Alle viikko...

lasik - 30.05.2005 09.24 - terveys 

Enää neljä päivää armonaikaa, sitten se tapahtuu. Perjantaina alistan silmäni tohtorin kylmälle laserille ja toivon parasta. Kovin paljoa ei edes jännitä, mutta eiköhän asiantila muutu kun päivä lähestyy. Ja perjantaina todennäköisesti saavat pumpata täyteen rauhoittavia, että kestää koko homman.

Mutta eiköhän se tästä jotenkin...

Lue kommentit (1) | Kommentoi

Ranskalaisista vain harmia

tatipensio - 30.05.2005 09.22 - EU 

Ranskalaiset sitten äänestivät EU:n perustuslakia vastaan. On se kivaa että meillä on valistuneita kansalaisia, jotka käyttävät tätä äänestystä aseena muissa asioissa. Ainakin näin väitetään kovasti asian olevan, äänestyksessä ei haluttu estää EU:n perustuslakia vaan osoittaa tyytymättömyyttä muihin asioihin.

Tämähän on vallan fiksua. Ranskalaiset sotkevat miljoonien muiden elämiä vain omien pikkuasioidensa takia. Asioiden, joiden hoitamiseen on muut keinot. Mutta mikäpäs siinä, ranskalaiset ovat Euroopan tärkein kansa.

Lue kommentit (2) | Kommentoi

Nokia julkaisee niche-lelun ja PR-temppuilee Linuxilla

symbiatch - 27.05.2005 13.58 - mobiili 

Nokia julkaisi uuden "Internet Tablet"-laitteen, Nokia 770:n. Kyseessä on nettisurffailuun tarkoitettu laite, joka pyörii Linuxilla. Laitetta ei voi käyttää puhelimena (näin jotkut ovat sanoneet jo Nokian joistain kännykkämalleistakin tosin), myöhemmin VoIPpiin kylläkin.

Laite tuntuu aika kalliilta (jenkkihinta arviolta $350), varsinkin kun on saatavilla 7710, jossa on kyllä huonompi näyttö, mutta joka on samalla puhelinkin. Ja softaakin löytyy jonkin verran. Mutta kai tuolle sitten on käyttäjiä jossain päin maailmaa.

Nokia myös julkaisi ilmoituksen, jonka mukaan se ei tule nostamaan meteliä, jos Linuxin kernelissä käytetään Nokian pantentoimia asioita. Tämä ei tarkoita sitä, että Nokia antaisi luvan käyttää näitä (joka tarkoittaisi samalla sitä, että mikä tahansa GPL-lisensoitu softa voisi patenttien alaisia tekniikoita käyttää), vaan ainoastaan ettei puutu siihen. Luonnollisesti lausumassa mainitaan myös klausuuli, jossa annetaan Nokialle mahdollisuus kieltää minkä tahansa asian käyttö kunhan Nokia ilmoittaa 120 päivää kernelin julkaisun jälkeen asiasta. Siinähän sitten ihmetellään ja poistellaan tavaraa kun Nokia ei haluakaan asiaa X käytettävän. Eli PR-temppu täysin.

Kommentoi

HKL "helpottaa" aikatauluhakua

tatipensio - 27.05.2005 09.50 - web 

HKL on nyt avannut Omat Lähdöt -palvelun, joka "helpottaa" aikatauluhakuja. Ensimmäisenä helpotuksena voisi olla se, että poistetaan typerä uuden ikkunan avaus. Miksi en saa sitä sivua selaimeeni suoraan?

Suurempi ongelma on sitten käytettävyyssuunnittelussa, tai sen puutteessa. Jos vaikkapa haluaisin lähimmän raitiovaunu 3:n pysäkin tiedot, menee se näin helposti:

 • kliksutellaan Omat lähdöt aikataulut (puuttuuko kenties välimerkki?)
 • valitaan linjaksi 3 (3T tai 3B ei toimi)
 • valitaan linja Töölö - Eläintarha
 • valitaan reitti tai suunta Eira-Kallio-Töölö-Kauppatori-Eira Kallio
 • valitaan pysäkki 1040437
 • valitaan linja 3 poistamalla valinta linjasta 6 (hetkinen, enkös jo alussa sanonut että linja 3...)
 • valitaan reitti tai suunta Eira-Kallio-Töölö-Kauppatori-Eira Kallio poistamalla valinta toisesta suunnasta (tämäkin tuntuu tutulta...)

Ja hupsista, nyt meillä on kyseisen pysäkin aikataulu kolmosratikalle ja oikeaan suuntaan. Eikö olekin helppoa? Sen sijaan vanhalla HKL:n sivustolla tämä olisi näin uskomattoman hankalaa:

 • valitaan raitiovaunut, linja 3B
 • valitaan Linjan kartta ja pysäkkiluettelo
 • valitaan pysäkki Erottaja

Ja hupsista, meillä on aikataulu. Jos halutaan vain 3B, joudutaan tekemään vielä yksi valinta että saa linjan 6 pois.

Niin ja tuo "helpompi" haku antaa vain muutaman numeron, kun taas "hankala" vanha haku antaa kaikkien päivien kaikki tiedot. Tietyissä tilanteissa kivempaa että saa vain nyt meneviä, mutta ei se vaikeaa ole katsoa koko listastakaan mikä on lähin.

Joten HKL, jospa suunnittelisitte asian uusiksi ja tajuaisitte, että jos käyttäjä on jo valinnut linjan 3, hän tuskin haluaa yhtäkkiä linjaa 6.

Lue kommentit (1) | Kommentoi

Onnistunutta mainontaa?

tatipensio - 25.05.2005 11.35 - mainonta 

Toimihenkilöunioni (en kai muista väärin?) mainostaa toimintaansa televisiossa aika oudolla mainoksella. Tässä mies lähettää kotiin viestiä kertoakseen että töissä menee vielä pitkään. Vaimo laittaa kotona sitten myöhemmin lasta nukkumaan ja lapsi kysyy miksei isällä ole kotiintuloaikoja. Sen jälkeen vaimo lähettää viestin, jossa käskee kotiin ja sanoo, että miehen työaikoja valvoo hän ja liitto.

Vallan herttaista, vai mitä? Mutta mikä on sanoma? Se, että vaimo ja liitto eivät anna tehdä töitä yli kymmeneen illalla, kun valvovat aikoja? Eikö parempi sanoma olisi ollut se, että vaimo olisi laittanut heti ylityöilmoitukseen vastauksena "äläs luule, minä ja liitto valvomme sinun työaikojasi"?

Tai ehkä he tosiaankin vain valvovat ettei työpäivä veny kovin paljoa yli 12-tuntiseksi...

Kommentoi

Laihdutusta jenkkimalliin

tatipensio - 24.05.2005 10.24 - televisio terveys 

Pistipä silmään tuossa Suurin pudottaja -kisassa taas tyypillinen jenkkitapa saada draamaa joka paikkaan. Toinen viikko meni, tyypit kuntoilevat vaikka kuinka ja tulee punnitus. Yllätykseksi jotkut eivät ole tiputtaneet painoa ollenkaan, jotkut vain vähän ja yksi jopa saanut vähän lisää! Kriisi, iik, apua, paniikki! Miten näin voi käydä!

Melkolailla kaikki selittivät kuinka ovat yrittäneet pudottaa painoa aiemminkin. Selvästikään eivät ole koskaan käyneet sitten lääkäriltä tai kunto-ohjaajalta kyselemässä asioita kun moinen yllätti. Luonnollistahan on, että kuntoilussa lihasmassa kasvaa ja se on tiheämpää kuin rasva, joten paino voi jopa nousta. Ja kilpailijat itsekin selittivät kuinka kaikki näyttivät hoikemmilta, miksei paino tipu. Tietenkään järjestäjät eivät kertoneet faktoja vaan antoivat tyyppien panikoida, parempaa teeveetä nääs. Joten annetaan ihmisten kauhistella ja itkeä, ehkä sieltä joku vielä päättää mennä syömään houkutusruokia ja voidaan mässäillä heikolla tahdonvoimalla!

Tarkoitus ei siis selvästikään ole saada kilpailijoita laihtumaan, aloittamaan terveitä elämäntapoja jne vaan tuottaa viihdettä (doh, mikä muu on uutta), mutta aika epätervettä moinen on. Eikä sitä muuta se, että lopputeksteissä selitetään kaiken tapahtuvan lääkärien valvonnassa. Lääkäreitä on monenlaisia.

Kommentoi

Tyhmä massa seuraa mediaa

tatipensio - 20.05.2005 18.32 - yhteiskunta 

Media meni selittämään kuinka vessapaperi saattaa loppua kaupoista jos työtaistelu paperiliiton kanssa kestää nelisen viikkoa. Tyhmä massa sitten kuuntelee kauhuissaan ja ryntää kauppaan hamstraamaan kärrylasteittain vessa- ja talouspaperia. Miksi ihmeessä?

Ainut mitä tämä aiheuttaa on sen, että voidaan syyttää paperiliittolaisia paperipulasta, kun tyhmä massa on tyhjännyt kaupat (ja valmistaja voi aina jättää toimittamatta kaupoille lisää, jotta paperiliittolaiset näyttävät entistä pahemmilta). Nyt sitten kun ne ihmiset, joilla oikeasti on vähissä paperi yrittävät sitä ostaa, ei sitä löydykään. Ja miksi? Siksikö että paperi loppuu lakon takia? Ei vaan siksi, että tyhmä massa käy ostamassa varastot tyhjiksi aivan turhaan.

On se hyvä että osataan ajatella asioita ja tehdä järkeviä päätöksiä.

Kommentoi

HTV huijaa asiakkaitaan

tatipensio - 18.05.2005 07.27 - IT-ala televisio 

Tuskin kenellekään moinen otsikko on yllätys, mutta kerrotaanpa taas tuttavaperheen tarinaa.

Menivät hankkimaan HTV:ltä Handan CV-3300 -digiboksin jo muutama kuukausi sitten. HTV itse kehuu laitetta näin:

Handan CV-3300 on erinomainen perusdigisovitin kaapeliverkkoon. Welho on osallistunut aktiivisesti sovitinmallin kehittämiseen varmistaakseen huippulaadun asiakkailleen.

HTV:n huippulaatu tarkoittaa siis tätä:

 • salatut kanavat jäävät pimeiksi vähän väliä, laite pitää käynnistää uudelleen
 • laite sekoilee ohjelmaoppaassa jatkuvasti, laite pitää käynnistää uudelleen
 • jos tulee pienikin häiriö signaalissa, koko kuva on sotkua
 • tekstitys jää näkymättä tai pätkii

Näistä kun on kerrottu HTV:lle, he haluavat vaihtaa laitteen uuteen kappaleeseen. Ihan ok, jos se korjaisi viat, mutta HTV itsekin sanoo näin:

Digitekniikka on suhteellisen uutta ja siitä syystä jokaisessa Suomessa myytävässä digiboxissa on varmasti erilaisia tyyppivikoja, jotka tulevat esiin vasta käytössä. Tällaisia "vikoja" kutsutaan bugeiksi ts laitevaihto ei auta ennen kuin nämä viat korjataan laitteen ohjelmistoon.

Eli myöntävät, ettei laitevaihto auta mitään. Silti vaativat saada vaihtaa laitteen, vaikkei se korjaa mitään. Fiksua toimintaa? He eivät myöskään suostu laittamaan tätä sähköpostitse sanomaansa verkkosivuilleen:

Handan 3300 mallin tyyppiviaksi voidaan lukea satunnaiset kuvan pimenemiset (kuva menee mustaksi) sekä tekstityksen satunnainen katoaminen. Virtojen katkaisu palauttaa tekstityksen sekä kuvan. Nämä ongelmat tullaan korjaamaan seuraavissa päivityksissä.

Eli HTV myy siis tuotteita, joiden tietää olevan viallisia, eikä kerro siitä asiakkaalle. Täten jokaisella kyseisen tuotteen omistavalla on oikeus palauttaa tuote ja vaatia rahat takaisin. Miksi et siis sinäkin palauttaisi, jos olet kyseisen tuotteen hankkinut? Varsinkin kun markkinoilla on esimerkiksi Topfieldin bokseja, joissa tällaisia vikoja ei ole ja kuvanlaatu on huomattavasti parempi.

Viimeisin päivitys laitteelle on tullut syyskuussa 2004, joten aikaa korjata nämä viat on ollut vaikka kuinka kauan, varsinkin kun HTV ja valmistaja tietävät vikoja olevan. Mutta eivätpä välitä.

Lue kommentit (1) | Kommentoi

PC Suite roks

symbiatch - 17.05.2005 09.11 - mobiili 

Yritin asentaa vanhemmille PC Suitea kun pitäisi kamerapuhelimesta saada kuvat pihalle. Eipä onnistu sitten millään. Asennus menee kiltisti läpi niin pitkälle, että kaikki ohjelmat asennetaan, rekisteröidään ja jos tässä vaiheessa käynnistää, toimii. Mutta sitten asennusohjelma vain purkaa asennuksen ja ilmoittaa että tapahtui virhe, voivoi.

Miksei ymmärretä, että voisi antaa jonkin virheilmoituksenkin asiasta? Miten tällaista lähtee selvittämään kun ei voida kertoa mitään asiasta. Näkee mitä Club Nokia sanoo, tuskinpa osaavat mitään apuja antaa, kun ei oma ohjelma voi kertoa mikä on vialla.

Vinkkinä kaikille asennusohjelmien tekijöille: liiallisetkin virheilmoitukset ovat parempi kuin "asennus keskeytyi ennenkuin pääsi loppuun." Doh, enpäs huomannutkaan että se keskeytyi. Ja kun softa olisi toiminut, jos ei olisi purettu asennusta.

Lue kommentit (1) | Kommentoi

Linkkejä

lasik - 16.05.2005 11.26 - terveys 

Tässä katselin hieman linkkejä LASIK-leikkauksista, ehkä näistä on jollekin hyötyä:

Linkkejä leikkauksia tekeviin tahoihin:

Lue kommentit (2) | Kommentoi

Opiskelijoita kiusataan

tatipensio - 16.05.2005 11.16 - opiskelu 

Vanhaa asiaa, tiedän, mutta aina olen unohtanut sanoa sanottavani. Harvemmin olen opiskelijoiden valituksista millänikään, varsinkin kun yleensä valittamisen aihetta ei paljoa oikeasti ole. Nyt kuitenkin ihmettelen miten vähän valitusta on tullut (ainakin minun korviini) niiltä monilta opiskelijoilta jotka potkitaan pois teekkarikylästä urheilun takia.

Kyseessä on siis MM-kisojen takia tehtävä muutos, teekkarikylästä tehdään kisakylä. Ja monet opiskelijat saavat sitten painua muualle, kalusteineen ja kaikkineen. Vastineeksi tästä saavat yhden vuoden lisää asumisoikeutta. Whoa. Varmasit kauhean moni hinkuukin asumaan kyseisissä kopeissa? Missään ei sanottu järjestääkö vuokranantaja mitään apua kalusteiden ja muiden siirtoon. Luulisi jostain löytyvän paikka jonne laittaa kesäksi kalusteita säilöön, mutta tuskinpa auttavat. Kun voi pompottaa, pompotetaan.

Kommentoi

Projekteja ilman ajatusta, osa 3285792

tatipensio - 16.05.2005 10.24 -

Katsoin huvikseni Wiktionaryn tarjontaa pitkästä aikaa. Heti ensimmäisenä törmäsin siihen suureen ongelmaan, joka tulee wiki-tekniikan käytöstä. Wikissä ideana on määritellä sanoja linkkeinä toisiin sanoihin ja kun tämä otetaan suoraan käyttöön sanakirjassa, tietää että ongelmia tulee. Tai ainakin pitäisi tietää, mutta näköjään tekijät eivät tajua.

Otetaanpa esimerkiksi vaikkapa viron kielen sanalista. Siellä on ihan oikeita sanoja (paitsi vastata, virossa infinitiivipäätteet ovat -da ja -ma, ei -ta), mutta katsotaanpa miten käy kun tutkitaan linkkien osoittamia sivuja.

Sanalistassa on esimerkiksi sana halb, joka virossa tarkoittaa huonoa. Linkki kuitenkin osoittaa sivuun, joka kertoo sen tarkoittavan puolta. Ja tämänhän moni saattaa uskoa, eikä sen tarkemmin tutki sivua. Sivun yläreunassa kylläkin sanotaan "Saksa", mutta moniko sitä katsoo (tämäkin täti hetken ihmetteli sanan käännöstä kunnes tajusi tuon otsikon). Hämäävää siis.

Nyt monista lisäyksiä lisäävistä tuntuu että selityksiä on tehty (kun linkit ovat olemassa), mutta eivät välttämättä katso mihin osoitetaan. Ja miten tämä korjattaisi? Lisättäisi tuolle sivulle perään osasto "Viro" ja selitys? Tehdään erilaisia sanalinkkejä? Muu, mikä?

On ikävää kun lähdetään tekemään vain tekniikan ilosta jotain tällaista ja sitten pahimmassa tapauksessa sotketaan koko homma ja joudutaan tekemään uusiksi. Järkevämpiäkin tekniikoita olisi olemassa, mutta nörtit ovat nörttejä.

Kommentoi

Estetäänpä itsemurhat

tatipensio - 16.05.2005 08.43 - yhteiskunta 

Australiassa suunnitellaan lakia, jolla kiellettäisi internetin käyttö "itsemurhan kannustamiseen." Jos joku jää kiinni tällaisesta, voi sakkoa tulla jopa 70000 euroa.

Niin sitä pitää. Näin saadaankin ne nuoret lopettamaan itsensä tappaminen helpolla, ei tarvitse puuttua syihin pätkääkään, senkun tehdään siitä rikollista. Laitetaan vielä yrityskin täysin tuomittavaksi ja rangaistukseksi loppuelämä lepositeissä jossain sopivassa laitoksessa. Eivätpähän yritä uudestaan!

Kommentoi

Omaa firmaa pitää tukea

tatipensio - 13.05.2005 15.43 -

Jenkkilässä sitten kaikki on tosiaan mahdollista. DaimlerChryslerin tehtaissa on erilliset parkkipaikat oman talon tuotteille ja muille autoille. Jos työntekijä sattuu ajamaan muun valmistajan autoa, pitää parkkeerata kauas. Ja jos parkkeeraat väärän paikkaan, auto hinautetaan pois.

Eräs hinausfirma ei kylläkään enää tätä suostu tekemään, koska heidänkin mielestään aivan typerä periaate. Onhan se niin kauhean huonoa mainosta firmalle, jos työntekijät eivät aja firman autoilla, vai mitä...

Lue tarina

Kommentoi

Windows Mobile 5 on täällä

symbiatch - 11.05.2005 14.32 - mobiili 

Microsoft julkisti Windows Mobile 5:n vihdoinkin. Surku vain ettei .NET 2.0 ole ehtinyt tarpeeksi pitkälle, joten sitä ei tuossa vielä nähdä.

Uudessa versiossa on kuitenkin tehty runsaasti parannuksia, olisi vielä mukava jos MS itse kääntäisi tuon suomeksi, eikä joutuisi luottamaan känny/PDAvalmistajien käännöksiin, jotka monesti ovat aika kauheita.

Lisää tietoa julkistuksesta löytyy Microsoftin pressisivuilta.

Kommentoi

-200g

noona - 10.05.2005 09.48 -

Jei! Eilisestä on lähtenyt kakssataa rammaa :)

Noh enhän mä eilen paljoa syönykkään , jotain 8 leipää ja jugurttia. 8 leipää on kyl aika paljon. Tai ei oikeestaan, kun eihän se oo kun 4 kertaa 2. Jepjep.

Ahdistaa tää lihavuus, no mitä sitä valittamaan, omaa syytähän tää on. Mitäs menin syömään parin kolmen vuoden aikana niin paljon paskaa..

Tänään 10.5 on mun eka merkintä tänne, ja koitan nyt ainakin lähes joka päivä tänne kirjailla onnistumisia, epäonnistumisia ja fiiliksiä. Mutta nyt aamuteen keittoon ja LEIVÄNTEKOON.. :)

Painoani en uskalla täällä sanoa, mutta kerron kyllä kuinka paljon ollaan miinuksen tai plussan puolella.. :)

Lue kommentit (10) | Kommentoi

Esitutkimus takana

lasik - 09.05.2005 21.31 - terveys 

Tänään oli esitutkimus, jossa tarkistettiin silmien kunto ja varmistettiin että leikkaus voidaan tehdä. Tutkimus tehtiin Silmälaserissa, jossa itse leikkauskin luonnollisesti olisi tarkoitus tehdä.

Tutkimus oli käytännössä neliosainen. Ensin käytiin hoitajalla tutkituttamassa kahdella eri laitteella silmän taittokykyä ja muita tietoja. Tämän jälkeen optikko teki normaalin näöntarkastuksen ja laajensi pupillit. Sitten käytiin uudestaan hoitajan johdolla toisella laitteella tekemässä iiristunnistus ja muutamia muita mittauksia, jonka jälkeen päästiin lääkärille. Lääkäri tutki silmänpaineen, verkkokalvon ja kaikin puolin silmän kunnon.

Lopputulos oli lupaava: sarveiskalvo on normaalia hieman paksumpi, joten läpän muodostaminen pitäisi onnistua hyvin. Korkeamman asteen aberraatiovirheitä on silmissä (minulla nk. sombrero-efekti), eli aaltorintamatekniikka on hyvä ottaa käyttöön. Pimeässä valoista tuleva halo-efekti johtuu näistä korkeamman asteen virheistä ja kun ne korjataan, saadaan silmä näkemään entistä paremmin. Alusta alkaen olen suunnitellutkin aaltorintama-tekniikan käyttöä. Hinta on n. 600 euroa kalliimpi, mutta kun kyse on silmistä, se on pieni hinta. Hyvin onnistuessaan leikkaus kuitenkin mahdollistaa elämän ilman piilolinssejä ja silmälaseja todennäköisesti 20-30 vuotta kunnes ikänäkö varmaankin tulee vaivaksi.

Lääkäri kertoi riskeistä ja selitti, että on aika sama leikataanko molemmat silmät samaan aikaan tai erikseen. Jos kuulun siihen 1-2 % ihmisistä, joilla silmät haluavat palata likinäköiseen tilaan, sitä ei kuitenkaan tiedetä vaikka odotettaisi toisen silmän parantumista ennen toisen leikkausta, koska silmissä on eroja. Voi olla että toinen palautuu likinäköiseksi ja toinen ei. Leikkaus myöskin keskeytetään heti, jos jotain ongelmia läpän muodostuksessa ilmenee, joten katastrofeja ei pitäisi ilmetä. Tietysti ymmärrän, että jokainen leikkaus on riski ja aina voi jokin mennä pieleen. Siinä mielessä odottaminen toisen silmän jälkeen olisi ehkä parempi, mutta sitten joutuisin kuitenkin pitämään toisessa silmässä piilolinssiä ja se ei houkuta yhtään. Ja toipilasaikoja olisi kaksi.

Varasin siis yhden leikkausajan (silmät leikataan kuitenkin erikseen, laser kalibroidaan välissä ja välineet vaihdetaan uusiin) kesäkuun alkupuolelle ja nyt pienellä jännityksellä odotan miten käy. Toiveet ovat korkealla, eiköhän tämä tästä vielä onnistu.

Kommentoi

Lapset oppivat saduista pahoja asioita?

tatipensio - 03.05.2005 10.59 - elokuvat yhteiskunta 

Ulkomainen tutkimus väittää, että prinsessasadut ovat pahasta. Lapset kuulemma oppivat näistä ikäviä asioita, kuten kestämään väkivaltaista miestä ja muuta sellaista. Suutelemaan sammakkoa vaikka kuinka kauan ja odottaen siitä tulevaa prinssiä.

Kotimaiset tutkijat taas ovat eri mieltä ja sanovat, että lapset ottavat saduista vain pitämiään asioita. Ikävät asiat jätetään pois ajatuksista. Tämä taas on erilaista televisiossa, josta otetaan kaikki tuleva sisään, koska televisio on audiovisuaalinen kokemus, siinä ei paljoa mielikuvitusta tarinan suhteen käytetä.

Kommentoi

Taas on lapsia kastettu

tatipensio - 03.05.2005 10.56 - opiskelu 

Taas on vappuna kastettu kasa massaan haluavia lapsukaisia. Harva uskaltaa olla poikkeava ja todeta kuinka typerää on hypätä/liukua/laskeutua todella kylmään veteen, vain siksi, että muutkin ovat aiemmin saman tehneet. Massan paine on kova. Mitään järkevää syytähän tälle toiminnalle ei ole, joku lakin saaminen on aika merkityksetöntä. Sillä lakilla ei kuitenkaan töitä tehdä tulevaisuudessa, vaan niillä opeilla joita saadaan.

Onnea kuitenkin massalapsille, teillä on hyvä tulevaisuus tässä maassa muita seuraavina lampaina, kuten niin monilla muillakin teitä ennen.

Kommentoi

 
Jutut.fi  |  Omat jutut  |  Muiden jutut  |  Kategoriat  |   kirjaudu