet jo kauan sitten), mutta kiinnostaisi tietää vastaus jo pitkään minua vaivanneeseen kysymykseen. Kyseessä on pieni paradoksi jota opiskelijajärjestöt pyörittävät vuodesta toiseen.

Sanotaan, että opiskelu auttaa työpaikan saannissa, vieläpä saa paremman paikan kuin ilman ja enemmän rahaa. Täten opiskelija nyt maksaa veroissa koulutustaan takaisin. Eli opiskelija työllistyy helposti ja saa hyvin rahaa, selvä.

Sanotaan myös ettei opiskelijalla ole varaa ottaa lainaa opiskeluaikana kun ei opintojen jälkeen heti saa töitä eikä palkkakaan ole kovin upea. Kortistossa pitkä jono opiskelleita, osa väärää alaa, osa ei muuten vaan saa/halua töitä. Eli opiskelija ei työllisty helposti eikä saa hyvi rahaa, ok.

Mielestäni näissä kahdessa kohdassa on pienoinen ristiriita. Joko se opiskellut henkilö saa paremman tulotason kuin ei-opiskellut tai ei saa, ei se voi molempia olla. Ja jos tulotaso on parempi, on varaa maksaa niitä lainojakin (siihen en ota kantaa millaiset korkotasot ja muut ovat). Joten kumpikohan se nyt on?

Jos lasketaan paljonko enemmän veroja maksaa opiskelematon työntekijä sen n. kuuden vuoden aikana kun opiskelija opiskelee, on summa aika iso. Palvelualoilla keskiansio vuonna 2000 oli noin 12000 markkaa, eli pari tuhatta euroa. Siitä veroja menee Veroviraston laskurin mukaan 22 % eli 440 euroa. Vuodessa siis 5280 euroa. Kuudessa vuodessa 31680 euroa. Ja kun tietenkään ei heti pääse keskiansioon käsiksi, puolitetaan summa. 15840 euroa. Tässä samassa ajassa opiskelija yleisesti vain tuhlaa valtion rahoja huomattavan määrän.

Nyt sitten väitetään että opiskelija tulee maksamaan reippaasti enemmän veroja kuin ei-opiskellut. Saa aikamoisen spurtin ottaa että tuon saa maksettua seuraavan 40 vuoden aikana (400 euroa vuodessa enemmän siis veroja), puhumattakaan siitä opiskeluun kuluneesta rahasta. Joten tulotaso saa oikeasti olla aika reippaasti parempi.

Joten mieluusti kommentteja asiasta tulemaan, laskelmien kera. Saa kertoa kumpi väittämistä nyt on oikein ja miten paljon enemmän veroja se opiskellut ihminen tuleekaan maksamaan, kunhan työllistyy.

Kommentoi

 
Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |   kirjaudu